Gerzson
-3 °C
2 °C

Magyarországra jön Bush?

2006.01.18. 12:55
Az Egyesült Államok elnöke az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója után érkezhet Magyarországra. A nagykövet szerint a két ország viszonyát a magyarországi választások eredményei nem fogják befolyásolni.

George W. Bush amerikai idén Magyarországra látogathat, mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövete, George Herbert Walker egy szerdai háttérbeszélgetésen. A nagykövet két héttel ezelőtt találkozott az amerikai elnökkel, aki előreláthatólag az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója után érkezhet Magyarországra.

A látogatás időzítése függ azonban George Bush programjától, így várhatóan a novemberi amerikai kongresszusi választási kampány nagyban befolyásolhatja a magyarországi vizit időpontját. Walker nagykövet hozzátette, Magyarország olyan közép-kelet-európai állam, ahol eddig nem járt a hivatalban lévő amerikai elnök, ezért mindenképpen várható Bush idejövetele.

Javulás a vízumkiadásban

Walker beszélt arról is, hogy az USA szeretné megkönnyíteni a magyar állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba. Tavaly már 80 százalékos volt az aránya az elfogadott vízumkérelmeknek, 2004-ben ez az arány egyébként még csak 75 százalékos volt.

A nagykövet elmondta: Washington elégedett a magyar-amerikai kapcsolatok jelenlegi állásával, és arra számítanak, hogy ez így is marad. Walker szerint ezt nem fogják befolyásolni a közelgő magyar választások sem. Szerinte mind az ellenzékkel, mind pedig a mostani kormánypártokkal jó a kapcsolata Washingtonnak.

A nagykövet kiemelte, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok viszonya is rendkívül jól alakul, különösen az új német kancellár, Angela Merkel legutóbbi washingtoni látogatása miatt emelte ki ezt a nagykövet.

Washington támogatja az Európai Unió, pontosabban Nagy-Britannia és Franciaország kezdeményezéseit is Iránnal kapcsolatban, és szerinte az EU és az USA együttműködése ebben a tekintetben is nagyon kedvező.