Alfréd
-2 °C
2 °C

Tizenöt éves az SZDSZ: Lop Stop helyett Drog Stop

2003.11.16. 14:29
Szavalatok, kulturális műsor, politikai szónoklatok, buli. Így ünnepelte tizenötödik születésnapját az SZDSZ, de szülinapi torta helyett virsli, ünnepi pezsgő helyett forralt bor jutott az ünneplő közönségnek. A nosztalgiázás sem hiányzott: kiállításon és képeslapon is megnézhettük a párt legjobban sikerült plakátjait.
SZDSZ - a magyar liberális párt, hirdették a szabad demokraták szombaton, tizenötödik születésnapjukon. Szavalatok és énekesek rövid produkciója után Kuncze Gábor elnök köszöntötte tizenöt éves pártját. A beszéd parádés, sok poénnal, sőt, hírértékkel is bír, hiszen megtudjuk, kik a párt EP-képviselőjelöltjei. Fény derül egy kevéssé ismert tényre is: a szadi eredetileg Demokraták Szövetségének akarta nevezni magát, de a Fidesz (Fiatal Demokraták Szövetsége) kérésére elé biggyesztették a szabad szócskát.

Demszky már nem sziporkázik, csak jelzi, hogy mindenkinek mindent nagyon köszön, és ígéri, nem hagyja cserben a budapestieket, nem mond majd le főpolgármesterségéről, és simán képes lesz minden posztját ellátni.

Lett volna egy pártelnökök fóruma is az ünnepségen, de nem vállalta minden volt elnök a részvételt. Kis János, az első elnök a hivatalos magyarázat szerint külföldi tartózkodása miatt maradt távol. A korábban hezitáló Tölgyessy Péter viszont eljött, beszélni azonban ő sem akarhatott, mert ott volt, és egy szót sem szólt.

Ajándék kutya és autópálya-matrica

Tekintse meg képeinket!
A köszöntőbeszédek után jöhetnek az ajándékok. A Fehérkereszt Állatvédő Egyesület jóvoltából Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter egy kutyát ajándékoz. Az eb az ügyvivői testület rendkívüli ülésének döntése nyomán a párt Gizella utcai székházát őrizheti, és Kuncze Gábor bejelentése szerint a Gizi nevet viseli majd. Csillag István gazdasági miniszter egy spéci autópályamatricát hozott, amely érvényes az összes, még tervbe sem vett autópályára. Magyar Bálint az általa szerkesztett Korszakváltás Programját ajándékozza kedvenc liberális párjának, hiába van tele a dokumentummal a padlás, ő megajándékozta magával a pártját. Göncz Árpád egy, a párt alakulásakor született írását adományozta az SZDSZ-nek.

Buli a füstös sátorban

A protokoll a Kongresszusi Központban, a buli egy sátorban kapott helyet. Igaz, még a központban zajlott Dés László koncertje, de a móka két egymásba nyíló fűtött sátorban kapott helyet a Kongresszusi Központ parkolójában. A sátrakban jó meleg van, de levegőt venni nehéz feladat, mert nagy a füst. Mert itt nem hozatják, hanem helyben készítik Kovács László pártelnök-külügyminiszter kedvenc menüjét, a virslit vagy épp debrecenit, tormával-mustárral. Az Index riportere több fuldokolva menekülő országgyűlési képviselőt is látni vélt a füstfelhőben. Közben a Madarak nevű zenekar muzsikál.

Kiállítás is nyílt a bulihelyszínen: az elmúlt tizenöt év legsikerültebb szadeszos plakátjait nézhettük végig, a "négyigenes" népszavazástól, a tavalyi önkormányzati kampányig bezárólag mindent. A plakátok viccesek, bár egy dizájnszakértő szerint több poszteren is túl sok alapozót kentek a pártelnök fejére.

A hivatalos programra nem hívtak szocialistákat, sőt a bulira sem, utóbbin azonban megjelent - talán épp egy-két virslire - Gyurcsány Ferenc sportminiszter is.

Leleplezés

Az Index riportere kihallgatta két, virsliző szabad demokrata országostanács-tag diskurzusát arról, hogy harmadik társuknak mi köze a sátrakat, gázmelegítőket szállító céghez. "Már nem vagyok benne a kft.-ben - mondja magabiztosan a pártpénzből gazdagodó vállalkozó, aztán megenyhül, hisz a barátaival virslizik -, na jó, én voltam a tulajdonos, de már nem, igaz a volt feleségemé most a cég." Közben igyekszik dicsértetni a szervezést. Ezután már nem is lepődünk meg, amikor távozóban felfedezzük az SZDSZ önkritikus húzását: "Lop Stop" feliratú stoptábláit "Drog Stoppá" modernizálta.