Frigyes
17 °C
25 °C

Dunaújváros nem fizetett

2000.11.21. 15:44
Még Dunaújváros fideszes parlamenti képviselője is elismeri, hogy a Dunaferr Rt. menedzsmentje jól végzi a munkáját. Akkor miért készül az ÁPV Rt. a cégvezetők kft.-jével kötött vagyonkezelési szerződés felbontására? Az igazi okot a közvélemény talán sohasem fogja teljes egészében megismerni, mivel a privatizációs szervezet az Index információja szerint nem készül nyilvánosságra hozni az Arthur Andersen könyvvizsgáló céggel készíttetett több ezer oldalas jelentést.
- Nem értem, miért kellett két és fél évet várni a Dunaferr állami tulajdonrészét kezelő Acél XXI. Kft.-vel kötött szerződés felbontásával - mondta az Index kérdésére Dorkota Lajos ügyvéd, a Fidesz dunaújvárosi illetőségű parlamenti képviselője. A honatya - aki sohasem tartotta korrekt megoldásnak, hogy az ÁPV Rt. a szocialista kormányzás idején a menedzserek tulajdonában lévő céggel állapodott meg - leszögezte, hogy a menedzsment az elmúlt években jól működtette a céget.

Dorkota Lajos elismerően szólt a menedzsment eddigi munkájáról
A vezetők szerintem akkor is megfelelően kezelték volna a vagyont, ha a kormány az Acél XXI-gyel felbontja a szerződést - vélekedett kérdésünkre a fiatal demokrata politikus. Ezt a feltételezést Dorkota arra alapozza, hogy a Dunaferr részvényeinek 15 százalékát birtokló Dunaújvárosi önkormányzat 1996-ban visszautasította, hogy vagyonkezelési megállapodást kössön az Acél XXI-gyel. Erről a település közgyűlése által kijelölt 3 tagú, egy SZDSZ-es és két szocialista politikusból - köztük a mostani polgármesterből - álló delegáció tárgyalt. ,,Pártsemleges döntés volt" - emlékezik Dorkota Lajos. A visszautasítás következtében a város jól járt, hiszen nem kell fizetnie a vagyonkezelés fix-, illetve sikerdíját, az esetleges nyereségből viszont természetesen részesül.

Az acélipari társaságcsoport alkalmazza a város munkavállalóinak több mint felét

Egyes dunaújvárosi források szerint az önkormányzat cserébe jelentős iparűzési adóbevételről mondott le. Ezt a feltételezést az Index kérdésére Kálmán András szocialista polgármester határozottan visszautasította. A Dunaferr - mint elmondta - valóban kapott kedvezményt, de már az ominózus vagyonkezelési szerződés megkötése előtt is. Mégpedig azért, mert a közfeladatokat - egészségügy, szabadidős tevékenységek, sport - támogató, és a megszabott összegnél több adót fizető cégek erre jogosultak.

Horváth cáfolja, hogy pénzt ígért volna a Fidesznek
Igen súlyos váddal állt elő a Dunaújvárosi Hírlapnak adott, hétfőn megjelent interjújában Dorkota Lajos. A Fidesz parlamenti képviselője azt állította, hogy - meg nem nevezett illetők - körülbelül hat hónappal ezelőtt közölték vele ,,hogy mennyit ajánlanak fel a Fidesznek, ha a cégnél (a Dunaferr Rt.-nél. a szerk.) nem történik semmi. Ez az összeg a sikerdíj ötven százaléka volt... Ha valaki kételkedik, nyugodtan indítson eljárást, a Parlamentben én személyesen kérem majd, hogy függesszék fel a mentelmi jogomat."

Az állítás tehát arra vonatkozott, hogy ha az Acél XXI. Kft. továbbra is a Dunaferr vagyonkezelője maradhat, az elvileg több mint egymilliárd forintos sikerdíj felét átjátssza a legnagyobb kormánypártnak. Horváth István, aki a Dunaferr elnök-vezérigazgatói pozíciója mellett az Acél XXI. igazgatója is, a lap keddi számában közölte: a kft. minden ügyében kizárólag ő jogosult a tárgyalásra, és ő nem tett semmilyen ajánlatot sem Dorkota Lajosnak, sem a Fidesznek.

A Dunaferrel kapcsolatos anyaggyűjtés közben egyébként az Index riportere is találkozott hasonló állításokkal. Fidesz- és kormányközeli körökből igyekeztek ezt kiszivárogtatni - alátámasztandó, hogy miért kell megszabadulni az Acél XXI.-től - de bizonyítékkal természetesen sohasem támasztották alá a súlyos inszinuációt.

A kormány akciója, amely a vagyonkezelési megállapodás felbontását célozza, annyiban érdekli a polgármestert (aki egyébként korábban a Dunaferr jogásza volt), hogy aggódik a foglakoztatási szint megőrzéséért és az óriáscég gazdálkodásának folyamatosságáért. Érthető az aggodalom, hiszen a legfrissebb adatok szerint az acélipari társaságcsoport alkalmazza a megyei jogú város munkavállalóinak több mint felét.

Korábban említettük, hogy Dorkota Lajos kezdettől ellenezte a vagyonkezelési szerződést, ennek ellenére elismerően szólt a menedzsment eddigi munkájáról. Akkor viszont mi indokolja, hogy a megállapodás lejárta előtt nem egészen egy évvel a Fidesz annak felmondását javasolja? Az ÁPV Rt. szerint olyan összefonódások vannak az Acél XXI. tagjai és a Dunaferr egyes beszállító cégei között, amelyek ,,nem célszerűek" - magyarázta Dorkota Lajos.

Az ÁPV Rt. nem kívánja nyilvánosságra hozni a könyvvizsgálói jelentést

A privatizációs holding megkeresésünkre feltárta, hogy milyen témákról tárgyaltak az Acél XXI-gyel a vagyonkezelési megállapodás esetleges módosítása kapcsán, és érzékeltette, hogy az Arthur Andersen jelentése Horváth István, a Dunaferr elnök-vezérigazgatójának interpretációjával szöges ellentétben súlyos összefonódásokra derít fényt. De ezekről az állítólagos összefonódásokról a közvélemény talán sohasem értesül részletesen, mivel, mint megtudtuk, az ÁPV Rt. nem kívánja nyilvánosságra hozni a könyvvizsgálói jelentést. Addig maradnak a kiszivárogtatások.

A 8 százalékos sikerdíj vártalanul 12,5 százalékra ,,nőtt"

Az üggyel kapcsolatban sokkal tisztábban láthatnánk a Dunaferr - egyben az Acél XXI. - vezetőinek véleményét ismerve, de ők addig nem kívánnak nyilatkozni, amíg hivatalos értesítést nem kapnak az ÁPV Rt.-től.

Pedig lenne mire reagálniuk. Dorkota Lajos az Indexnek például megemlítette, hogy 1996-ban eredetileg 8 százalékos sikerdíjjal írták ki a vagyonkezelési pályázatot, majd az összeg vártalanul 12,5 százalékra ,,nőtt". A képviselő szóba hozta a cég erőművének eladását, amely a sokat emlegetett megállapodás aláírása után nem sokkal 5 milliárd forintos vagyonnövekedésként jelent meg a Dunaferr könyveiben.

,,Ha a felek e két ponttal kapcsolatban megegyeznének, ez lehetne az elszámolás alapja az ÁPV Rt.-vel" - vélekedett Dorkota Lajos.