Auguszta
-4 °C
2 °C

Fenyegetések miatt készültség lesz a választási nagygyűléseken

2006.03.28. 17:45
Bűnözői körök robbantásos merényleteket akarnak elkövetni a választási nagygyűléseken, jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő. A magyar Nemzetbiztonsági Hivatalt a múlt héten figyelmeztette a veszélyre a szlovák titkosszolgálat. A lehetséges elkövetők személyét azonosították, a választási gyűléseken a szokottnál több civil és egyenruhás rendőr lesz jelen. Szlovákiában kételkednek.

A magyar titkosszolgálatok a múlt hét szerdán kaptak hivatalos figyelmeztetést egy másik EU-tagállam titkosszolgálatától, hogy bűnözői körök destabilizációs szándékkal robbantásos merényleteket terveznek választási nagygyűléseken, jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján. Az MSZP április 1-re, a Fidesz pedig másnapra szervezett Budapestre választási nagygyűlést.

Nem dezinformáció

A Népszabadság értesülése szerint a szlovák titkosszolgálat (SIS) figyelmeztette a magyarországi robbantások lehetőségére a magyar Nemzetbiztonsági Hivatalt. A lap szerint a SIS dunaszerdahelyi szervezett bűnözői körökből szerzett olyan információkat, hogy az országgyűlési választások kampányának finisében hajtanak végre robbantásokat.

A SIS nehézsúlyú bűnözők után nyomozva botlott az információba: három, időnként Magyarországon és Horvátországban tevékenykedő bűnözőről állították, hogy robbantásokat terveznek Magyarországon.

"Nem valószínűsíthető, hogy rossz szándékú dezinformációról van szó" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Az elkövetkező napokban a szokottnál több civil és egyenruhás rendőr lesz majd az utcákon, különösen a választási gyűléseken.

Bene László országos rendőrfőkapitány délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kedden délelőtt részt vett a miniszterelnöknél tartott eligazításon, majd Lamperth Mónika belügyminiszter kiosztotta a feladatokat. Bene elmondta, hogy olyan intézkedési tervek kidolgozását kezdték meg, amelyek a lehető legnagyobb biztonságot nyújtják majd a hétvégi politikai rendezvények résztvevőinek. A rendőrség az ügyben együttműködik a határőrséggel, a VPOP-val és a nemzetbiztonsági szolgálattal.

A főkapitány nem kívánt részleteket nyilvánosságra hozni a bevezetendő biztonsági intézkedésekről, de annyit elárult, hogy nagyobb létszámban lesznek jelen az egyenruhás és civilbe öltözött rendőrök a párteseményeken, gyakrabban lehet ellenőrzésre is számítani. Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred helyettes parancsnoka az Indexnek elmondta, hogy a Parlament, a Képviselői Irodaház és néhány minisztérium védelmét megerősítették.

A magyar hatóságok az elmúlt napokban ellenőrizték az információkat. Az adatok értékelése után hétfőn arra jutottak, hogy a SIS információi megbízhatóak. Sikerült név szerint is azonosítani három lehetséges elkövetőt, amelyek közül az egyik komoly bűncselekményekkel gyanúsítható személy a magyar rendőrség előtt is jól ismert.

Ezzel kapcsolatban a kormányfő kitért arra, hogy a rendőrség információi szerint az egyik személy Magyarországon tartózkodik, másikuk az elmúlt egy hónapban egy alkalommal megfordult az országban, a harmadiknak az elmúlt időszakban Magyarországon való felbukkanásáról nincs tudomása a hatóságoknak.

Szlovákiában rémhírterjesztést sejtenek

A szlovák nemzetbiztonsági szolgálat (SIS) semmilyen információt nem adott ki eddig a SIS-t ellenőrző nemzetbiztonsági parlamenti bizottságnak; nem cáfolták, és nem erősítették meg a budapesti bombafenyegetésről szóló figyelmeztetésüket sem, mondta el az Indexnek Köteles László, a bizottság alelnöke.

A Magyar Koalíció Pártjának politikusa úgy látja, politikai rémhírterjesztésről van szó, aminek az lehet a célja, hogy távol maradjanak az emberek a hétvégére tervezett, erődemonstráló nagygyűlésekről Budapesten.

A politikus szerint ugyan vannak olyan csoportok, szélsőséges nacionalista szervezetek mindkét országban, amelyek a rossz viszony fenntartásában érdekeltek, de ők még nem nyúltak ilyen durva eszközökhöz. A szlovákiai nemzetbiztonsági bizottság várhatóan április 19-ig ül össze az ügyben.

A kormányfő a délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, értesítette Sólyom László köztársasági elnököt és a parlamenti pártok vezetőit is, egyedül Orbán Viktorral nem sikerült (még akkor) beszélnie. Az Index kérdésére, hogy miért csupán Orbán nevét említette sajtótájékoztatón, a kormányfő felsorolta a másik három párt elnökét is, tájékoztatási sorrendben: Hiller Istvánt, Dávid Ibolyát és Kuncze Gábort, aztán egy rövid kérdésre még felelt, majd kiviharzott a teremből.

A SIS információja miatt nem ül össze a nemzetbiztonsági kabinet – közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Az ügyben Gyurcsány Ferenc az összes intézkedés jogát magához vonta.

Hazai reakciók

Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke kedden kezdeményzete, hogy a testület pénteken üljön össze. "Remélem, most sikerül időben elvágni a kanócot, vagyis a szolgálatok jól dolgoznak, és megelőzik a robbantássorozatot" - fogalmazott Tóth Károly.

