Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Orbán ismét a Magyar Nemzetet reklámozza

2002.12.13. 11:18
A volt kormányfő ismét a Magyar Nemzet előfizetését reklámozza. Orbán Viktor ezúttal a lap fizetős internetes változatát támogatja személyes ajánlásával. A "második nyilvánosság" napilapjának főszerkesztője a "külföldön élő magyar honfitársaknak" címzett felhívásában azt állítja, hogy a Medgyessy-kormány a D-209-es botrány miatt a lap elnémítására törekszik.
Orbán Viktor kézjegyével és fotójával rövid ajánlásban biztosítja támogatásáról a Magyar Nemzet új pénzszerzési törekvését.

E-árucikk honfitársaknak

A Magyar Nemzet főszerkesztője, a külföldön élő magyaroknak szóló felhívásában a szocialista-liberális Medgyessy-kormányt teszi felelőssé a lap anyagi helyzetének megromlása miatt. Liszkay Gábor azt állítja, hogy a D-209-es ügynökbotrány kirobbantása miatt akarják ellehetetleníteni a lapot többek között a hirdetők megfélemlítésével. A főszerkesztő szerint a "kommunista utódpárt" támadássorozata vezetett oda, hogy drasztikusan emelték az eladási árat, valamint, hogy késleltetve jelentették meg a lap internetes változatát. A bevételek növelése érdekében most kóddal, pénzért kínálják az aktuális lapszám online-hozzáférését a Magyar Nemzet e-bolt egyetlen árujaként. Mint emlékezetes a lap az Orbán-kormány idején meglehetősen kivételezett helyzetben számíthatott a minisztériumok és a nagy állami cégek, többek között az MFB, az ÁPV Rt és a Szerencsejáték Rt. hirdetéseire.

Még egy Nemzet

A volt kormányfő egyébként nem először siet a lap segítségére. A választások után személyes tekintélyét is latba vetve szólította fel híveit az általa második nyilvánosságnak nevezett jobboldali lapok vásárlására. A polgári körök alakulása idején még azt is kérte szimpatizánsaitól, hogy a tehetősebbek mások számára megrendelt példányokkal segítsék az újságokat. A Demokráciaközpont által a nyáron polgári "célközönségnek" szétküldött üzenetekben viszont már megrendelőlapot is postázott. Orbán a kedvezményes előfizetési lehetőséghez mellékelt levelében akkor "a hivatalos - az ellenfelet támogató - média mellett a nemzet másik nyilvánosságának" támogatására szólított fel. Ennek ellenére saját állításuk szerint nehéz helyzetbe került a Magyar Nemzet mellett a Heti Válasz is, amelyet tavaly kétmilliárdos állami keretből indítottak. Elek István főszerkesztő nemrégiben az Országgyűlésben próbált lobbizni a jövőre tervezett 50 milliós költségvetési támogatás megemeléséért.