Frigyes
18 °C
24 °C

'Ebben a szakmában nem lehet látványosan sztrájkolni'

2000.11.29. 12:26
Szkeptikusan fogadják az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) figyelmeztetősztrájk-felhívását az Index által megkérdezett intézményi vezetők. A legfőbb ellenvetés, hogy az EDDSZ csupán kampányszerűen és légüres térben tevékenykedik, ami helyett sokkal erősebb és tervszerűbb fellépésre volna szükség. Gógl Árpád egészségügyi miniszter politikai színezetűnek tartja a sztrájkfelhívást, Cser Ágnes azonban azt emelte ki, hogy a minisztériumban nem kielégítő a szakmai munka.
- Ez az a szakma, ahol nem lehet látványosan sztrájkolni - mondta Tóth László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kórház megbízott igazgatóhelyettese. Győrben még nem keresték meg hivatalosan az intézmény vezetőit, ezért a 3000 feletti dolgozólétszámmal működő kórház menedzsmentjének nincs hivatalos álláspontja az ügyben. Tóth László hangsúlyozta, hogy ,,egy kórházi vezetőségnek nem öröm, és nem célja, hogy sztrájkok útján rendezzék a vitás ügyeket", hiszen az eddig meghirdetett akciók sem voltak látványosak, így eredményesek sem.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, országos demonstrációt és kétórás figyelmeztető sztrájkokat hirdetett az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) december 7. és 9. között. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke kedd délelőtti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ezzel a lépéssel elsősorban az országgyűlési képviselők figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a kétéves költségvetési javaslat nem biztosít fedezetet az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók régóta elmaradt bérrendezésére. Cser nem kívánta értékelni Gógl Árpád miniszter tevékenységét, de annyit megjegyzett, hogy ,,nem kielégítő a minisztérium szakmai működése".

Nem vagyunk vasutasok

- Mindig kampányszerűen történnek ezek az akciók, így nem lehet konzekvens eredményt elérni - magyarázta lapunknak a sztrájk hátterét Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kórház vezetője. Az igazgató szerint egyértelműen politikai színezete van a szakszervezet felhívásainak, amely mindig egy aktuálisan bekövetkezendő dolgok miatt történik. Horváth a kétéves költségvetés december közepi szavazására gondol, amelyet az EDDSZ is kiemelten kezel, lévén ,,most kell a képviselők lelkiismeretére hatni." Az igazgató szerint borzasztó nehéz megszervezni a helyi sztrájkokat, hiszen mindenütt az a cél, hogy a betegellátás minősége ne romoljon. Ezen a ponton erősíti Tóth László gondolatait, miszerint látványos erődemonstráció nélkül nem lehet elérni eredményeket.

- Nem vagyunk vasutasok - mondta félig viccesen, félig keserűen az igazgató.

A megkérdezett intézményekben eddig sehol sem indult meg a házon belüli egyeztetés. Az EDDSZ vezetői keddi sajtótájékoztatójukon nem árulták el, hogy hol folynak, illetve várhatók tárgyalások. Horváth kiemelte, hogy a csekély remény ellenére támogatnak mindenfajta kezdeményezést, amely nem ad hoc jelleggel, hanem hosszú távú, szakmai stratégiával szeretné megoldani az egészségügy vitás kérdéseit.

- Ez azért nem lehet megoldás akkor, amikor a fejünkre dől a ház. - jegyezet meg végül az a pécsi vezető.

Egy vezetőnek érdeke, hogy a dolgozói jól érezzék magukat

Nagy Balázs, a Békéscsabai Városi Kórház igazgatóját még szintén nem keresték meg a helyi szakszervezet képviselői. Nagy szerint nincs értelme a sztrájknak, mert a szakma jellegéből adódóan ilyen módon nem lehet érvényesíteni a dolgozók akaratát. Nagy Balázs szerint az igazi kérdés az, hogy az egészségügyben dolgozók mikor vívják ki a lakosság szimpátiáját, és mikor támogatja majd őket a társadalom. Az intézményvezetők kényszerpályán mozognak, hiszen a feltételeket nem ők diktálják - hangsúlyozta az igazgató. Ennek ellenére támogatja az akciót, mert egy vezetőnek ,,elemi érdeke, hogy a dolgozói jól érezzék magukat".

A Szent János Kórházban a dolgozók 80 százaléka szakszervezeti tag, és az intézmény vezetője most kezdeményezte a szakszervezeti vezetőkkel való kapcsolatfelvételt. Nagy Péter igazgató szerint minden eszközt meg kell ragadni a figyelemfelhívásra, hiszen az egészségügyben mindennapos tűzoltómunka folyik. A megoldás az lehetne, ha a kormányzat magára vállalná a felelősséget, és így a társadalom számára egyértelmű lenne, hogy nem az egészségügyben dolgozók miatt akadozik néha az ellátás. A figyelemfelhívás ellenére Nagy Péter szerint nem lesz eredménye a sztrájknak, hiszen ez elsősorban gazdasági kérdés, és csak utána politikai.

Gógl: Cser Ágnes politika ambícióit kifogásolja

Gógl Árpád MTI-nek kedden adott válaszában burkoltan Cser Ágnes politikai szerepvállalására célzott. - Megértem, ha valakinek politikai ambíciói vannak, de akkor szólalt volna fel az MSZP kongresszusán, és indult volna harcba a választmányi tagságért - mondta Gógl Cser Ágnes ötletével kapcsolatban.

Cser Ágnes az Indexnek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy az EDDSZ-nek nem feladata, hogy a miniszter alkalmasságát, illetve tevékenységét vizsgálja, mert annak első számú ellenőrzője a kormányfő. Cser viszont nem tartja kielégítőnek a minisztériumban folyó szakmai munkát.