Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az ügyészség még vizsgálja Gyurcsány ügyleteit

2006.02.02. 13:30
Káosz nincs, ügyintézés van az ügyészségen, ahol egyelőre nem tudni, hogy mi lesz Deutsch-Für Tamás beadványaival, amelyek Gyurcsány Ferenc ügyleteihez kapcsolódnak.

Nem feljelentést tett Deutsch-Für Tamás fideszes országgyűlési képviselő a Fővárosi Főügyészségnek Gyurcsány Ferenc cégeivel, illetve ingatlanvásárlásaival kapcsolatban, hanem csak bejelentéseket, mondta el csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Varga Zs. András, a legfőbb ügyész magánjogi ügyekben illetékes helyettese.

Deutsch-Für egyébként beadványában maga is bejelentésről ír, az ügyészség pedig még azt is megvizsgálta, hogy tartalmilag nem minősül-e feljelentésnek a dokumentum. És tartalmilag sincs erről szó, derült ki a legfőbb ügyész helyettesének szavaiból. A feljelentés és a bejelentés között fontos különbség van, ezért elemezték alaposan a beadványt tette hozzá Varga. (A feljelentést szoros határidőn belül kell elbírálnia a hatóságnak, a bejelentésnél nincs kikötve terminus.)

Varga elmondta azt is, hogy nincs káosz az ügyészségen (ezzel alighanem a Magyar Nemzet csütörtöki címoldalára utalt), minthogy minden beadványt megvizsgálnak, és ezekkel kapcsolatban folyik is az ügyintézés.

Más-más dolog történt a két különböző beadvánnyal

Ennek alapján Varga Zs. leszögezte: Deutsch-Für két ügyben kereste meg a vádhatóságot, mindkét ügyben a magánjogi főosztály kezdett vizsgálódni. Az egyik ügyben, a Fittelina Kft.-Altus Rt. ügyében (ez a Gyurcsány-villában végzett beruházásokhoz kötődő eset) magánjogi szempontból nem volt illetékes az ügyészség, büntetőjogi szempontból pedig nem merült fel gyanú, így nem kezdődött nyomozás az ügyben. (Ezzel az esettel kapcsolatban hamarosan a Legfőbb Ügyészség válaszol majd Deutsch Tamásnak, illetve újabb bejelentést tesznek majd, miután az ügy immár nem a Fővárosi Főügyészségen, hanem a Legfőbb Ügyészségen zajlik már, minthogy Deutsch-Für panaszt tett amiatt, hogy a "fővárosiak" nem nyomoznak.)

A Szalay utca titka

Deustch-Für Tamás tavaly ősszel a Szalay utcai képviselői klub állami visszabérlése miatt jelentette fel (illetve be) Gyurcsány Ferencet. Erre a lépésre maga a kormányfő bíztatta Deutschot "Az Apró-Gyurcsány érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkairól" elnevezésű parlamenti vizsgálóbizottság meghallgatásán.

Deutsch-Für szerint a Szalay utcai ingatlan visszabérlésére kötött szerződés semmis, így van polgári eljárásra okot adó körülmény, a Szalay utcai ingatlanok eladásával kapcsolatban pedig az eddig megismert dokumentumok azt támasztják alá, hogy "bűncselekmény elkövetésének a gyanúja" vetődik fel. A Szalay utcai ingatlant az állam 1995 januárjában adta el Gyurcsány cégének, amit áprilisban már az állami tulajdonú Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 10 évre visszabérelt. Deutsch szerint a szerdődést 1995. április 4-én Gyurcsány Ferenc az Országgyűlési Képviselői Klub egyesületi titkáraként írta alá, csakhogy az egyesület ebben az időpontban jogilag nem létezett, hiszen annak bejegyzése csak később, 1995. május 15-én történt meg. Gyurcsány Ferenc tehát egy nem létező jogi személy nem létező képviselőjeként járt el, így az aláírt szerződés semmis, véli Deutsch.

Nem teljesen azonos a helyzet a Szalay utcai ingatlanrész megvásárlásával kapcsolatos másik Deutsch-Für-beadvány esetében, magyarázta Varga Zs. András. Ebben az ügyben a magánjogi főosztály még most is vizsgálódik, tehát senki, semmilyen tájékoztatást nem kapott még az ügyészségtől. Csütörtökön azonban Deutsch-Fürnek levelet írt a Legfőbb Ügyészség, amelyben arról informálják a fideszes politikust, hogy beadványának kivizsgálása jelenleg is zajlik.

Varga Zs. András az Index kérdésére elmondta, hogy a Szalay utca esetében büntetőjogi és polgárjogi szempontok is esetleg felvetődhetnek Deutsch beadványa szerint, ám ezt az ügyészség egyelőre nem kommentálja. Egyelőre csak a magánjogi főosztály vizsgálódik, és ha ez a főosztály intézkedik, akkor nagyon szűk lehetősége van az ügyészségnek a beavatkozásra. Úgynevezett közérdekű keresettel élhet a bíróságon, azaz pert indíthat az ügyészség, de ez csupán polgári per lehet, nem büntetőügy.

Ha viszont büntetőjogi vonatkozásai lennének az ügynek, akkor más főosztályra kerülne a beadvány, ám a büntetőjogi ággal Varga Zs. nem foglalkozik, az nem az ő hatáskörébe tartozik. Egyelőre azt sem derült ki szavaiból kérdésünkre, hogy mikor várható a magánjogi szempontok vizsgálatának befejezése.