Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mádl aláírta a drogtörvényt

2003.01.13. 15:46
Bár a kormánypártok soraiban többen is attól tartottak, hogy a köztársasági elnök visszaküldi a parlamentnek a drogtörvény módosítását, Mádl Ferenc hétfőn aláírta az új szabályozást. Mádlt Zlinszky János szakvéleménye győzte meg. A volt alkotmánybíró szerint az új törvény jobb, mint a régi volt.
A korábbi feltételezésekkel szemben Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn várhatóan aláírja a drogtörvény módosítását - írja a Magyar Hírlap. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a törvény jogilag nem támadható, ezért az előzetes alkotmánybírósági normakontrol értelmetlen lenne. Ezt erősítette meg Zlinszky János volt alkotmánybíró is, aki a köztársasági elnök felkérésére véleményezte a törvényt.

Jobb, mint a régi

Zlinszky szerint a törvény a módosítás után még javult is a Fidesz-korszakban elfogadotthoz képest. Mádl a törvény elfogadásának fontolgatását azzal indokolta, hogy számos jelzést kapott, miszerint nem veszélytelen az ifjúságra a korábbi elrettentő szigor enyhítése - írja a Népszabadság. Zlinszky szakvéleménye után a köztársasági elnök elfogadta a törvény módosítását.

Sok tanulság

Az államfő hétfőn, miután aláírta a jogszabályt, úgy nyilatkozott: mindvégig figyelemmel kísérte a vitát, amely számára is sok tanulsággal szolgált. Közölte, a törvény aláírása előtt számos szakértővel, jogásszal konzultált. Hozzátette, nagy részük úgy látta, hogy a törvényjavaslat parlamenti vitája során az eredetileg tervezett, valóban enyhébb rendelkezések jelentős része módosult. "Sokan és sokat vitatkoztunk, beszélgettünk a törvénytervezetrol, arról, hogyan segíthetünk leginkább azoknak a fiataloknak, akik egyszer csekély mennyiségben fogyasztottak kábítószert" - mondta Mádl Ferenc.

Elfogadható

Az államfő úgy ítélte meg, hogy az elé került törvénytervezet ebből a szempontból is elfogadható, megítélése szerint nem alkotmányellenes, nincs ellentétben nemzetközi kötelezettségekkel, mindemellett bizonyos kiegészítő, párhuzamos szabályok meghozatala feltétlenül szükséges. Mádl Ferenc szerint újra kellene gondolni például a szabálysértési jogot olyan módon, hogy egyértelművé váljék: a drogfogyasztás nem megengedett, mégsem fenyegetné szükségtelenül börtönnel az elso alkalommal drogot fogyasztókat, és nem kriminalizálna azonnal a könnyelmű, félrevezetett fiatalkorúakat, diákokat.

A megelőzés jelentősége

"Nem győzöm hangsúlyozni a felvilágosító munka, a megelőzés kiemelt fontosságát, jelentoségét. Létre kell hozni a drogmegelőzésnek és a drogbetegek kezelésének az egész országot lefedő, valóban hatékonyan működő intézményrendszerét" - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Szerinte elsődleges célnak nem az először csekély mennyiséget fogyasztók, hanem a terjesztők, a kábítószer-kereskedők megbüntetését kell tekinteni, e büntetésnek viszont a lehető legszigorúbbnak kell lennie: velük nem lehet elnéző a társadalom és a jog, hiszen az ő tevékenységük a leginkább veszélyes a társadalomra.

Az államfő az MTI-nek nyilatkozva hétfőn közölte, hogy ellátta kézjegyével az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló, a parlament által szintén tavaly decemberben elfogadott jogszabályt is.