Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

'A szakemberek nem fán teremnek'

2003.01.21. 10:33
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára szerint megvan a pénz a drogtörvény végrehajtására. A meglévő intézményrendszer komoly erőfeszítésekkel ugyan, de elégséges lesz az elterelés megvalósításához. Az Index riportere Topolányszky Ákossal a drogtörvény készülő végrehajtási rendeletéről beszélgetett.
Az Egészségügyi Minisztérium és a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium - a Belügyminisztérium, az Igazságügy Minisztérium, a Legfőbb Ügyészség, a Legfelsőbb Bíróság és a szakmai szervezetek közreműködésével - rohamtempóban dolgozik az új drogtörvény végrehajtását szolgáló szabályrendeleten, mely várhatóan március elején, a Btk.-módosítás hatályba lépésének időpontja körül készül el. Az egészségügyi tárca elsősorban a drogfüggők és a rendszeres fogyasztók gyógyítását végző egészségügyi ellátórendszer működési és finanszírozási szabályait, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) pedig az alkalmi drogfogyasztók felvilágosítását szolgáló intézményrendszer müködési feltételeit tervezi meg - világosított fel bennünket Topolánszky Ákos, a GYISM helyettes államtitkára.

A kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkár még nem tudja pontosan, az egészségügyi tárca milyen mértékben konzultál a szakmai szervezetekkel, de az előzetes megbeszélések szerint a szabályrendeletet a szakma teljes körű bevonásával kell elkészíteni. A GYISM az első pillanattól kezdve bevonta a szakmát a tervezési folyamatba. "Kedden ül össze például a kábítószerügyi koordinációs bizottság prevenciós szakbizottsága, melybe meghívtuk az összes prevenciós szervezetet. De a tervezésbe bevonjuk azokat a szervezeteket - drogambulanciákat, drogterápiás központokat - is, amelyek elsősorban nem megelőzéssel foglalkoznak, de szerepet vállalhatnak ebben az ellátási formában is. A tervezési folyamatban gyakorlatilag részt vesz minden olyan szakmai szervezet, amellyel kapcsolatban állunk, köztük az Addiktológiai Társaság, a Pszichiátriai Társaság és a Narkológiai Társaság" - mondja Topolánszky Ákos.

A szakemberek nem fán teremnek

A helyettes államtitkár véleménye szerint az a téves elképzelés alakult ki, hogy itt valamiféle teljesen új intézményrendszert kell felállítani. "Nagyon nagyok ugyan az elmaradások - mondja -, de nem lehet azt állítani, hogy a korábban meglévő intézményrendszer leépült volna. Minden típusú szükséges intézmény jelen van, csak éppen nem elégséges kapacitással. Ezeket fejleszteni kell, hogy mindenhol hozzáférhetőek legyenek, és akkreditált körülmények között fogadni tudják az elterelésbe kerülő embereket. Az elmúlt években a terápiás intézményi hálózat bővült - részletezi a viszonyokat Topolánszky -, azt viszont el kell ismerni, hogy az addiktológiai kórházi ellátás döcögősen működik, jelenleg várólistára kerülnek a betegek, és a drogambulanciák kapacitását is növelni kell. A felvilágosítás, megelőzés területén kissé nehezebb a helyzet, mert bár számos ilyen szervezet van, a prevenciós ellátók köre jelentős fejlődésen ment át, és számos nagy, országos megelőzési program indult be, ám még így is nagy elmaradásban van ez az ellátási forma mind mennyiségi, mind minőségi szempontból."

Az is kérdéses, hogy van-e elegendő szakember, aki felvilágosítással foglalkozna, ismeri el a helyettes államtitkár. "Az utóbbi években sokkal több pénzt lehetett volna felvilágosításra, megelőzésre fordítani, de nem tudtuk elkölteni, mert nem volt annyi szakember, aki végezhette volna. A szakemberek nem a fán teremnek. A kábítószerprobléma sokkal gyorsabban jelent meg, mint ahogyan a szakemberek képzése megtörténhetett volna. Arról nem is beszélve, hogy az intézményi válaszok állandó késésben vannak".

