Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem adják el a Dunaferrt

2001.02.09. 09:26
Nem privatizálják a Dunaferrt - mondta egy csütörtöki fórumon Orbán miniszterelnök, végső kétségbeesésbe taszítva azokat, akik az acélipari óriáscég sorsa foglalkoztat. Most már ugyanis teljesen átláthatatlan, mi is a kormányzat célja a Dunaújváros munkavállalóinak zömét foglalkoztató társasággal a vagyonkezelést eddig végző, ,,vörös" múltú, ám sikeresen gazdálkodó menedzserek kipenderítése után.
,,Nem tudok arról, hogy privatizálnák a Dunaferrt" - közölte egy újvárosi illetőségű hölgy kérdésére a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki fórumán. Később úgy tűnt, hagy némi kiskaput: ha az új vezérkar (február 16-án nevezik meg őket) nem tudja elképzelni a nyereséges jövőt privatizáció nélkül, akkor a kormány megfontolja a magánosítást - mondta ugyanis Orbán. Ez azonban mégsem valószínű, mivel a következő mondatból kiderült, hogy a kormányfő által ismert szakértői vélemény szerint nem szükséges a társaság magánkézbe adása.

Ez önmagában teljesen egyértelmű kinyilatkoztatás, a zavart az okozza, hogy az ÁPV Rt. tavaly év vége óta az acélipari cég privatizációjának előkészítésén dolgozott.

Miután az állami vagyont kezelő holding a miniszterelnök sokadik felszólítására felmondta a Dunaferr menedzsereiből alakult Acél XXI. Kft.-vel a vagyonkezelési szerződést, pályázatot írtak ki a cég privatizációs tanácsadójának kiválasztására. Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója ezután olyan nyilatkozatokat tett, amelyek a társaság közelgő magánosítására utaltak. A tanácsadói pályázat január közepén eredménytelenül zárult. Gansperger január 10-én a Világgazdaságnak adott interjújában a Dunaferrt nem említette azon cégek között, amelyeket idén el kívánnak adni, a privatizációs szervezet ugyanakkor azt sem jelentette be, hogy letettek volna a magánosításról.

Orbán Viktor korábbi megnyilatkozásaiban már utalt arra, hogy nem a magánosítást tartja üdvözítő megoldásnak. A miniszterelnök arról beszélt, hogy az elkerülhetetlen - és óriási összeget felemésztő - technológiai fejlesztéseket hazai vállalkozói tőke bevonásával finanszíroznák. A csütörtöki fórumon ugyanakkor - a privatizáció kapcsán - szónoki kérdésként felvetette, hogy hol van az a magyar vállalkozói csoport, amely képes lenne megvenni a Dunaferrt.

A dunaújvárosi cég sorsa tehát egyelőre bizonytalan, bár a miniszterelnök mostani határozott kijelentése alapján valószínűnek tűnik, hogy a választásokig nem nyúlnak a Dunaferrhez. Az új vezetés feladata igen nehéz lesz: az acélipar világszerte recesszióban van, a céget eddig irányító menedzserek pedig az anyavállalat beszállítói körébe tartozó kisebb társaságokban időközben olyan tulajdonrészeket szereztek, hogy - újvárosból származó vélemények szerint - könnyen megtorpedózhatják az új vezetők munkáját. Ráadásul függőben van az a kérdés, hogy az ÁPV Rt. kötelezhető-e a vagyonkezelő kft. eddig visszatartott, milliárdos sikerdíjának kifizetésére.