Gerzson
-3 °C
2 °C

Duna TV: az ellenőrző testület az ügyészséghez és a bírósághoz fordult

2004.10.14. 20:58
A Duna TV ellenőrző testülete vitatja a kuratóriumi elnökség egyik döntésének törvényességét, amellyel ügyvezető alelnökké nevezték ki Szekeres Lászlót. A testület az ügysészéghez és a cégbírósághoz fordult és fokozott óvatosságra intette az intézmény három alelnökét.
A Legfőbb Ügyészséghez és a Fővárosi Bírósághoz fordult csütörtökön a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Ellenőrző Testülete (ET) az intézmény törvényes működésének helyreállítása érdekében - közölte a grémium képviseletében Gál András Levente elnök az MTI-vel.

Az ellenőrző testület "a mai napon megkereste a közalapítvány felett törvényességi felügyeletet gyakorló Legfőbb Ügyészséget, valamint a Duna Televízió Rt. felett törvényességi felügyeletet gyakorló Főváros Bíróságot, mint Cégbíróságot" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A Duna TV felett tulajdonosi jogokat gyakorló közalapítvány kuratóriumi elnöksége szeptember 16-án bízta meg az egyik alelnököt, Szekeres Lászlót az ügyvezetői poszt betöltésével arra az esetre, ha az elnök mandátumának lejártáig, 22-ig nem sikerül új vezetőt választani. A távozó elnök bizonyos ügyekben a három alelnök együttes döntését kötötte ki.

Törvénysértést vélelmez az Et

Az ET szerint a kuratórium elnöksége a médiatörvénnyel ellentétes módon vonta magához az elnököt helyettesítő személy(ek) kijelölésnek jogát."Törvényellenesen helyezte hatályon kívül Pekár István leköszönt elnök (...) utasítását, miszerint a három hivatalban lévő alelnök együttesen jár el helyettesként az elnöki jogkörökben; majd szintén a médiatörvénnyel ellentétes módon szűkítette az elnökség az általa kijelölt ügyvezető alelnök hatáskörét" - írta csütörtöki közleményében a testület.

Az ET álláspontja szerint "nem jogszerű Szekeres László gazdasági alelnök egyszemélyes, úgynevezett ügyvezető alelnöki eljárása sem". A testület szerint az elnökjelölés eredménytelensége esetén a leköszönő elnöknek nem csak joga, de egyben kötelessége is, hogy gondoskodjon a részvénytársaság irányíthatóságáról, és az elnökség egyszerű szótöbbséggel nem dönthet az elnök helyettesítésének rendjéről, megkerülve ezzel a kétharmados szavazati arányt és a nagykuratórium döntését.

Fokozott körültekintést várnak az alelnököktől

A testület rámutatott arra: közvetlenül tájékoztatja álláspontjáról a közalapítvány kurátorait annak érdekében, hogy az október 29-i kuratóriumi ülésen érdemben tudjanak foglalkozni a kialakult helyzettel. Az ET megkereste a részvénytársaság hivatalban lévő három alelnökét is, hogy a testület jogi álláspontját megismerve fokozott körültekintéssel járjanak el - áll a közleményben.

A kuratóriumi elnökség május 20-án döntött úgy, hogy pályázatot ír ki a tévéelnöki tisztségre, miután a szükséges kétharmadnál eggyel kevesebb, azaz a nyolcból öt tag támogatta, hogy kezdeményezzék: a nagykuratórium négy évvel hosszabbítsa meg Pekár István mandátumát. A pályázat elbírálása során a testület júliusban és szeptemberben sem tudott elnökjelöltet állítani, az utóbbi esetben új pályázat kiírásáról sem sikerült döntenie.