Huba
17 °C
33 °C

Tiltakoztak az egri MSZP-sek a tüntetők ellen

2007.02.26. 20:46
Egri szocialista országgyűlési képviselők budapesti sajtótájékoztatójukon tiltakoztak az ellen, hogy lakásaik elé szerveznek tüntetést hétfőn. Az egyik honatya szerint "azért Szicíliában a maffia is tiszteletben tartja a másik családját, úgy látszik, Orbán úrék még ezt sem".

A Heves megyei közgyűlésben a több hónapja tartó patthelyzetet egy fideszes képviselő kilépése, függetlenné válása döntötte el a szocialisták javára. A testület 50-50 százalékos megosztottsága így megszűnt, és az immár független Ambrus Zoltán a szocialistákkal együtt meg is szavazta Sós Tamás MSZP-s politikust megyei közgyűlési elnöknek.

Így elmarad a közgyűlés feloszlatása, amire a fideszesek készültek. Orbán Viktor ennek kapcsán arról nyilatkozott a hét végén: jobban meg kell vizsgálnia jövőben, hogy ki érdemes a Fidesz képviseletére.

Az egri szocialisták tiltakoznak a lakásaik előtti tüntetés miatt

Az egri szocialista országgyűlési képviselők hétfőn viszont budapesti sajtótájékoztatójukon tiltakoztak az ellen, hogy lakásaik elé szerveznek tüntetést ugyanezen a napon.

A politika alja, amikor politikusokat nem vitában késztetnek véleményük elmondására, hanem megzsarolják őket a családjukon, a gyerekükön keresztül - közölte Nagy Imre, Eger volt polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő annak kapcsán, hogy többek között az ő lakása elé is tüntetést szerveznek.

Török Zsolt: A maffia tiszteletben tartja a családokat, Orbánék nem

A kormánypárti képviselő szerint e mögött az akció mögött a politika erőszakra, utcai politizálásra való fölbujtása áll, ez elfogadhatatlan számukra. Nagy Imre hozzátette: a jobboldalnak véleményt kellene erről a tüntetésről mondania, például el kellene határolódnia, ha nem ért ezzel egyet.

Török Zsolt országgyűlési képviselő szerint "az egri bátor férfiak", akkor mernek otthonaik elé menni, amikor ők Budapesten a parlamentben dolgoznak. Furának tartja, hogy így próbálnak rájuk nyomást gyakorolni, hiszen "azért Szicíliában a maffia is tiszteletben tartja a vitás kérdéseknél a másik családját, úgy látszik, Orbán úrék még ezt sem tartják tiszteletben".

Sós: Lehet kritizálni, de annak megvannak a színterei

Sós Tamás országgyűlési képviselő, a Heves megyei közgyűlés elnöke azt mondta: a politikájukat lehet kritizálni, de annak megvannak a maga színterei, mint az önkormányzati ülések, vagy a parlament. Szerinte a tüntetőknek gondolniuk kellene a családtagjaikra és a szomszédaikra is.

Sós közölte: nem terveznek politikai riválisaik háza elé ilyen programokat, nem szerveztetnek ilyen rendezvényeket.

Szocialista képviselők otthonai előtt tüntettek Egerben

Nagy Imre háza előtt a politikus felesége fogadta hétfőn este azt a húsz, nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengető demonstrálót, akik a miniszterelnököt szidalmazták, és "Zsiványnak" nevezték Nagy Imrét, a város volt polgármesterét. "Gyertek a zsiványhoz, Nagy Imre elvtárshoz" - skandálták a politikus háza elé érkező tüntetők, akik "elvtársnőnek" szólították Nagyné Pócsik Borbálát is.

Bognár Ignác, az emlékbizottság tagja a demonstráción azt hangsúlyozta, hogy az egri szocialista képviselők is felelősek azért, hogy folytathatja "ámokfutását" Gyurcsány Ferenc.

Nagyné Pócsik Borbála az MTI érdeklődésére úgy vélekedett: ha a tüntetők el akarták volna mondani a véleményüket a képviselőknek, akkor szemtől-szemben kellett volna ezt megtenni, és nem a családok megfélemlítésére kellett volna törekedniük. Mindenki, aki politikával foglalkozik, pontosan tudja, hogy ülésezik az Országgyűlés, vagyis azok, akik ellen a tüntetők demonstráltak, eleve nem tartózkodhattak otthon - tette hozzá, majd hozzátette: azért nézett szembe a demonstrálókkal, mert véleménye szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad meghátrálni.

"Piszkos gazember, disznó, gyere ki az óladból" - ilyen és ehhez hasonló szitkokat kiáltoztak a tüntetők Török Zsolt képviselő otthona előtt, ám a második helyszínen senkit nem találtak otthon. Szíki Károly, az emlékbizottság vezetője elmondta, hogy folytatják demonstrációsorozatot. A tervek szerint szerdán Sós Tamás és Korózs Lajos egri szocialista képviselők otthonai elé vonulnak.