Nagyon egészségesnek tartjuk magunkat

2006.06.13. 14:46
Megfelelőnek, sőt kiválónak tartja a lakosság többsége saját egészségét, de ebben is a férfiak vezetnek, a nők kicsikét realistábbak. A gyógyszerekkel meg vagyunk elégedve, és alig érdekel valakit, honnan származnak a készítmények.

A magyarok többsége egészségesnek tartja magát, olvasható a GfK Hungária Piackutató Intézet legújabb felmérésében. Az eredmények azt mutatták, hogy a magyar lakosság mintegy háromötöde saját egészségi állapotát jónak, nagyon jónak, illetve kiválónak értékeli. Ezzel a magyarok az ötös skálán 3-as átlagot értek el. A felmérésben résztvevő tizenhárom ország összehasonlításában ennél rosszabb eredményt Románia (2,7), Lengyelország (2,6) és Kazahsztán (2,6), közel azonos eredményt pedig Horvátország (3,1), Csehország (3,1) és Ukrajna (3,1) ért el.

A magyar férfiak egészségesebbnek ítélték állapotukat, mint a nők. A férfiak átlaga 3,1, míg a nőké 2,9. Az adatokból kitűnik, hogy a szubjektív egészség, illetve annak észlelése nagyban függ az életkortól. A 19 évnél fiatalabb korosztály egészségének minőségére átlagosan 4,1-es osztályzatot adott, addig ez az átlag a 30-39 éves korosztályban 3,4, 60 év fölött pedig 2,2.

A gyógyszervásárlási szokásokat vizsgálva kiderült, hogy a magyarok 56 százaléka úgy látja, a legtöbb fontos gyógyszer kapható Magyarországon, 36 százalékuk szerint pedig minden fontos gyógyszer beszerezhető országon belül is, és csak 7 százalékuk gondolja úgy, hogy Magyarországon más országokhoz képest kevesebb fontos gyógyszer kapható.

A magyarok harmada a hazai gyógyszeripari termékeket részesíti előnyben a külföldiekkel szemben, de a lakosság háromötödét vásárláskor egyáltalán nem foglalkoztatja az egyes patikaszerek származási helye. A korosztályos megoszlás eltérőbb képet mutat a hazai gyógyszer kontra külföldi készítmény "párharcában".  • Tippek
  • Személyi kölcsön