Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Jogtalan a drogsegély

2003.01.23. 11:05
Egy amerikai laboratóriummal együttműködve néhány hajszálból képesek kimutatni, ha valaki kilencven napon belül akár csak egy darab marihuánás cigarettát elszívott, vagy bármilyen kis mennyiségű más kábítószert kipróbált - hirdeti magáról egy budapesti magánnyomozó iroda. Ilyen szakértői vélemény kiadására magánnyomozói iroda nem jogosult - áll Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalásában, amelyet az Index kérésére tett meg.
"Az unokaöcsémről és egy munkatársamról van szó. Alapos a gyanú, hogy mindketten szoktak marihuánás cigarettát szívni" - jelentkezünk be telefonon, ügyfélnek álcázva, az egyik budapesti magánnyomozó irodába. "Tudjanak róla vagy sem?" - recsegi egy szétdohányzott hang. "Maradjon titokban előttük." "Akkor be kell fáradni az irodánkba."

A gyermek ellenőrzése, akár tudomása nélkül

A szóban forgó detektív iroda azt hirdeti magáról, hogy maximális diszkrécióval, szükség esetén konspiráltan dolgoznak. Kompetenciájukba tartozik a titkos követés, a pénzbehajtás, a házasságtörés felderítése, környezettanulmány elvégzése, telefonbeszélgetések lehallgatása, titkos dokumentumok beszerzése. És - újdonságként - az úgynevezett drogsegély.

Honlapjukon szülőknek és munkaadóknak ajánlják szolgáltatásukat. Hirdetik: egy amerikai laboratóriummal együttműködve néhány hajszálból képesek kimutatni, ha valaki kilencven napon belül akár csak egy darab marihuánás cigarettát elszívott, vagy bármilyen kis mennyiségű más kábítószert kipróbált. Ahogy fogalmaznak: "Így lehetővé válik a gyermek ellenőrzése, akár tudomása nélkül is. Munkaadók teljes bizonyosságot szerezhetnek újonnan felveendő dolgozóikról, hogy nincs-e közük a kábítószerhez."

Nálunk minden hatvanezer forint

A tizennyolc éven aluli unokaöcs könnyű eset. A főnök azt javasolja - aranyszegélyes névjegykártyáján az áll: ügyvezető igazgató -, hogy álmában vágjunk le néhány tincset a hajából, húsz-huszonöt szál is elég az amerikai laboratóriumnak. A nagykorú munkatárs már nehezebb eset. Végül azt javasolja, hogy tárjuk fel előtte tervünket: "Mondják meg neki, hogy miről van szó, és ígérjék meg - akár írásban is -, hogy nem lesznek munkajogi következményei a tesztnek. Utána, más indokkal, még mindig ki lehet rúgni."

Van más lehetőség is: a hazugságvizsgáló gép. Ugyanannyiba kerül, mint a teszt - hatvanezer forint -, de jóval egyszerűbb. Ha munkatársunk húzódzkodna, akkor ez beismeréssel ér fel, ki lehet rúgni. Az iroda vezetője szerint az a legjobb, ha cégünk új dolgozóit teljes körű vizsgálódásnak vetjük alá, melynek egy része a drogfogyasztás kiderítése. Annyi minden lehet még, amit egy új munkahelyre pályázó el akar titkolni. A szolgáltatás áráról a főnök azt mondja: "Nálunk minden hatvanezer forint."

Magánnyomozói iroda nem jogosult

"A drogfogyasztás hajszálból való kimutatása nem tekinthető magánnyomozói tevékenységnek, sokkal inkább egy igazságügyi orvosszakértői véleményhez hasonlít. Ilyen szakértői vélemény kiadására magánnyomozói iroda nem jogosult" - áll Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalásában, amelyet az Index kérésére tett meg. A hazugságvizsgáló készülékkel kapcsolatban megjegyzi: a már munkaviszonyban álló dolgozókat ugyancsak nem jogszerű ilyen eljárás alá vetni, mivel a fennálló függelmi viszony miatt az érintettől önkéntes hozzájárulás nem várható.

Tizennyolc éven aluli személy esetén kérdéses, hogy egy nagybácsi gyanúja elegendő indok-e a drogteszt elvégzésére - hacsak nem áll gyámsága alatt. A szülőknek különben kötelességük megóvni gyermeküket "a testi, szellemi, erkölcsi fejlődését veszélyeztető hatásoktól és magatartásoktól". Teljes joggal bizonyosodhatnak meg róla, hogy gyermekük fogyaszt-e kábítószert.

A drogtesztről különben Lenkovics Barnabás úgy nyilatkozik, hogy ezt a szolgáltatást célszerű volna az egészségügyi szerveknél, az országos drogmegelőzési program keretében, ingyenesen elvégeztetni - amennyiben ezt igényli egy szülő.

Biztos igaza van, én nem kételkedem

"Eddig kizárólag szülők fordultak hozzánk, gyanújuk tíz esetből hétszer beigazolódott" - mondja Barabás Gábor, a Poliscope Detektív Iroda igazgatója, akinek cége drogtesztet és hazugságvizsgáló készüléket egyaránt alkalmaz a kábítószerfogyasztás eldöntésére. "Akkor sem fogunk elzárkózni a kérés teljesítésétől, ha munkaadó kér tőlünk megbízást."

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának drogtesztet érintő állásfoglalásáról azt mondja: "Biztos igaza van, én nem kételkedem."