György
14 °C
24 °C

Dübörgött a gazdaság a Kongresszusi Központban

2001.02.08. 18:17
A gazdasági életbe aktívan beavatkozó kormány képét festette le Orbán miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki fórumán. A kulcsmondatok a következők voltak: ,,a gazdaság szerkezetét ki kell igazítanunk", ,,államilag vezényelt korrekció szükséges", illetve Matolcsy György gazdasági miniszter szájából: ,,nem elég a tisztán liberális gazdaságpolitika, nem elég mindent a piacra bízni". A Fidesz célja mindezzel a hazai kis- és középvállalkozók megerősítése.
,,Európa egyik legjobb gazdasága kétszeres növekedési rátával dübörög" - hangolta a vállalkozókból álló hallgatóságot Schuster Lórántot megszégyenítő svunggal Parragh kamarai elnök az esemény kezdetén. A headbangelés elmaradt - talán a Kongresszusi Központ steril atmoszférája miatt - azt azonban megtudhattuk, hogy a Fidesz vezette kormány a következő időszakban mindent megtesz, hogy megváltoztassa a magyar gazdaság egészségtelen szerkezetét és növelje a kis- és középvállalkozások súlyát. Ennek fő eszköze a nemrég elindult Széchenyi-terv lesz.

Orbán Viktor
Egy-másfél év múlva megszüntetik a csúszó leértékelés rendszerét
A jelen lévő üzletemberek kérdésére Orbán miniszterelnök elmondta, hogy egy-másfél év múlva megszüntetik a csúszó leértékelés rendszerét, a forintot ugyanakkor várhatóan nem azonnal váltja fel az euró az EU-csatlakozás után.

A teremben érezhető volt, hogy a minimálbér 40 ezer forintra emelését még nem teljesen emésztették meg a munkaadók. A miniszterelnök erre reagálva leszögezte, hogy a becsületes munkát értékelte le az a korábbi állapot, amikor a minimálbér összege közel azonos volt a munkanélküli segélyével. Matolcsy miniszter ehhez annyit tett hozzá, hogy tárcája vizsgálja, lehetséges-e némi kompenzációt juttatni a munkaadóknak a munkaerőpiaci alapból.

Egy, az állam mezőgazdasági birtokpolitikáját firtató kérdésre Orbán elmondta: bár közgazdaságilag talán nem ez a legésszerűbb, az ő szívéhez a középbirtokos családi gazdaságok megerősítése áll közel. A legfontosabb szabály, hogy ,,mindenkinek jusson hely a nap alatt" - fogalmazott a miniszterelnök (vagy egyik kevésbé találékony szövegírója). A közeljövőben beinduló nagy állami beruházások kapcsán Orbán leszögezte: nem pusztán gazdasági témának, hanem a ,,nemzeti tartás kérdésének" tekinti, hogy a magyar vállalkozók ne szoruljanak ki a nagy projektekből.

A fórum megkoronázásaként a lelkes Parragh először egy, a Vigadót ábrázoló metszetet (utalt is arra, hogy ez az Orbán-beszédek szokásos helyszíne) majd egy gyermekingecskét nyújtott át a miniszterelnöknek.