Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

'Na, pakolja csak ki a zsebeit!'

2003.07.08. 11:13
Emberi jogi szervezetek nyílt levélben hívják fel a belügyminiszter figyelmét arra a mostanában elterjedt rendőri gyakorlatra, hogy a járőrök fiatalokat tartóztatnak fel az utcán és nem ritkán megalázó helyzetbe hozzák őket: kipakoltatják a zsebeiket, levetetik a cipőjüket.
A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és a Kék Pont Drogkonzultációs Központ nyílt levélben kérdezte a belügyminisztertől, mi indokolja azt a mostanában elterjedt rendőri gyakorlatot, hogy fiatalokat állítanak meg a nyílt utcán, és nem ritkán megalázó helyzetbe hozzák őket, például a cipőt, a zoknit is levetetik velük.

A fiatalok ellen irányul

"Ezek az úgynevezett 'motozásos' igazoltatások célzottan a fiatalok ellen irányulnak, és rendkívüli módon megszaporodtak az utóbbi időben" - olvasható a levélben.

"Az intézkedések legtöbbször nem érnek véget a személyazonosság megállapításával - állítja a levél. - Sajnálatos módon az utóbbi időben rutinná vált, hogy az intézkedő rendőr az igazoltatott fiatalt zsebeinek kiürítésére szólítja fel. Gyakran azt is megkérdezik: 'Kábítószer van Önnél?', s a választól függetlenül a zsebek, táskák kipakoltatását és módszeres átvizsgálását foganatosítják."

Az emberi jogi szervezetekhez beérkező panaszokból nyilvánvalóvá válik, hogy "mindennapos gyakorlat a cigarettásdobozok, a ruházat legkisebb zsebeinek, a pénz- és irattárcák legapróbb rekeszeinek kiforgatása".

Mi lapul a cigarettásdobozban?

Az emberi jogi szervezetek szerint ez a gyakorlat a hatályos magyar törvények szerint nem jogszerű. Jogi érvelésüket a Lamperth Mónikának írt levelükben részletesen kifejtik. "Az igazoltatások ténye önmagában nem kifogásolható" - állítják, de megítélésük szerint - "a jelenlegi hatályos magyar jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy az intézkedő rendőrök minden különösebb ok nélkül ruházat-és csomagátvizsgálást is foganatosítsanak az állampolgárokkal szemben".

A hangsúly, a "minden különösebb ok nélkül"-ön van. A jogsértő intézkedésnek teljesen egyértelműen az a kizárólagos célja, hogy kábítószer-fogyasztókat keressenek és állítsanak elő, állítja a közlemény. "Minden gyanú nélkül azonban erre a magyar rendőrségnek nincs, és nem is lehet joga. Ez a gyakorlat semmiben sem különbözne attól, mintha az utcán járőröző rendőrök minden második állampolgártól megkérdeznék, hogy hamisított-e közokiratot a közelmúltban, vagy végrehajtott-e mostanában fegyveres rablótámadást."

Kérjen a rendőr bocsánatot

Az emberjogi szervezetek szerint az ötletszerű utcai igazoltatások a pártállami időkre emlékeztetnek, és egyáltalán nincsenek összhangban az EU-s normákkal. Egyben arra kérik a belügyminisztert, hogy tegyen meg mindent a rendőrök jogszabályellenes gyakorlatának megszüntetésére, és utasítsa "az országos rendőrfőkapitányt intézkedés kiadására, amelynek értelmében az intézkedő rendőr az utcai ellenőrzés eredménytelensége esetén köteles az ellenőrzés alá vont személytől fennhangon bocsánatot kérni."

A BRFK eddig még nem válaszolt kérdéseinkre, bár az MTI érdeklődésére Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány elmondta: teljesen jogszerűnek tartja a ruházat-átvizsgálást. A belügyminiszter szabadságát tölti, így nem ismeretes az ő álláspontja, tájékoztattak a BM-ben.