A drogos is szabadnak született

2006.06.26. 14:10
Június 26. 1987 óta az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapja. Erre az esztendőre a szervezet "A drog nem játékszer!" üzenetet választotta. Magyarországon a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 18 városban egy héten keresztül számtalan rendezvénnyel próbálja a problémával megismertetni a társadalmat.
"A drog közöttünk van.
A döntés a tied.
A felelősség közös.

Kábítószer-ellenes világnap
2006. június 26." - Leng a felirat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium zászlói a Vörösmarty téren a szökőkút előtt.

A színészek és a zenészek próbálnak. A fotósok az árnyékban hűsölnek. Az érdeklődés kimerül pár fagyizó turistában, így hálás téma a szökőkútban mosakodó kisgyerek, akárcsak a szökőkútból ivó juhászkutya.

Délben megérkezik Felvinci Katalin, a kábítószerügyi koordinációért felelős miniszteri biztos, és "leleplezésre kerül a Függőségek szobra".

"Minden ember szabadnak született.
Minden ember boldogságra vágyik.
A szenvedélybeteg is szabadnak született,
Boldogságra és szeretetre vágyik." - kezdi a Világnap alkalmából készült Függetlenségi nyilatkozatot a narrátor.

A történet röviden a következő. Van egy piros nadrágos, fehér pólós lány, akit a tiszta piros ruhás drogosok megkísértenek, és rákapatják a drogra. Viszont jön a fehér ruhás, segítő kezet nyújtó társadalom, és a narrátor szövegére elmozogják a Függetlenségi nyilatkozat fennmaradó részét.:

"Számára
legyél te az igazi kaland,
legyél te a meghallgató, de jókor közbeszóló,
legyél te a támogató, de elengedő,
legyél te a bátor, hogy ő se féljen,
legyél te mellette, hogy ő is önmaga legyen!
legyél te a társa, hogy szer helyett szeretetben legye része!"

Így is lesz, győz a szeretet. De azért ráadésként a piros és fehér ruhások arányával a táncosok megpróbálják kifejezni, hogy "Magyarországon a felnőtt lakosság 11,4 százaléka kipróbált már illegális szert. A budapesti 17-18 éves fiatalok 47,5 százaléka fogyasztott már kábítószert."

Ez a két adat szerepel majd abban a spotban is, melyet a Duna televízó, az MTV és a TV2 sugároz a világnapon.

A Vörösmarty téren bemutatott produkciót a nap folyamán több forgalmas budapesti helyen is láthatják majd az éppen arra járók, mondta Felvinci Katalin még a Világnapot megnyitó sajtótájékoztatón.

A kábítószer-ellenes hét rendezvényeivel, melyek 18 városban zajlanak majd, a minisztérium természetesen csak a probléma iránti "társadalmi érzékenységet szeretné fokozni". A kormányzat már túllépett azon, hogy bűnözőként kezelje a kábítószer-fogyasztókat, ezért - magyarázza a miniszteri biztos - üdvös lenne, ha a közgondolkodás is követné ezt.

Arra az újságírói kérdésre viszont nem tudott válaszolni, mi lesz a koordináció jövőjével, ugyanis állítólag a minisztériumban főosztályi vagy alacsonyabb szintre kerül. "Még nem láttam semmit, ami alapján tudnám, hol fog elhelyezkedni, de remélem, nem kerül főosztályi szint alá. Kedvezőtlenül érintené az ügyet" - mondta Felvinci Katalin.  • Hírek
  • Támogatások