Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sztrájk minden csütörtökön

2004.10.06. 14:39
Általános sztrájkot hirdetett az egészségügyi intézményekben az EDDSZ, bár pontos követeléseiről még nem értesítették hivatalosan az egészségügyi tárcát. A minisztérium szóvivője szerint még nincs is költségvetés, tehát nincs miről tárgyalni, a sztrájkban részt vevő szakszervezetek az új kormány szóbeli ígéreteire alapoznak. A megmozdulás élén álló Cser Ágnes a munkahelyi fenyegetettségre hivatkozva a mai napig nem árulta el, mely intézmények csatlakoznak a felhíváshoz.
Sztrájkot hirdet az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) csütörtökön 8 és 16 óra között. Cser Ágnes, a szakszervezet vezetője "stratégiai okokból" nem árulja el, mely intézmények csatlakoznak a felhíváshoz, mivel állítása szerint több megyei tiszti főorvos is bekérte a résztvevők listáját, és több dolgozó arról számolt be, hogy megfenyegették a munkahelyén. A sztrájkot igény szerint jövő csütörtökön is megismétlik, majd rá egy hétre és két hétre is, ha nem sikerül megállapodni az Egészségügyi és Szociális Minisztériummal (ESZCSM).

Sztrájk, de miért?

A szakszervezet készen áll a tárgyalásra, de mivel szerintük a kormány nem jelölt ki tárgyalódelegációt, holnapig nincs esély a megegyezésre. Tóth Judit, az ESZCSM szóvivője elmondta, semmiféle hivatalos megkeresés nem érkezett a tárcához a sztrájkkal kapcsolatban. Mivel még nincs költségvetés, nincs konkrét ajánlat sem, így nem érti, mit kifogásol a szakszervezet.

Cser Ágnes korábban elmondta, szóbeli ígéretet kaptak a Pénzügyminisztérium egyik munkatársától, mely szerint az egészségügyi alap jövőre 8,5 százalékkal nő. Mint mondta, ezt nem tartják elegendőnek, de nem árulta el, pontosan mekkora összeget is akarnak.

A sztrájk indoklásában az érintettek így fogalmaznak: "az ágazatban dolgozók helyzete napról napra nehezebbé válik, napi megélhetési gondokkal küszködünk, a többségünk eladósodott, egyre kevesebben, egyre fáradtabban látjuk el feladatainkat."

Résztvevők, pártolók

Egyetért a munkabeszüntetéssel az Éger István vezette Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Kórházszövetség szerint azonban a betegek sínylik meg a sztrájkot.

Bár konkrét adatok nem ismertek, sajtóértesülések szerint több vidéki városban is csatlakoznak a sztrájkhoz: többek közt Szegeden, Zircen, Debrecenben, Cegléden és Makón.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) egészségügyi intézményeinek szakszervezeti bizottsága egyetért ugyan a sztrájk célkitűzéseivel, de nem csatlakozhat hozzá, mivel hiányoznak a munkabeszüntetés jogi és technikai feltételei. A PTE munkatársai kék szalaggal és kék zászlókkal fogják kifejezni szolidaritásukat. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem szintén a sztrájk jogi és a technikai feltételeinek hiánya miatt marad inkább a szolidaritásnál. Jász-Nagykun-Szolnok megye kórházaiban kék szalag kitűzésével fejezik ki egyetértésüket a dolgozók, de a megyében sztrájk nem lesz.

Már hétfőn csatlakozott a felhíváshoz a budapesti Heim Pál Gyermekkórház, ahol csütörtökön reggel nyolc és délután négy között csak sürgős eseteket látnak el. Szerdán bejelentette a sztrájkhoz való csatlakozását a Dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház és a Fejér megyei Szent György kórház is: az előbbiben 870-en, az utóbbiban 969-en szüntetik majd be a munkát. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 1200 dolgozója szintén részt vesz az EDDSZ által meghirdetett sztrájkban.

A résztvevők ígérik, a sztrájk nem okoz fennakadást a sürgősségi és fekvőbeteg-ellátásban.

A Heim Pál Kórházban elmarad

Az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz munkabeszüntetés a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban, mivel az intézmény vezetésének részéről "nagy nyomás nehezedett" a dolgozókra - közölte Kardos Attila, a kórház sztrájkbizottságának tagja az MTI érdeklődésére szerdán.

Elmondta: a sztrájk bejelentését követően a kórház vezetése kilátásba helyezte, hogy a munkaügyi bírósághoz fordul, mivel szerintük a munkabeszüntetésnek nincsenek meg a törvényes feltételei. A dolgozók többsége ezért úgy döntött, hogy inkább megvárja a bírói döntést, így a sztrájkot október 15-re halasztották.

Hozzátette: a Heim Pál Gyermekkórház dolgozói csütörtökön felveszik a munkát, de szolidaritást vállalnak azokkal, akik az ország más intézményeiben sztrájkba lépnek.