Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A kormány nem enyhít a drogtörvényen

2002.01.15. 19:29
Nem nőtt, igaz, nem is csökkent a kábítószer-fogyasztás miatt orvosi kezelésre jelentkezők száma 2000-ben - ismertette az ifjúsági miniszter a kormány Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságának a magyarországi kábítószer-fogyasztás helyzetéről szóló jelentését, melyet keddi ülésén fogadott el a kabinet. Deutsch Tamás az Index felvetésére kiállt a szigorú drogtörvény mellett, hangoztatva, hogy nincsen európai szokásjog a kábítószerrel kapcsolatos visszaélések szankcionálására.
Csökkent a kábítószert kipróbálók aránya a 16 évesek körében - ismertette a 2000-es adatokat a kormányülést követő tájékoztatón Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter. A kormány Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságának jelentésére hivatkozva közölte: míg 1995-999 között növekedett ebben a korosztályban a kábítószert kipróbálók aránya, addig 2000-ben ez a szám már csökkenést mutatott.

Szavaiból kiderült: a hazai adatok ezen a téren az Európai Unió országainak átlagos mutatószámánál alacsonyabbak, alig haladják meg az európai uniós átlag felét. Tájékoztatásában ugyanakkor nem tért ki arra, hogy 2000-ben jelentősen szigorodtak a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos büntetőjogi szabályok, ami befolyásolhatta a kutatásban résztvevők válaszait.

A növekedés üteme csökken

Statisztikai adatokat sorolva közölte: nem nőtt a vizsgált évben a kábítószer-fogyasztás következtében orvosi kezelésre szorulók aránya. Mert míg 2000-ben 12689-en, addig az azt megelőző évben 12 760-an jelentkeztek az orvosoknál. Az ifjúsági és sportminiszter az Index arra a felvetésére, hogy a kábítószer-fogyasztást a korábbiakhoz képest jobban szankcionáló Btk-módosítás miatt kevesebben mertek orvoshoz fordulni problémájukkal, úgy vélte: nem váltak be az ezzel kapcsolatos félelmek, mert még soha senki ellen nem indult eljárás azután, hogy orvoshoz fordult.

Deutsch Tamás emlékeztetett arra, hogy az 1990-es évek közepén - 1995-96-ban - radikálisan emelkedett az ismertté vált, kábítószerrel való visszaélés bűncselekmények száma. Azóta megtört ennek a bűncselekmény-kategóriának a növekedési üteme - mondta a miniszter, s példaként említette, hogy 1999-ben az előző évhez képest 38 százalékkal nőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma, 2000-ben pedig a növekedés üteme 20 százalékra csökkent.

Csak az értelmiség

Deutsch Tamás kiállt a 2000-ben életbelépett Btk. módosítás mellett - mely szerint akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat a kábítószer-fogyasztás -, mert szerinte világos szabályok alapján vissza lehet szorítani a bódítószerek iránti keresletet. Deutsch megítélése szerint nincsen egységes európai gyakorlat a drogfogyasztás szankcionálására, vagy a kábítószerek közti különbségtételre, ezért a bevált szabályozáson a kabinet sem kíván változtatni. Mint fogalmazott "csak az értelmiség, egyes politikusok és a sajtó nevezte rossznak a szigorúbb szabályokat".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?