Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Visszahívják a Dunaferr vezetőit

2001.01.11. 15:52
Hiába ,,sakkozik" Horváth István, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója, az ÁPV Rt. szinte biztosan fel fogja menteni mindkét pozíciójából - tudta meg az Index a privatizációs szervezethez közelálló forrásból. Horváth, aki egyben a Dunaferr vagyonkezelését végző Acél XXI. Kft. vezetője, beperelte az ÁPV Rt.-t, ugyanakkor lemondott az Acél XXI.-ben viselt pozíciójáról.
Mintha csak mostanában kezdené felfogni a vagyonkezelő kft., hogy az ÁPV Rt. felmondta a vele kötött szerződést - fogalmazott kérdésünkre egy privatizátor. Az acélipari óriás vagyonkezelését a szocialista kormányzat idején megszerző Acél XXI. most pert indít az ÁPV ellen, amiért az a tavalyi év végén azonnali hatállyal, a rendkívüli felmondás szabályai szerint felbontotta a megállapodást. A szakítás már két éve érett, mivel Orbán Viktor miniszterelnök hatalomra kerülése óta sürgette azt. A privatizációs holding jogászok szerint azért nem húzta meg sokáig ezt a lépést, mert könnyen arra kényszerülhet, hogy akár egymilliárd forintot is elérő sikerdíjat fizessen ki az Acél XXI.-nek, melynek tagjai egyben a Dunaferr vezető menedzserei.

A vagyonkezelő kft. a per elindítása mellett vezércserére szánta el magát: Horváth István helyett ezentúl Cinkóczi Sándor az ügyvezető igazgató. Horváth, aki szerint ezzel a lépéssel kívánták egyértelművé tenni: teljes egészében szétvált a korábbi vagyonkezelő és a Dunaferr tevékenysége, természetesen megtartja az acélipari vállalatnál viselt tisztségeit.

Ez a jelek szerint nem hatotta meg az ÁPV Rt.-t, mivel csütörtökön úgy döntöttek: indítványozzák a Dunaferr Rt. Igazgatóságának, hogy a lehető legrövidebb időn belüli időpontra hívja össze a társaság rendkívüli közgyűlését. A napirendi pontok közé az ÁPV Rt. javasolja felvenni az Igazgatósági és Felügyelő Bizottsági tagok visszahívását, illetve új tagok megválasztását; a társaság vezérigazgatójának visszahívását és új vezérigazgató megválasztását; illetve a társaság alapító okiratának módosítását.