Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kolompárként mutatkozott be, elhajtották

2006.03.16. 12:31
Megsértette az egyenlő bánásmód elvét egy cég, amelyik azért nem vett fel egy jelentkezőt, mert az roma volt. A büntetés előtt tesztelték is a céget.

Hétszázezer forint pénzbírságot rótt ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egy álláshirdetőre, mert a munkára jelentkezőt roma származása miatt utasította el, tájékoztatott a hatóság csütörtökön.

Mint írták, az állásra jelentkező képviseletében egy jogvédő iroda terjesztette elő a kérelmet. E szerint a kérelmezőt hátrányos megkülönböztetés érte roma származása miatt, amikor egy újságban szereplő álláshirdetésre telefonon jelentkezett, s bár a feltételeknek megfelelt, nem alkalmazták, mert a telefonbeszélgetés során közölte, hogy roma származású.

A kérelmező képviselője úgynevezett teszteléses eljárást folytatott le, majd annak eredményekét fordult a hatósághoz.

Az EBH tárgyalásán a hirdető nem tudta bizonyítani, hogy nincs összefüggés az elutasítás és a kérelmező roma származása között.

Mint írták, a lefolytatott vizsgálat azt igazolta: "a jogsértő magatartás a sérelmet szenvedett személy úgynevezett védett tulajdonságára - roma származására - vezethető vissza". Ezt a tanúk vallomásai és a beszerzett híváslisták egyértelműen bizonyítják.

A tesztelés eredménye is azt igazolta - olvasható -, hogy az egyik tesztelőt a másiktól roma származásra utaló név alapján eltérő bánásmódban részesítették. A Kolompár néven bemutatkozott személynek semmiféle érdemi felvilágosítást nem adtak, míg a másik tesztelőt részletesen tájékoztatták a munkavégzésről és a fizetésről.