Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Az ügyészséget szidták a szocialisták

2008.07.22. 14:48
Az MSZP-s képviselők szerint most már jó lenne, ha a rendészeti miniszter cselekedne is, mert nem mindig politikai gyilkossággal kezdődnek a forró helyzetek.

Elsődlegesen a rendőrség ellen irányultak a melegfelvonulás atrocitásai, maga a rendezvény csak ürügy volt. Nagyjából így értékelte az MSZP frakcióülésén Draskovics Tibor a július 5-i rendezvényen történteket.

A rendészeti és igazságügyi miniszter szerint lehet persze kárhoztatni a rendőrséget az egy helyszínre kiadott demonstrációs engedélyek miatt, ám az igazság az, hogy az ellentüntetés a Hősök terétől távol, az 56-osok terének sarkán volt. A távolság azonban nem osztott, nem szorzott, az ellentüntetők akkor is rátörtek volna a melegfelvonulás résztvevőire, ha még messzebb helyezik őket az eseménytől.

Draskovics azt ígérte a szocialista képviselőknek, hogy hamarosan elkészül egy cselekvési tervvel, amely majd könnyebben lehet kezelni az ilyen fajta eseményeket.

A képviselők szerint szép, hogy a miniszter tervet készít, de jobb lenne, ha végre inkább cselekedne, mert szerintük a jelenlegi szabályozás is lehetőséget adna arra, hogy a rendőrség elejét vegye a július 5-i atrocitásokhoz hasonló rendzavarásoknak.

A felszólalók azt hangoztatták, hogy a tojásdobálás értelmezhető ugyan véleménynyilvánításnak, de emlékeztettek arra, hogy a politikai válsághelyzetek általában nem politikai gyilkossággal, hanem kisebb súlyú erőszakos cselekményekkel kezdődnek. A képviselők szerint az nem állapot, hogy minden tyúktolvaj fél órán belül rács mögött van, az viszont, aki rendőrt ver, perceken belül szabadlábon grasszál.

Az ügyészség ítélkezési gyakorlatát az Index információi szerint Draskovics is szidta, főleg miután a képviselők sebei is felszakadtak a vitában, és felhozták a közelmúltban történt molotov-koktélos támadásokat, amelyeket szerintük életellenes bűncselekménynek kellett volna minősíteni, hiszen egy esetleges tűz polgári áldozatokat is szedhet akkor is, ha az MSZP irodája volt a célpont.

A képviselők arra kérték Draskovicsot, hogy próbálja felderíteni az erőszakos cselekmények financiális hátterét, mert szerintük az utóbbi idő történései alapján feltételezhető, hogy valakik jelentős összegekből pénzelik a támadásokat.

A frakció és a miniszter megállapodott arról, hogy augusztusban egy újabb ülésen megtárgyalják, milyen Btk.-módosításokra lenne szükség a hathatósabb fellépés érdekében.