Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megszüntették a nyomozást az ismeretlen tettes ellen

2005.01.21. 12:16
Már nem nyomoz a rendőrség abban az ügyben, amelyben egy "Drakovics Tibor pénzügyminiszter és társai" ellen tett feljelentés alapján ismeretlen tettes ellen indult vizsgálat. Az ügyészség által kezdeményezett nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda megállapította, hogy "a feljelentésben foglaltak nem valósítanak meg bűncselekményt".

Megszüntették a nyomozást a Draskovics Tibor pénzügyminiszter és társai ellen áfa-ügyben tett feljelentés miatt - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel. A Fővárosi Főügyészség által hivatali visszaélés bűntette miatt elrendelt nyomozásban az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda teljes körűen beszerezte és értékelte a feljelentésben leírtakhoz kapcsolódó adatokat, iratokat - mondta Horváczy Emese. Hozzátette: a Nemzeti Nyomozó Iroda "ezek alapján megállapította, hogy a feljelentésben foglaltak nem valósítanak meg bűncselekményt, ezért a nyomozás megszüntetéséről határozott".

Az eljárás Balogh Gyula független országgyűlési képviselő feljelentésével indult el, a honatya a késedelmes áfa-visszatérítéseket kifogásolta. Egy hete az MTI érdeklődésére Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kijelentette: nincs nyomozás a pénzügyminiszter ellen, de Balogh Gyula feljelentése nyomán kényszerhelyzetbe kerültek a hatóságok. "A büntetőeljárási törvény másfél éve nem tartalmazza a feljelentés-kiegészítés intézményét. Azóta a hatóságok a beérkezett feljelentéseket, amennyiben nem nyilvánvalóan és magából a beadványból is egyértelműen megállapíthatóan alaptalanok, nyomozás keretében kell, hogy kivizsgálják" - magyarázta. Hozzátette: a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya a múlt csütörtökön ezért elrendelte a nyomozást a sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentés ügyében.

A feljelentő szerint Draskovics Tibor pénzügyminiszter és meg nem nevezett társai követtek el bűncselekményt azzal, hogy a miniszter utasítása alapján nem fizették vissza a törvényben meghatározott időtartamon belül az áfát. Így Balogh Gyula szerint az elkövetők összesen mintegy 150 milliárd forintot tartottak vissza jogosulatlanul és kezeltek sajátjukként, ezzel megvalósítva a sikkasztás bűntettét. A feljelentés alapján a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya elrendelte a nyomozást hivatali visszaélés gyanújával. "Ugyanis, ha egyáltalán felmerülhet bűncselekmény gyanúja a feljelentés alapján, az inkább hivatali visszaélés lehet, mint a feljelentésben foglalt sikkasztás" - jegyezte meg korábban Dobos Gabriella.

A főügyészség az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztályát bízta meg a nyomozás lefolytatásával.