A szocialisták nem sokkal Gyurcsány bejelentése után már jelezték, mindenképp megtartják a rendezvényüket. A Fidesz is megtartja április 2-i nagygyűlését, mondta Orbán Viktor kedden újságíróknak. Ragaszkodunk a szabadsághoz is, meg a félelemmentes Magyarországhoz, ezért nem engedünk semmilyen zsarolásnak, meg fenyegetésnek, megtartjuk az április 2-i rendezvényt a magyar szolidaritás napján, és kiállunk a szabadságért, a félelemmentes életért vidáman, jókedvűen, derűsen, de azért óvatosan" - mondta.

A Fidesz elnöke reményét fejezte ki, hogy a nemzetbiztonsági bizottság nyomon követi az eseményeket, és ha szükséges, akkor tájékoztatja a közvéleményt az ügyről. Kérdésre válaszolva elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatta az értesülésről.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig a miniszterelnök által bejelentett terrorfenyegetés miatt le kellene mondani a hétvégére tervezett politikai nagygyűléseket. "Felelős politikai erők ilyenkor lemondják az utcai, több százezresre tervezett nagygyűléseiket" - mondta a pártelnök az MTI-nek.

Kuncze Gábor azt kéri a pártoktól, hogy a robbantások ügyét ne emeljék be a választási kampány témái közé. "Nem szabad felülni a provokációnak. Nem szabad hagyni, hogy az emberek helyett fenyegető bűnözők akarata érvényesüljön a választásokon. Ezért arra biztatok mindenkit: április 9-én menjünk el minél többen szavazni, hogy ne a robbantással fenyegetők, hanem az emberek akarata szerint alakuljon a választás végeredménye" - szögezte le közleményében az SZDSZ elnöke.

Kern Tamás politológus szerint a kormánynak jöhet jól a válsághelyzet, a Fidesz nagyobbat bukhat a fenyegetésen, de pár dolog visszaüthet. Bővebben >>>

Szlovák szálak

Emlékezetes, hogy 1999. március 25-én Dunaszerdahelyen zajlott le Európa egyik legnagyobb maffia-leszámolása. A Fontána bárba három, álarcot viselő ukrán férfi rontott be, a vendégeket és a pincéreket a földre fektették, majd gépkarabélyaikkal szabályosan kivégezték az ott kártyázó magyar Pápay-klán vezetőjét és kilenc tagját.

A Szlovákiából érkező figyelmeztetés súlyát növeli az, hogy 1998 tavaszán és nyarán a szlovák állampolgárságú Jozef Rohac és bandája legalább tíz robbantásos merényletet hajtott végre Budapesten, egyebek között a Fidesz Lendvay utcai székházánál, Torgyán József kisgazda pártelnök és Szájer József fideszes politikus lakásánál. Robbanás történt az MDF XXII. kerületi irodája előtt is, ahol két ember könnyebben megsérült.

Vannak arra utaló információk, hogy Mečiar elnöksége idején a szlovák titkosszolgálat egy Omega fedőnevű akció keretében robbantásokat követett el Magyarországon. Ezekben az akciókban Josef Rohác és emberei is közreműködtek.

Egy kis Polski Fiat gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak távirányítóval működésbe 1998. július 2-án Budapest belvárosában, az V. kerületi Aranykéz utcában. A 4-6 kilogrammnyi TNT robbanása négy embert megölt, húszat megsebesített.

Az Aranykéz utcai robbantás ügyében a nyomozás kiderítette, hogy a Polski Fiat 126-os autót a szlovák Jozef Hamala, Rohac bandájának tagja vette meg hamis papírokkal (Josef Hamalát később egy telefonfülkével együtt felrobbantották.) Az Aranykéz utcai merénylet ügyében a rendőrség a nyomozást 2002 első negyedévében megszüntette, a tetteseket nem sikerült elfogni.

A szlovák bűnözői körök és a korábbi szlovák vezetés titkosszolgálata közötti kapcsolatokra is több jel utal. A SIS főnöke 1994-98 között Ivan Lexa volt, aki ellen később több mint tíz vádpont miatt indítottak eljárást. A volt szlovák kémfőnököt többek között vádolták politikai gyilkosságban való közreműködéssel és korrupcióval is. Szerepe lehetett Michal Kovac volt köztársasági elnök fiának elrablásában is.

Politikai célú robbantások 1998-ban

1998. március 12. - Robbanószerkezetet találtak egy nejlonzacskóban a Független Kisgazdapárt Belgrád rakpart 24. szám alatt székháza előtt. A robbanószerkezetet hatástalanították.

1998. március 16. - Robbantás történt Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnökének rózsadombi, hatlakásos társasházi lakásán. Személyi sérülés nem történt, de a detonáció megrongálta Torgyán József lakását, fia ügyvédi irodáját és a környéken lévő gépkocsikat.

1998. május 1. - Szájer Józsefnek, a Fidesz alelnökének XVI. Futórózsa utcai lakása előtt késő este pokolgép robbant. Sérülés nem történt, a politikus nem volt otthon.

1998. május 24. - Egy kilogramm TNT-t tartalmazó robbanó szerkezet lépett működésbe a XXII. kerületben, a Nagytétényi út és a Dózsa György út sarkán, az MDF kerületi irodájának otthont adó földszintes épületnél. Két ember könnyebben megsérült.

1998. június 15. - Pokolgép robbant a Fidesz Lendvay utcai székházánál, amelyet a Dózsa György útra néző magasföldszinti erkélyre helyeztek el. A detonáció következtében az épület megrongálódott, személyi sérülés nem történt.