Konrád
8 °C
26 °C

Lemondott Doszpot Péter az MSZP javára

2001.09.05. 19:37
Beadta lemondásáról szóló kérelmét Doszpot Péter rendőr alezredes. A főtiszt nem kívánt nyilatkozni lemondásának okáról, arról, hogy valóban az MSZP jelöltjeként indul-e a jövő tavaszi országgyűlési képviselőválasztáson. A rendőr alezredes ugyanakkor ígéretet tett arra: amint megkapja munkáltatójától lemondási kérelmére a hivatalos választ, tájékoztatja a közvéleményt a részletekről.
Információk szerint Doszpot Péter és a szocialista párt képviselői még augusztusban tárgyaltak a rendőr alezredes esetleges politikai pályafutásáról, az MSZP színeiben való jelöltségéről. Az alezredes augusztus végén úgy nyilatkozott: még nem döntött arról, hogy indul-e szocialista színekben a 2002-es országgyűlési választásokon.

Az MSZP akkor úgy vélte, hogy szeptember elején születhet döntés a kérdésben. Az ellenzéki párt kormányfő-jelöltjének környezetéből az MTI úgy értesült: ha Doszpot Pétert indítják, akkor a rendőr alezredesnek Nagykátán kell majd megmérettetnie magát.

Samu Attila, a BRFK sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI érdeklődésére elmondta: egy rendőrtiszt alapesetben közös - a munkáltató és a munkavállaló között megszülető - megegyezéssel tud távozni tisztségéből. Egy hivatásából távozó fővárosi tiszt esetében az állományilletékes parancsnok, azaz Budapest rendőrfőkapitánya hoz döntést, ám ha a lemondást maga a tiszt - hadnagytól alezredesi rangig terjedően - kezdeményezi, akkor az országos rendőrfőkapitány is határozatot hoz.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint ilyen esetekben általában harminc napon belül döntenek. Samu Attila jelezte azt is: amennyiben a munkavállaló és a munkáltató nem tud megegyezni a távozás kérdésében, az érintett tiszt lemondhat szolgálati jogviszonyáról és rendfokozatáról. Ez esetben az állományilletékesnek legfeljebb két hónap elteltével el kell engednie az illetőt a hivatásos állományból - tette hozzá.