Gusztáv
-4 °C
1 °C

A szeretet szavával támadja ellenfeleit az MSZP

2005.10.16. 17:56
Show-elemeket sem nélkülöző kampányrendezvényt tartott vasárnap az MSZP, amelynek prominensei nagy magabiztossággal állították, ha megnyerik a következő választásokat, azzal igazán nem is ők nyernek, hanem az ország. Az MSZP mostani rendezvényének koreográfiája vitathatlanul emlékeztet a Fideszére: kis zene, kis politika, kis zene, kis politika, a csúcsponton pedig a miniszterelnök megszólalása.
Lelkes szocialista hívek csoportokba verődve várakoznak a Budapest Sportaréna bejáratánál vasárnap fél órával az egy órára meghirdetett kampányrendezvény előtt. A fotósok készenlétben várják az érkező nagyágyúkat. A szocialistáknál megszokott idős közönség mellett ezúttal akadnak bőven fiatalok is. Ráadásul a jobboldaltól mindig is irigyelt csinos lányok erősítik a szocialistákat.

Első utunk a büfébe vezet, hogy kiderüljön, az arénaépítő franciák távoztával esetleg olcsóbb lett-e a büfé. Sajnos továbbra sem érzékenyek szociálisan a kereskedők, hiszen a sör korsója négyszáz, az unicumé hatszázötven, de egy szimpla szendvicsért is négyszáz forintot kérnek el. Nem olcsó mulatság egy pártos hétvége. A túlnyomó többségében vidéki aktivistákat viszont nem zavarják az árak: bemelegítésül szorgalmasan döntögetik magukba a söröket.

Az arénába lépve az az érzésünk támad, hogy a csilláron is lógnak, de kiderül, hogy csillár nincs, és a lépcsőn is remekül le lehet ülni, ha nincs az embernek helye valahol a kameramanok közelében. De nekünk van, így a sajtó számára fenntartott részen kezdjük A Jövő színe rendezvényt.

Gál J., Juhász, taps

A Fidesznél megszokott felállással kezdődik a politikai show: itt viszont Philip helyett Gál J. Zoltán egykori kormányszóvivő, jelenleg MeH-államtitkár, és Kudlik Júlia helyett Juhász Ferenc szocialista alelnök a szpíker.

"Szép jó napot Magyarország, szevasztok szocialisták!" - hangzik a beköszönés. Gál J: "tagadásból nem épül új ország!". Juhász: "A szocialista párt a rendszerváltás pártja, amely közösséget alapít". "Mi nem divatból vagyunk baloldaliak" - mondja. Kétszer megtapsoltatják a közönséggel az MSZP eddigi elnökeit, azaz Nyers Rezsőt és Horn Gyulát. Kovács László nincs itt, de ezúton is üzenik neki: "Hajrá Laci!".

Olyanok, mint a kereskedelmi tévékben a bemelegítő emberek. Juhász például azt mondja, baloldaliak vagyunk, együtt vagyunk, szeretjük egymást, majd felkonferálja a Noxot. Az együttes élőben játszik, a videoklipje a kivetítőkön fut, például az, amelyikben egy szürkefarkas magáévá tesz egy meztelen nőt. Majd megint a két műsorvezető lép a közönség elé. Gál J., a rendszerváltás előtti utolsó belügyminiszter fia azt mondja, hogy azért dolgoznak éjt nappallá téve, hogy ne az döntse el egy gyermek sorsát, hová született.

Az első politikai tartalmú felszólalás Szili Katalin házelnöké, aki kijelenti, hogy Magyarország nyer, ha a szocialisták nyernek 2006-ban. A házelnök többször is megkérdi a közönséget, hogy nyerni akarnak-e: tizenötezer torokból a válasz: igen.

Hiller István is győzni akar, mert szerinte is a társadalom győz velük. A közönség hálás, a legegyszerűbb kijelentéseket is tapssal jutalmazza. Elmondja, hogy a biztonság, igazságosság, és bátorság az MSZP új jelszavai. Összesen 8113-an elegyedtek a kampányban szóba egymással, több mint 103 ezer írásos visszajelzés érkezett hozzájuk. Hat zsákot még ki sem tudtak bontani, sorolja.

"A bölcs emberek különbséget tudnak tenni az igazi viták és a felesleges perlekedések között. Az MSZP is, és ők az előbbit választják, jelentette ki Hiller pártelnök. "A város és vidék együtt alkotja Magyarországot." "Buta ember, aki külön gondolkodik vidékben és Budapestben." "Mi odafigyelünk a vidék Magyarországára." Hiller bejelentette, novembertől karácsonyig országjáró körútra indul. "2002 óta az MSZP soha nem volt olyan összeszedett, mint most" - mondta, és hozzátette: mindenhol kiválasztották a képviselőjelölteket. Hetvenen újak.

Hiller percről-percre

Hiller szerint nincs elveszett mandátum, nem mondanak le egyetlen szavazatról sem, egyetlen választókerületről sem. Ma az MSZP büszke párt: büszke baloldaliságára.

15:06-kor Hiller kiáll a lehazaárulózott Horn Gyula mellett, és a lehazugozott miniszterelnök mellett. A közvéleménykutatások szerint a két nagy párt közötti különbséget behozták, mondja a pártelnök.
15:09: "Az irány jó, de messze nincs még vége".
15:13:a "magyar oktatásügynek fejlesztésre van szüksége",
15:13: választani kell a jövő vagy a múlt között. "Visszafordulni tilos" - adja ki a jelszót a pártelnök.
15:19-kor Juhász megkérdi Gál J.-t hogy "jön?". De még nem. "Rá" 15:51-ig kell várni.

Egyenpóló a gyönyürű napon

Szili és Hiller simán lépked fel a színpadra, mindenféle felhajtás, vagy külsőség nélkül. Nem így Gyurcsány, aki a U2 Beautiful day című számára és több tucat egyenpólót viselő fiatal gyűrűjében vonul be: kézrázás, puszi az idősebb asszonyoknak. A színpadig az egész öt percig is eltart.

A kormányfő az elmúlt hetekben már számtalanszor hallott mondatait ismétli. Gyurcsány szerint a politika nem a beszéd, a fecsegés világa. A mondatok helyét fel kell váltania a cselekvésnek, mondja. Tapssal jutalmazzák (összesen 19-szer szakítja meg a beszédet taps, amelyből csak az egyik érkezik a kormányfő kérése után).

Hallunk a Medgyessy-kormány első 100 napos programjáról a bátor baloldalról, a szegény sorban élő gyerekekről, a kék könyv sikeréről. Gyurcsány ismét bejelenti a szegénység elleni nemzeti programot, hogy "mindannyiunknak jusson, ahhoz az kell, hogy a háttérben dübörögjön a gazdaság", mondja. Az erős gazdaság és az összetartó társadalom, amely pillérekre építkezünk, ismétli könyvének munkacímeit.

A közönséggel Gyurcsány is elégedett lehet, mert 16:18-kor hallgatóságára néz, és kijelenti, "elképesztően büszke vagyok rátok". Ez kapta a 13. tapsot, az utolsó előttit pedig, amikor felszólította a közönségét, hogy menjen haza. Magunk is így tettünk, de még lemértük a beszédet záró pontosan egy percig tartó vastapsot.