Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Elfogadták a drogtörvények módosítását

2002.12.17. 19:56
Kizárólag a kormány által támogatott módosító javaslatokat fogadta el az Országgyűlés a büntető jogszabályokkal és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvényekkel kapcsolatban. A törvénymódosítás miniszteri zárszava alatt vonult ki az ellenzék, miután a miniszter ellenzéki képviselők szakmai hozzáértését megkérdőjelezve reagált egyes korábbi kritikákra. A miniszter szerint néhány képviselő félrevezető leveleket írt iskoláknak és egyházi köröknek, ezzel szemben hangsúlyozta: "enyhítésről szó sincs, csak érteni kellene a joghoz".
Bárándy Péter igazságügy-miniszter zárszavában kiemelte: alapkoncepció-váltás, hogy az 1998-as módosítással ellentétben a javaslat visszaadja a büntetőbíró szabadságát a büntetés kiszabásának tekintetében, hatályon kívül helyezve a középmértékre vonatkozó szabályozást. Arról is szólt, hogy nagy vitát váltott ki a visszaélés kábítószerrel bűncselekménnyel kapcsolatos új tényállás. Mint mondta, ez esetben is koncepcióváltás történik, aminek lényege, hogy a fogyasztókat nem retorzióval illeti, hanem lehetővé teszi számukra, hogy szabaduljanak a kábítószertől való függőségüktől, vagy az ne is alakuljon ki.

Beszólások és egyéb megnyilvánulások

A miniszter hozzátette, ez azt célozza, hogy egy hatékonyabb eszközzel lépjenek fel a kábítószer-fogyasztás terjedése ellen. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki módosító javaslatok és "egyéb megnyilvánulások" nagymértékben torzították a valóságot. Mint megjegyezte, ennek legszebb példái azok a levelek, amelyeket néhány képviselő az egyházaknak és iskoláknak küldött. Az ennek kapcsán megfogalmazódott bekiabálásokat a miniszter először úgy kommentálta, hogy "Mi van a gyerekszobával, uraim, a polgári neveltetéssel, ilyesmivel? Baj van vele?" Folytatva beszédét, azt mondta: nem engedhető meg, hogy félrevezessék a lakosságot, és utána a reakciójukra koncepciót építsenek.

Európa felé

Bárándy Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat nem legalizálja a kábítószer-fogyasztást. Közbevetette: "enyhítésről szó sincs, csak érteni kellene a joghoz". Mint mondta, elterelési lehetőséget ad a törvény, ami máshol is létezik a Btk.-ban. Úgy fogalmazott: tény, hogy ezzel nem a nulla tolerancia felé indul el a büntető jogalkotás, hanem Európa felé, az ENSZ által adott irányba. Kitért arra, hogy a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények tárgyában beadott javaslatok közül van olyan, amit támogat a kormány. Példaként említette azt, amelyik szerint a kereskedői jellegű magatartást tanúsító elkövető nem bújhat az elterelést eredményező rendelkezések mögé.

Minden felkészültséget nélkülözve

A miniszter jelezte, hogy voltak olyan módosító javaslatok is, amelyek nélkülöztek minden szakmai hitelt, felkészültséget és képviselői felelősséget. Talán ha nem foglalkozunk az ilyen színvonalú hozzászólásokkal, akkor hozzásegítünk néhány képviselőt ahhoz, hogy az élet más, olyan területére visszataláljon, ahol ez a magatartás megengedhető - fogalmazott. A Fidesz-frakció ezt követően vonult ki az ülésteremből. Bárándy Péter az óvadékkal és a házi őrizettel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány nem támogatja azokat a javaslatokat, amelyek azok hatályba léptetésének elhalasztását célozzák.