Zsófia
17 °C
21 °C

Békésen zajlott a demonstráció

2003.07.04. 23:51
Maximum 3-5 ezren voltak azok a demonstrálók, akik a Szabad Magyarországért Mozgalom és más szervezetek felhívására jelentek meg délután az Erzsébeti híd budai oldalán. A demonstrálók 19 óra körül érkeztek a Kossuth térre, ahol beszédet mondott többek között Budaházy György, Lányi Zsolt és Eva Maria Barki. A rendezvény este háromnegyed tizenegykor véget ért.

22:45

Értesüléseink szerint mind a tüntetők, mind pedig a rendőrség kivezényelt egységei elhagyták a Kossuth teret. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ügyeletesének tájékoztatása szerint rendkívüli esemény nem történt. "Intézkedést nem foganatosítottunk, rendkívüli esemény nem történt. A tüntetők kisebb csoportokban vonulnak el, a rendőrség nem kíséri a csoportokat" - mondta az MTI-nek Bartha László százados.

22:15

A téren már csak néhány százan lézengenek, úgy tűnik, hogy a programot kellő számú "érdeklődő" hiányában hamarabb befejezik a szervezők.

22:00

A Hungária TV és a Szabad Magyarországért Mozgalom - ahogy azt délelőtt már meghirdették - pénzt kezdtek el gyűjteni a téren azért, hogy a tévé tavaly július 4-én felvett képeit az egész országba eljuttathassák.

"Ha kell, bármikor lezárjuk a hidat, ha kell most, nem több százan, hanem több ezren" - jelentette ki Toroczkay László, a 64 Vármegye Mozgalom Kárpát-medencei elnöke a tüntetők fogyatkozó tömege előtt - jelentette az MTI. Toroczkay bírálta a rendőrséget, amiért tudomásul vette a homoszexuálisok az Erzsébet hídra, szombatra tervezett demonstrációját, miközben nekik csak a járdák használatát tette lehetővé.

21:30

A téren Wittner Mária 1956-os halálraítélt köszöntötte a "magyar rezervátum lakóit", majd elmondta délelőtti felszólalását újra, miszerint tavaly, ezen a napon vérbe fojtották a szabadságot. "Gergényi elvtársnak" üzent: "Magyarországon 56 óta van zéró tolerancia". A tavalyi választásokra emlékeztetve kijelentette: Izraelből charterekkel hozták haza a kettős állampolgárságú szavazókat.

Wittner Mária Kovács Lászlót "lótetűhöz" hasonlította, és a tömeg hangos pfújolása közepette "mocskos KGB-snek", ÁVH-snak titulálta.

Budapest rendőrfőkapitánya, Gergényi Péter dandártábornok az MTI-nek elmondta: este nyolc óráig rendőri intézkedésre egyáltalán nem került sor. "Semmiféle probléma nem merült fel, a demonstrálók a számukra kijelölt helyen vonultak, a forgalmat nem hátráltatták, teljesen rendben volt minden" - közölte Gergényi Péter.

Becslések szerint alig ezren lehetnek már csak a tüntetők a Kossuth téren.

21:00

A délutáni tüntetés képei
Tekintse meg képeinket
Budaházy felszólalása után színpadra hívta a Romantikus erőszak nevű zenekart, akik eljátszották a Szabadságot Magyarországnak című dalukat, mely lényegében arról szólt, hogy jövő tavassszal újra fészket rak a turulmadár.

Lányi Zsolt a Trianon Szövetség nevében elmesélte, hogy micsoda élmény volt számára, amikor tavaly március 15-én Székelyudvarhelyen 8 ezer ember előtt beszélhetett. "Azok az emberek nem azért akartak magyarigazolványt, mert az kedvezményekkel jár, hanem mert ezáltal is érezhették, hogy tartoznak valahová" - jelentette ki. Lányi Zsolt szerint a kormány tagjai drogra akarják szoktatni gyermekeinket a hazaszeretet helyett.

A Hungária TV stábja már felállította a kivetítőket, így várhatóan hamarosan levetítik a tömegnek a tavalyi engedély nélkül megtartott hídfoglalásról készült felvételeket.

A tömeg tudósítóink szerint egyre fogy, a Parlament előtti zárt füves résznek már csak alig felét foglalják el a demonstrálók.

20:30

A délutáni tüntetés képei
Budaházy György beszédében kifejtette, ha a hatalom olyan eszközöket alkalmazhat, mint egy évvel ezelőtt, akkor ők fel vannak hatalmazva arra, hogy ellenálljanak, lázadjanak. A szónok felszólította az embereket, hogy "Ne féltsétek az életeteket, mert nem akarom azt hallani a gyerekemtől, hogy apa, mi a szart hagytatok ránk?!" Véleménye szerint ezt az üzenetet terjeszteni kell, "többen leszünk, nem fogunk félni semmitől és készek leszünk bármire." Egy évünk van - mondta- , de addig is amíg a propaganda működik, gyereket kell szülni, és fanatikus hazafit kell nevelni belőle. Budaházy államelmélete szerint egyszemélyi vezetőt kell keresni az ország élére és szeméály szerint neki a fejedelem a legszimpatikusabb".