A pénz nem lesz akadály

A helyettes államtitkár szerint a pénz megvan az elterelés végrehajtásához, a kormány 1 milliárd forintos többletforrást biztosított a Nemzeti Drogstratégiai végrehajtásához, melyben mindazok a dolgok benne vannak, amelyek az eltereléshez szükségesek. "Az elterelésben résztvevő intézmények mindegyike megkapja majd a feladat elvégzéséhez szükséges állami finanszírozást. Vannak olyan új intézményi formák, nevezetesen az alkalmi fogyasztók elterelését szolgáló felvilágosítás, megelőzés, amelyekre ez idáig nem volt ilyen normatív állami támogatás. Azokat a civil-, egyházi és szakmai szervezeteket is megilleti majd az állami támogatás, amelyek az elterelés keretében felvilágosító programokat indítanak, és a leendő szabályrendelet kritériumrendszere alapján teszik majd".

Topolánszky Ákos nem tart attól, hogy a meglévő intézményrendszer nem lesz elégséges az elterelés lebonyolításához. "Óvatosan fogalmaznék. Az első időszakban komoly erőfeszítésekkel, de elégséges lesz. Nem szabad, hogy valaki azért kerülje el az elterelést, mert nem tudja igénybe venni." A helyettes államtitkár becslése szerint évente 2000-2500 ember kerül majd be az elterelés intézményébe, és az ő ellátásuk reálisan, bár komoly erőfeszítésekkel megoldhatónak tűnik.

Mi lesz a felvilágosítás tartalma?

A felmérések eredményei alapján Topolánszky Ákos arra számít, hogy a legnagyobb számban alkalmi könnyűdrog-fogyasztók kerülnek majd be az elterelés intézményébe. Természetesen megkérdeztük, hogy a felvilágosítás során milyen álláspontokkal fog találkozni az alkalmi marihuánafogyasztó. Találkozik-e majd olyan állítással, hogy a marihuánafogyasztás a kokain- és a heroinfogyasztás előszobája? Vagy mit mondanak neki arról, milyen társadalmi és egészségügyi kockázatokkal jár szenvedélye, mellyel saját maga szerint önmagán kívül nem árt senkinek?

"Nincs olyan állami álláspont, mely a felvilágosítás tartalmára vonatkozóan a szakmai szervezetek függetlenségét csorbítani akarná - válaszolja Topolánszky Ákos -. A szakmai szervezet álláspontjával fog találkozni, melynek az a dolga, hogy a drogproblémával legjobb tudása alapján foglalkozzon, és a lehető legjobb megoldásokat megkeresse. Ebben a programban éppen ezért csak olyan szervezetek vehetnek részt, amelyek bizonyítottan ismerik a drogkérdést, és elvárható tőlük, hogy differenciált válaszokat adjanak. A programok nem üzenő füzetek. Egyébként nem csupán az a kérdés, hogy elvi szinten beszéljenek, mintegy előadást tartva a marihuánafogyasztás esetleges ártalmairól, a kapudrog-elméletről vagy annak elutasításáról, hanem hogy konkrét válaszokat adjanak egy bizonyosan krízishelyzetben lévő fiatalnak. Mert az, hogy valaki elterelésben van, mindenképpen valamilyen életvezetési krízist is jelenthet. Például azért, mert éppen összeütközésbe került a törvénnyel, ami számára nyilván negatív következményekkel jár. Az elterelés nem pusztán mentességet ad a fiataloknak a jogkövetkezmények alól, hanem egyben létrehoz számukra egy támogatási rendszert. Itt elsősorban olyan - egyéni és csoportterápiák valamilyen kombinációjában jelentkező - támogató programokról van szó, amelyeknek köszönhetően esély van arra, hogy ő még erről a típusú drogfogyasztásáról is lemondjon".