Gyárfás
16 °C
29 °C

Tilos kinn tüntetni, mert benn képviselők üléseznek

2008.03.23. 20:34
Népképviseleti szerv működésének súlyos veszélyeztetése miatt Eger rendőrfőkapitánya megtiltotta az Egri Forradalmi Emlékbizottságnak, hogy a Heves Megyei Közgyűlés keddi ülésével megegyező időben az egri Megyeháza előtt demonstráljon - tájékoztatta az MTI-t a rendőrség.

"A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 8.§ (1) bekezdése értelmében a bejelentéshez kötött rendezvény megtartását - amennyiben a népképviseleti szervek zavartalan működését súlyosan veszélyezteti - a rendőrség, megtilthatja" - fogalmazott az MTI-hez eljuttatott közleményében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Mivel a korábban tartott két közgyűlést kísérő demonstráció rendkívüli módon nehezítette, illetve veszélyeztette az ülés vezetését és a közgyűlés tárgyalási rendjét, az egri rendőrkapitányság vezetője határozatában megtiltotta a rendezvény megtartását - tette hozzá Soltész Bálint.

A Heves Megyei Közgyűlés 2007. november 30-iki, illetve 2008. február 29-iki ülés csaknem botrányba fulladt. Az előbbin arról döntött a testület, hogy pályázatot ír ki az Egerben működő Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésére és működtetésére. Az utóbbin pedig az eredményhirdetés szerepelt a napirenden; a két pályázó, a Debreceni Egyetem és a HospInvest Zrt. közül a megyegyűlés a HospInvestet nyilvánította győztesnek.

A március 25-ei ülésen azt a szerződést tárgyalja a szocialista vezetésű testület, melynek értelmében a következő 20 évben a HospInvest üzemeltetheti a kórházat. A rendőrkapitánya "felhívta a szervezők figyelmét, arra, hogy amennyiben a rendezvényt - a tiltó határozat ellenére - megtartják, úgy a gyülekezési jogról szóló törvény 14. § (1) bekezdése értelmében a rendőrség feloszlatja és a szervezőkkel szemben eljárást kezdeményez."

Nyílt levél az intézetnek nevet adó Markhot Ferenc leszármazottjától

Tisztelt Markhot Ferenc Kórház Dolgozói!

Sajnálattal értesítem Önöket, hogy édesapám, Markhot Gyula, akit a kórház névadójának leszármazottjaként az intézmény fennállásának 275. évfordulóján jubileumi Emlékéremmel tüntettek ki, a közelmúltban elhunyt. Családunk mindig figyelemmel kísérte és támogatta az egri kórház működését. A sajtóból értesültem arról, hogy a Heves Megyei Önkormányzat egy magáncég kezelésébe kívánja adni az intézményt. A médiában megjelent ellentmondásos hírek miatt erkölcsi kötelességemnek éreztem, hogy kifejezzem aggodalmamat a kórház és dolgozóinak további sorsa miatt.

Bízom benne, hogy az, amit Eger városa közel 300 év alatt felépített, egy esetleges felelőtlen döntés által nem fog romba dőlni. Különösen mélyen érintett a kórház dolgozóinak szinte egyöntetű állásfoglalása, amelyben tiltakozásukat fejezték ki a kórház működtetésének magánkézbe adásával szemben, félve a gyógyítás színvonalának radikális romlásától. Elsősorban emiatt szántam rá magam ezen nyílt levél megírására, s csak remélni tudom, hogy a megyei önkormányzati képviselők a város, a kórház és a dolgozók érdekeit maximálisan figyelembe veszik, és a lehető legbölcsebb döntést hozzák.

Tisztelettel,

Markhot Péter Géza