Tönkrement az agregátor, így egy rövid időre megszűnt a hangosítás a színpadon. "Biztos a buzik kikapcsolták a villanyt" - szólt közbe valaki a tömegből.

Tudósítóink szerint Szürke Péter feliratú kártyát árulnak ezer forintért a tömegben.

Valószínűleg már nem nő nagyobbra a demonstrálók száma, a tömegből már jónéhányan leszakadtak és elhagyták a teret.

20:00

Dénes János, volt MDF-es és MIÉP-es képviselő felszólalásában bírálta a néhai Antall Józsefet, mert az MDF-et ugródeszkának használva elárulta a lakitelki eszméket. Dénes felhívta mindenki figyelmét arra, hogy feltűnt a színen "Őfelsége, a magyar nép", méltatta az '56-os hősöket és úgy vélte, hogy itt az idő, hogy visszavegyük történelmi jussunkat. Dénes szerint a kommunista diktatúrát képviselők '82-ben új gazdát kerestek magunknak és meg is találták azt a Világbank és Soros György személyében. Dénes nemzeti összefoggást sürgetett és kijelentette, hogy az a hazaáruló, aki nem híve a nemzeti összefogásnak.

A színpadon Eva Maria Barki bécsi ügyvédnő felhívta a figyelmet arra, hogy az európai emberi jogi bírósag szerint minden alapjognál előrébb való a gyülekezési jog, még a szabad mozgás jogánál is jelentősebb. Barki kifogásolta, hogy eltűntek a magyar politikából az idealisták, valamint bírálta az ellenzéket, mert a tavalyi választások után nem emelte fel a szavát a nyilvánvaló törvénytelenségek ellen és Lamperth Mónika tiltakozás nékül mondhatott köszönetet a tüntetés szétverésében résztvevő rendőröknek.

19:45

A Szabad Magyarországért Mozgalom, az 56-os Magyarok Világszövetsége, a JOBBIK Magyarországért Mozgalom, a Horthy Miklós Társaság, és a Trianon Társaság által életre hívott csütörtök esti tüntetéshez újabb csoport "csatlakozott".

A Parlament elé vonultak a Globál Brutál kiállítás szervezői is. A kiállítást az Inconnu Csoport szervezte a Magyarok házába este hat órára. A kiállításra látogatókat azonban azzal fogadták, hogy a kiállítás elmarad. A szervezők a megnyitót megtartották az utcán, majd a Parlament elé vonultak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kiállítást miért nem tarthatták meg a tervezett helyszínen - adta hírül a HavariaPress.

19:30

A délutáni tüntetés képei
Tekintse meg képeinket
A Kossuth téren a Himnusz eléneklésével elkezdődött a program. A tömeget egyesek 3, mások 5 ezerre becslik. A felszólalók egyike bírálta a parlamentet, amiért tavaly egyetlen képviselő sem akadt, aki meg merte volna védeni a tüntetőket. A színpad közelében látni Lányi Zsolt, volt kisgazda képviselőt is, vélhetően ő is a felszólalók között lesz.

Jelentősen lelassította, illetve helyenként megbénította Budapest belvárosának forgalmát a Budáról az Erzsébet hídon át a Kossuth térre vonuló többezresre duzzadt tömeg - jelentette az MTI. A rendőrség a Belvárosban az átvonulás idejére több helyen lezárta a forgalmat, nem lehetett közlekedni a Március 15. tér és a Kossuth tér közötti útvonalakon, sőt a Lánchídon sem. A vonuló tömeget a levegőben helikopter kísérte.

19:00

A tömeg vége tudósítóink szerint a Roosevelt téren van, a sor eleje Arany János utcánál jár. A demonstrálók vezényszavaiból néhány:

"Vesszen Medgyessy! Vesszen Trianon! Vesszen a kormány! Hazaárulók! Le a kaméleondiktatúrával! Hajrá Magyarország, magyar Magyarország! Görény Medgyessy! Jenkik haza! Libeláris maffia!

A délutáni tüntetésen a síp a legnépszerűbb, az ökörszarv a legérdekesebb hangszer, amely a sor elején haladó Budaházy György kezében szólal meg néha. Az egyik résztvevő egy akasztófát cipel, rajta a D-209-es számmal, a férfi időnként azt kiabálja, hogy "akasszuk fel!". A tömegben olvasható egy rendőröknek szóló tábla is, rajta a szöveg: "Ne üss, a fizetésed felét mi fizetjük!"

A BRFK rugalmasan kezeli a demonstráció biztosítását, így a rendezvényen résztvevők arányában emeli a rendőrök számát" - közölte a helyszínen a BRFK szóvivője az MTI-nek.

