Auguszta
-7 °C
0 °C

Titkos tárgyalások a Dunaferr vagyonkezelőjével

2000.11.17. 17:34
Az ÁPV Rt. idén tavasszal azt ajánlotta a Dunaferr Rt. vagyonkezelését végző, az óriáscég menedzsereiből verbuválódott kft.-nek, hogy változtassák meg a sikerdíj számításának alapját. A cég vagyonának növeléséért járó jutalom eszerint nem egymilliárd forint körüli összegű készpénz lett volna, hanem egy Dunaferr- részvénycsomag - a sikeres privatizációt követően. A menedzsment azonban visszautasította az ajánlatot. A háttérben zajló alkukról az Index számos, eddig nem publikált részletet tudott meg.
A kormány azért most ősszel határozta el magát a Dunaferr vagyonkezelési szerződésének felbontására, mert a cég konszolidált mérlegét - a számviteli szabályokkal szemben - a május 31-ei határidő után jóval, augusztusban fogadták el, így csak ezt követően álltak rendelkezésre hivatalos mérlegadatok.- mondta az Indexnek egy ÁPV Rt.-s forrás. Ezzel azokra a találgatásokra igyekezett válaszolni, hogy miért éppen most lép a kormány a vagyonkezelők ellen, amikor kevesebb mint egy év múlva amúgy is lejárna az öt évre szóló megállapodás.

Milliárdos sikerdíj

A háttérmegbeszélések régóta folytak az Acél XXI. kft-vel. A privatizációs szervezet ezeken vitatta a sikerdíj kiszabásának alapját. Az 1996-ban kötött szerződés szerint ugyanis ha a Dunaferr vagyonának növekedése az 5 éves periódus alatt meghaladja a 8 milliárd forintot, a menedzserek tulajdonában lévő kft. annak 12,5 százalékát kapja, vagyis legalább 1 milliárdot. Az Acél XXI. szerint a 8 milliárdot már régen átlépték.

Az ÁPV Rt. viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy abból mintegy 5 milliárd forint úgy keletkezett, hogy a menedzsment eladott egy, a Dunaferr tulajdonába tartozó erőművet, megkötötte a vagyonkezelési szerződést az ÁPV-vel, majd nem a sokkal később beérkező milliárdokat már a növekményhez könyvelte. ,,A vagyongyarapodás jól láthatóan könyvelési műveletek eredménye" - fogalmazott forrásunk.

A privatizációs holding ezek miatt ajánlotta fel, hogy a sikerdíj-számítás alapja ne a papíron kimutatott növekedés legyen, hanem a sikeres privatizációt követően egy Dunaferr-részvénycsomag. ,,Ez valóban érdekeltté tette volna a menedzsmentet, de nem voltak hajlandók elfogadni" - mondta az Indexnek a tárgyalások egyik résztvevője.

Védés, visszaszúrás

Horváth István
A Dunaferr elnök-vezérigazgatója
Horváth István, a Dunaferr elnök-vezérigazgatója szerdán azon tanulmány alapján igyekezett cáfolni az ÁPV Rt. vádjait, melyet éppen annak megbízásából készített az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég. A privatizációs holding szerint a kérdéses vizsgálatot még be sem fejezték, ráadásul Horváth ,,jogosulatlan adatkezelést" követ el, hiszen elvileg nem is lehetne az anyag birtokában, amelyet az ÁPV készítettet saját számára.

Az ÁPV Rt. szerint az Arthur Andersen anyagából éppen az derül ki, hogy a mendzserek nem is két, hanem három jogcímen vettek ki pénzt a Dunaferr-ből. Egyrészt vezető tisztségviselőként, másrészt vagyonkezelőként, harmadrészt azáltal, hogy az anyacég beszállítóiban részesedést szereztek.

Azt, hogy a cégvezetők a beszállító társaságokban részesedést szereztek, Horváth sem cáfolta soha. A Dunaújváros Online (www.dunaujvaros.com) cikke szerint az elnök-vezérigazgató szerdán újságírók előtt ezzel kapcsolatban a következőket idézte az Arthur Andersen anyagából: ,,Az utóbbi években külső tőke bevonására került sor a menedzsment részvételével azon társaságoknál, amelyek vonzóak lehetnek külső befektetők számára; ilyen a beszerzés és a kereskedelem területe. Ezek a tranzakciók a vagyonkezelési szerződés összeférhetetlenségi követelményeit nem sértették." (...) ,,A külső tőke bevonásának mértéke nem domináns a csoport szempontjából, de megteremtette a társaságcsoport hatékony működése szempontjából szükséges menedzserérdekeltséget. Vizsgálatunk során nem találtunk ellentmondást a menedzsment, a menedzsment tulajdonosi szerepe és az állami érdekek között."

ÁPV Rt.-s forrásunk szerint ugyanakkor Horváth a jelentést saját szája íze szerint értelmezve ismerteti. A menedzsment ösztönzésének nem az az ideális formája, ha a vezetők cégei ,,vastag állami megrendeléseket kapnak" - tette hozzá.

Nehezen felmondható szerződés

Egy másik, kormányhoz közelálló, de nem ÁPV Rt.-s informátor szerint a Dunaferr menedzserei ,,klasszikus élősködő módszerrel" olyan konglomerátumot hoztak létre, mely kuszaságában ,, a Postabankéhoz hasonlítható".

A fentiekkel kapcsolatban természetesen kíváncsiak voltunk az acélipari cég vezetőinek érveire, de tőlük pénteken nem kaptunk választ.

Az Index értesülése szerint a privatizációs holding jogi osztálya most készíti elő azokat a jogi érveket, amelyek alapján az igazgatóság a közeljövőben megindokolja a szerződésbontást. Nevük mellőzését kérő jogászok azt mondták az Indexnek, hogy a vagyonkezelési megállapodás talán valóban hátrányos az államnak, de azt egyoldalúan felmondani igen nehéznek ígérkezik.

Tudomásunk szerint már kiírták a közbeszerzési pályázatot a Dunaferr privatizációs tanácsadói feladatkörére. Az ÁPV jövő április-május táján szeretné a kormány elé terjeszteni magánosítási elképzeléseit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!