Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Saját cégeikkel üzleteltek a dunaújvárosi vagyonkezelő volt vezetői

2004.04.08. 19:18
Büntetőfeljelentést tett a dunaújvárosi alpolgármester, mert - állítása szerint - a város vagyonkezelőjének volt vezetői "gyaníthatóan" fiktív szerződéseket kötöttek saját cégeikkel. Sipos János szerint a volt vezetők saját cégüktől béreltek autót, és cégükkel végeztették a vagyonkezelő könyvelését, a megszokott ár háromszorosáért. Sipos a város kárát több mint százmillió forintra teszi.
A Dunaújvárosi vagyonkezelőnél történt visszásságok miatt Sipos János alpolgármester büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, írja a Dunaújváros Online.

Saját cégüktől béreltek autót

A nemrégiben a vagyonkezelőnél indult vizsgálat megállapította, hogy a vagyonkezelő, a DVG Rt. elnöke egy cég felvásárlásakor nem rendelkezett az igazgatóság felhatalmazásával. A DVG a BS Center Kft. nyolcvan százalékát szerezte meg. Ráadásul a lap szerint a cégben érdekeltek a vagyonkezelő elbocsátott vezetői. A BS Center végezte a vagyonkezelő könyvelését, a lap állításai szerint ennek díja a Dunaújvárosban alkalmazott tételek két-háromszorosa volt. A vizsgálat szerint a DVG volt vezetőinek - Goda Miklós és Villányi-Kollár Károly Dusán közös - cégétől, az Axióma 2000 Kft.-től évi 1,2 millió forintért autót is bérelt. Az összesen 127 millió forintos kárt okozó ügyben szerepel a volt vezetők "prémiumfizetési ügye" is.

A volt gazdasági igazgató saját cégeivel üzletelt

A vizsgálat alapján tett büntetőfeljelentésekben megemlített három másik cég, a lap szerint gyaníthatóan kapcsolatba hozható a volt gazdasági vezetővel, Villányi-Kollárral. A DVG Rt. 2002. december 27-én kötött ingatlan adásvételi szerződést a Fer '97 Kft.-vel. Az üzlet később meghiúsult, az ingatlan maradt DVG-s tulajdon, a pénz pedig a kft.-nél, viszont "alapos feltételezések szerint" a papíron végrehajtott tranzakció a 2002-es mérlegeredmények javítása érdekében történt.

A DVG e soron mintegy 21 millió forintos vagyonvesztést könyvelhet el. 2003. áprilisában a DVG Rt. és a Fort-Bau 2002 Kft.-vel kötött szerződést, amely 23 millió forintos építőipari anyagvásárlásról szól. Sipos szerint "nem lehet megállapítani", hol használták fel a szerződésben foglalt anyagokat. A vagyonkezelő és a GM-Globál Bt. 2003-as forgalmában - építőipari anyagokról és építőipari munkák leigazolásáról - 83 millió forint esetében "erősen kérdéses", valós teljesítésen alapult-e a kifizetés, állítja Sipos János.

Feljelentést tettek

A három utóbbi ügyben megérkezett a feljelentés a Dunaújvárosi Rendőrfőkapitánysághoz, mondta R. Szabó Ágnes, a megyei főkapitányság sajtóreferense az Indexnek. A nyomozóhatóság egyelőre tanulmányozza a feljelentésben foglaltakat, hogy indítanak-e nyomozást, az csütörtökön derül ki. A többi ügyben a vagyonkezelő felügyelőbizottsága és igazgatósága vizsgálódik.