Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hullottak a fejek a Dunaferrnél

2001.02.16. 13:08
Nem a cégnél korábban folytatott vizsgálatok miatt rúgták ki ma a Dunaferr Rt. gyakorlatilag teljes vezetőségét - tudta meg az Index a város polgármesterétől. Az indoklás nélküli ,,vérfürdő" után új elnök és vezérigazgató irányítja az acélipari vállalatcsoportot, azt azonban továbbra sem tudni, hogy a politikai bosszúhadjárat végeztével privatizálják-e a Dunaferrt.
Nincs összefüggés a társaságnál az ÁPV Rt. megbízásából folytatott vizsgálatok és a Dunaferr vagyonkezelési szerződésének felbontása, illetve vezetőinek kirúgása között - felelte a részvényes Fővárosi Önkormányzat képviselőjének kérdésére egy jelen lévő ÁPV Rt.-s a rendkívüli közgyűlésen. Nem is lehet - tette hozzá Kálmán András polgármester - hiszen a vizsgálatok le sem zárultak. A privatizációs szervezet ennek ellenére ma eltávolította a Dunaferr igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak jó részét.

Ki a vörösökkel!

A vezető testületekből tehát kikerültek annak az Acél XXI. Kft.-nek az emberei, amely a szocialista kormányzás idején egy vagyonkezelési szerződéssel gyakorlatilag teljhatalmat kapott a legnagyobb hazai acélipari társaság felett. Bár az adatok azt mutatják, hogy eredményesen kormányozták a céget, a Fidesz vezette koalíció nem nézte jó szemmel, hogy az Acél XXI. komoly pártállami pedigrével rendelkező tulajdonosai beépültek a Dunaferr beszállítói közé és milliárdos sikerdíjért jelentkeztek be.

A vagyonkezelési szerződést már korábban felmondták - itt komoly jogi utóvédharcok várhatók - most a személyi kérdések voltak soron. Annyira, hogy a pénteki rendkívüli közgyűlésen szó sem esett arról, a kormány vajon privatizálni akarja a társaságot, vagy egészen más tervei vannak vele - szögezte le Kálmán András.

Az igazgatósági tagok kirúgása annyira sürgős volt, hogy meg sem várták mandátumuk május végi lejártát, hanem az addig hátralévő három és fél hónapra új tagokat választottak. Az elnöki poszt várományosa Faragó Csaba, az állami privatizációs holding vezérigazgató-helyettese.

Acél és adósság

Faragó egyébként igen érdekes figura. A privatizátor, akit az Élet és Irodalom egyik tavalyi riportja a ,,Fidesz titkos ászának" nevez, illetve Orbán Viktor és Kövér László bizalmasának ír le, ÁPV-s beosztása mellett a Magyarországgal szembeni külföldi államadósság lebontásáért is felel. Ebbe az adósság halomba tartozik Oroszország mintegy 400 millió dolláros tartozása, amelynek lebontását az előző kormány olyan lendülettel próbálta megoldani, hogy az akció kiérdemelte az Oljgate nevet. Az ÉS két héttel ezelőtti újabb riportja szerint Császár Vilmos ,,volt magyar kémelhárító" azt állította, hogy Faragó a nyolcvanas években az Egyesült Államokban, a Lockheed repülőgyárban ,,teljesített szolgálatot még a népköztársaság megbízásából".

Az új vezérigazgató egy régi dunaferres, Tóth László lett. Az ő kinevezését a szocialista Kálmán András is támogatta. Az új igazgatósági tagok megszavazásával kapcsolatban információnk szerint paktumot kötött az ÁPV Rt. a várossal: a két fél kölcsönösen igennel szavazott egymás jelöltjeire.

Személycserék a fedélzeten
A kirúgott igazgatósági tagok: Horváth István, Dr. Kocziszky György, Patonai József, Réti Vilmos és Somkuti István

Távoztak a felügyelőbizottságból: dr. Unger Kornélia, dr. Pákay András és dr. Sipos János

Új igazgatósági tagok: Faragó Csaba, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese, Tóth László, a Dunaferr Skinfix Kft. és a Metab Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Nyerges Zsolt ügyvéd, a Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. jogi képviselője, Králik Gyula, a Dunaferr Rt. Kutatóintézete főmérnöke és Németh Miklós, a Spar Magyarország Kft. kontrolling vezetője

Az igazgatóság tagjai maradtak: dr. Molnár Zoltán, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója, Varga István, a Dunaújvárosi Önkormányzat képviselője, Pomázi Csaba, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Bodrogi Ildikó, az ÁPV Rt. jogtanácsosa

Új felügyelőbizottsági tagok: dr. Gyöngyösi Pál, a Dunaújvárosi Kórház orvos-igazgatója, a Dunaújvárosi Önkormányzat képviselője, dr. Galambos Dénes ügyvéd és Józsa Péter gépészmérnök

A felügyelőbizottság tagjai maradtak dr. Bencze Izabella, a KVI vezérigazgató- helyettese, valamint Furják László és Riskó Anna a DUNAFERR Rt. munkavállalói képviselői.