Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkoholistákért és drogosokért aggódik az ombudsman

2008.04.15. 17:02
Az állampolgári jogok biztosa szerint független testületnek kéne vizsgálnia az Országos Addiktológiai Intézet bezárását, ami szorosan kapcsolódik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ügyéhez. Szabó Máté attól tart, hogy romolhat a budapesti alkohol- drog- és hajléktalanhelyzet.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával és az Országos Addiktológiai Intézet (OAI) megszűnésével előálló helyzet újragondolását, független szakmai testület létrehozását sürgette kedden az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az addiktológiai járóbeteg-ellátás különösen Budapesten, de országosan is a működésképtelenség szélére került. A fővárosban az alkohol- és drogbetegeket gondozó intézmények fix finanszírozása a felére csökkent, írta közleményében Szabó Máté.

Az ombudsman emlékeztetett, az OAI megszüntetéséről Horváth Ágnes egészségügyi miniszter március 6-án levélben tájékoztatta Buda Béla főigazgatót. A május 1-re jelzett megszüntetésről azonban határozat nem született, tette hozzá. Az egészségügyi szolgáltató feladatokat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet veszi át feladat-átadási szerződéssel.

Az Országos Addiktológiai Intézet működési problémái alapvetően két okra vezethetők vissza. Egyfelől folyamatosan csökkent a nemzeti alkoholpolitikai, kábítószerügyi adatgyűjtés, a szakmai, módszertani és fejlesztési feladatok költségvetési támogatása. Miközben romlott a finanszírozás, az OAI új tennivalókat kapott az illegális szerek fogyasztásával kapcsolatos adatgyűjtésben.

Másfelől 2007 áprilisától júliusig a szenvedélybetegeknek is vizitdíjat kellett fizetniük, ami 20-30 százalékkal csökkentette a rendelésre járók számát. A fix díjak radikális és hirtelen visszafogása pedig a gondozók bevételeinek gyors eséséhez vezetett, amit a teljesítményvolumen-korlát emelése nem volt képes ellensúlyozni.

Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos intézet megszüntetése következtében az alkoholpolitika koordinációjának nem lesz hatékony háttérintézménye. Lassulhat, akár időlegesen le is állhat a szakterület orvos-szakmai fejlesztése. A megszűnő rendelőkből elmaradó betegek egyéni és közösségi veszélyforrást jelenthetnek, elsősorban a budapesti alkohol- drog- és hajléktalanhelyzet romolhat.

Az ombudsman kiemelte, a változásokkal kialakuló helyzet átgondolásakor együtt kell kezelni az Országos Addiktológiai Intézet és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ügyét, mivel e kettő a pszichiátriai ellátás egymástól el nem választható része.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája reagálásában közölte, az Országos Addiktológiai Intézet átalakítására az ésszerűbb működés érdekében volt szükség, ez az átalakítás teljesen érintetlenül hagyta a gyógyító tevékenységet. A kormány 2006 júniusában döntött arról, hogy a minisztériumoknak felül kell vizsgálniuk az általuk irányított költségvetési szervek működését. Ezt a döntést az indokolta, hogy a költségvetési kiigazításnál az állam a saját működését is ésszerűsíteni akarta.

A közlemény hangsúlyozza, az intézet nem folytatott gyógyító tevékenységet, az intézetben 8 munkatárs módszertani munkát végzett. A gyógyító tevékenységet a járóbeteg-szakrendelők végzik. Ez utóbbi a jövőben sem változik. Az átalakítás mindössze annyit jelent, hogy az addiktológiai módszertani feladatok végzését, hasonlóan a többi szakmához, más intézmény, az Országos Tisztiorvosi Hivatal látja el, miközben a gyógyító tevékenység ellátása biztosított marad.

A gondozóintézetek finanszírozása 2007 áprilisában változott, ennek nincs köze az intézet átalakításához, zárul a tárca közleménye.