Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Alkoholistákért és drogosokért aggódik az ombudsman

2008.04.15. 17:02
Az állampolgári jogok biztosa szerint független testületnek kéne vizsgálnia az Országos Addiktológiai Intézet bezárását, ami szorosan kapcsolódik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ügyéhez. Szabó Máté attól tart, hogy romolhat a budapesti alkohol- drog- és hajléktalanhelyzet.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával és az Országos Addiktológiai Intézet (OAI) megszűnésével előálló helyzet újragondolását, független szakmai testület létrehozását sürgette kedden az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az addiktológiai járóbeteg-ellátás különösen Budapesten, de országosan is a működésképtelenség szélére került. A fővárosban az alkohol- és drogbetegeket gondozó intézmények fix finanszírozása a felére csökkent, írta közleményében Szabó Máté.

Az ombudsman emlékeztetett, az OAI megszüntetéséről Horváth Ágnes egészségügyi miniszter március 6-án levélben tájékoztatta Buda Béla főigazgatót. A május 1-re jelzett megszüntetésről azonban határozat nem született, tette hozzá. Az egészségügyi szolgáltató feladatokat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet veszi át feladat-átadási szerződéssel.

Az Országos Addiktológiai Intézet működési problémái alapvetően két okra vezethetők vissza. Egyfelől folyamatosan csökkent a nemzeti alkoholpolitikai, kábítószerügyi adatgyűjtés, a szakmai, módszertani és fejlesztési feladatok költségvetési támogatása. Miközben romlott a finanszírozás, az OAI új tennivalókat kapott az illegális szerek fogyasztásával kapcsolatos adatgyűjtésben.

Másfelől 2007 áprilisától júliusig a szenvedélybetegeknek is vizitdíjat kellett fizetniük, ami 20-30 százalékkal csökkentette a rendelésre járók számát. A fix díjak radikális és hirtelen visszafogása pedig a gondozók bevételeinek gyors eséséhez vezetett, amit a teljesítményvolumen-korlát emelése nem volt képes ellensúlyozni.

Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos intézet megszüntetése következtében az alkoholpolitika koordinációjának nem lesz hatékony háttérintézménye. Lassulhat, akár időlegesen le is állhat a szakterület orvos-szakmai fejlesztése. A megszűnő rendelőkből elmaradó betegek egyéni és közösségi veszélyforrást jelenthetnek, elsősorban a budapesti alkohol- drog- és hajléktalanhelyzet romolhat.

Az ombudsman kiemelte, a változásokkal kialakuló helyzet átgondolásakor együtt kell kezelni az Országos Addiktológiai Intézet és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ügyét, mivel e kettő a pszichiátriai ellátás egymástól el nem választható része.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája reagálásában közölte, az Országos Addiktológiai Intézet átalakítására az ésszerűbb működés érdekében volt szükség, ez az átalakítás teljesen érintetlenül hagyta a gyógyító tevékenységet. A kormány 2006 júniusában döntött arról, hogy a minisztériumoknak felül kell vizsgálniuk az általuk irányított költségvetési szervek működését. Ezt a döntést az indokolta, hogy a költségvetési kiigazításnál az állam a saját működését is ésszerűsíteni akarta.

A közlemény hangsúlyozza, az intézet nem folytatott gyógyító tevékenységet, az intézetben 8 munkatárs módszertani munkát végzett. A gyógyító tevékenységet a járóbeteg-szakrendelők végzik. Ez utóbbi a jövőben sem változik. Az átalakítás mindössze annyit jelent, hogy az addiktológiai módszertani feladatok végzését, hasonlóan a többi szakmához, más intézmény, az Országos Tisztiorvosi Hivatal látja el, miközben a gyógyító tevékenység ellátása biztosított marad.

A gondozóintézetek finanszírozása 2007 áprilisában változott, ennek nincs köze az intézet átalakításához, zárul a tárca közleménye.