18:30

A délelőtti tüntetés képei. Tekintse meg galériánkat!
Tudósítóink szerint a tömeg az Erzsébet híd két oldalán vonulva elindult a Kossuth térre. A sípokat fújó demonstrálók becslések szerint már 1500-2000-en is lehetnek. Fél hétkor a sor eleje a Vígadó téren van, a sor vége pedig Erzsébet híd budai hídfőjénél. A tömeg az "Ébresztő" jelszót skandálja.

A szervezők felhívták a résztvevők figyelmét, hogy "nem háborút, hanem rendet" akarnak csinálni, ezért arra kértek mindenkit, hogy ne üljenek fel a provokátoroknak - írja az MTI. Közölték: rendezőik "ki fogják szedni a tömegből" azokat, akiket provokáción érnek. Mint mondták: "nem szabad hagyni, hogy csőcseléknek minősítsen minket a balliberális sajtó".

A tüntetők a híd egyik járdáján egy nemzeti színűre festett betonkockát helyeztek el, "A véres csütörtök emlékére - 2002 július 4." felirattal.

18:00

Az Erzsébet híd budai oldalán este hat órára körülbelül ötszáz fősre duzzadt a tömeg, amelyben Budaházyn kívül feltűnt Bayer Zsolt is. A tömegben néhányan kiáltványt osztogatnak, amelyben többek között az olvasható, hogy a Kossuth téri tüntetés résztvevői az Ébredés napja megrendezésével nem a tavalyi hídblokádra kívánnak emlékezni, hanem arra, hogy "azt megelőzően, aznap és azóta is egyre többen döbbentek rá, hogy becsaptak, megcsaltak minket. Akkor és azóta százezrek ébredtek rá, hogy a rendszerváltás elmaradt. Az önkény a diktatúra nem múlt el, csak módszert váltott."

A kiáltvány készítői - akik megegyeznek a rendezvényt összehívó szervezetekkel - követelik többek között a vagyonelszámolást, a maffia felszámolását, az államadósság megszüntetését, a privatizáció leállítását és felülvizsgálatát is.

A délelőtti tüntetés képei. Tekintse meg galériánkat!

17:30

Helyszíni tudósítónk szerint a több szervezet - köztük az 56-os Magyarok Világszövetsége, a JOBBIK Magyarországért Mozgalom, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt, a Horthy Miklós Társaság, a Szabad Magyarországért Mozgalom és a Trianon Társaság - az Erzsébet hídnál meghirdetett rendezvényének kezdésekor több mint kétszázan jelentek meg. A tömegben Árpád-sávos és nemzeti színű zászlók tűntek fel. Budaházy György a délelőtti demonstrációhoz hasonlóan újra szórólapokat oszt szét a tömegben, hogy az emberek ne tartóztatassák le magukat, mert akkor az egész hétvégét zárkában tölthetik.

A délutáni program

A tervek szerint az összegyűltek gyalogosan vonulnak át az Erzsébet hídon síp-, duda- és dobszó kíséretében a Kossuth térre, ahol 18 óra 30 perctől "hazai és külföldi személyiségek szólalnak fel. Lesznek politikai dalok, versek és videóvetítés a Hungária TV anyagából."

A Szabad Magyarországért Mozgalom felhívása szerint a rendezvény "az emberi, a demokratikus és állampolgári jogok", "a politikamentes közrend és közbiztonság" és a "privatizáció leállítása" mellett szállna síkra, valamint "az elmúlt egy év kormányzati munkáját" is értékelni kívánják.

Gergényi Péter, Budapest új rendőrfőkapitánya úgy nyilatkozott, hogy információik vannak arról, hogy a demonstrálók a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.

A délelőtti tüntetés képei. Tekintse meg galériánkat!
Délelőtt az Erzsébet hídon

A Lelkiismeret '88 péntek reggel fél kilencre meghirdetett demonstrációján alig százötvenen vettek részt a rendőrség becslése szerint. Az esemény megnyitóján beszédett mondott Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 elnöke, aki hősöknek nevezte a tavalyi hídfoglalókat, akik "a testükkel hívták fel a figyelmet a szavazatok újraszámolására". Köszegi László, a Hungária TV vezetője pedig arról beszélt, hogy este levetítik a tavalyi tüntetésen készült felvételeket, majd így folytatta: "az estétől azt várom, hogy legalább egymillió ember összejön a Kossuth térre, és addig nem megyünk haza, amíg ezt a hazaáruló kormányt le nem váltjuk. Ha ez mégsem sikerül, akkor az egész országba eljuttatom a tavalyi felvételeket."

Budaházy György, akit a tavalyi hídcsata után előállítottak, utalt arra, hogy szombaton homoszexuális felvonulást rendeznek a fővárosban: "Érdemes lenne megnézni őket is, mint a kendermagosokat." A délelőtti eseményekről itt olvashat bővebben.