Auguszta
-7 °C
0 °C

Emelkednek a gyógyszerárak, változik a szociális segély

2006.07.01. 12:31
Júliustól több változás várható az egészségügyben. Emelkednek a gyógyszerárak, a gyógyszereket új, Eu-konform vényekre lehet kapni. Átalakul a szociális segélyezés és az intézmények finanszírozása is, valamint 18 éves kortól kérhető a művi meddővé tétel.

A júliustól esedékes változás értelmében a közgyógyellátásban részesülő betegek gyógyszerköltségéből havonta legfeljebb 12 ezer forintot térít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), továbbá évi 6 ezer forintos szabad keretben részesülhetnek az akut panaszaikkal összefüggő gyógyszerbeszerzésre a betegek, amennyiben a havi 12 ezer forintos alapkeret már nem elegendő.

2-2.5 százalákkal nőnek a gyógyszerárak

Változás továbbá, hogy 1400, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára emelkedik, 300 ára pedig csökken. Az áremelkedés átlagosan 2-2,5 százalékos lesz, az 1400 patikaszerből ezernek az árnövekedése nem éri el a 100 forintot.

E hónaptól EU-konform vényekre írhatnak csak fel gyógyszert, gyógyászati segédeszközt és gyógyfürdő-szolgáltatást az orvosok, de a régi típusú receptpapírokra felírt patikaszert még egy hónapig be lehet váltani.

23 ezer forint a családi támogatás alapja

A rendszeres szociális segély családi alapú támogatássá alakul át július elsején - amelyet ezentúl egészségkárosodottak is igénybe vehetnek. A juttatás megállapításánál az eltartott gyermekek számát is figyelembe veszik. A segély nem fix összegű lesz, alapja a nyugdíjminimum 90 százaléka, 23.220 forint lesz, amit a család nagyságától függő szorzóval szoroznak.

Az esélyegyenlőségi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a változás 160 ezer családot érint és 7,5 milliárd forint többletforrást vontak be a fedezetére.

Vizitdíj várhatóan szeptembertől

A magyarok gyakrabban járnak orvoshoz
A Népszabadság statisztikai összeállításából kiderül, Magyarországon többször fordulnak háziorvoshoz az emberek, mint az EU 13 másik tagállamában. Átlagosan évente hét alkalommal keressük fel a rendelőt, amíg a németek ötször. Az EU 15 régebbi tagállamának átlaga 3.5 fél alkalom. A legkevesebbet Görögországban járnak orvoshoz az embereket - az évi átlag nem éri el a két látogatást.

Ugyancsak július elsején lép életbe a munkaösztönző segélyezés a frissen elhelyezkedett, előzőleg szociális segélyben részesült munkavállalóknak számára. A hónap elejétől változik a kórházi finanszírozás is. Ennek értelmében bevezetik azt a rendeletet, miszerint, ha a beteget olyan betegséggel kezelik a kórházban, amelyiket meg lehetett volna gyógyítani szakrendelésen, akkor maximum a szakrendelés díját fizetik ki a kórháznak, nem pedig a kórházi kezelés költségét.

Júliustól minden beteggel legalább öt percet kell egy orvosnak foglalkoznia. Szeptembertől pedig ötszáz forintos vizitdíj bevezetésére lehet számítani, ha a kormány elfogadja a szaktárca számításait - írta a Népszabadság. A lap szerint a díjjal igénybe vehető orvosi ellátás a háziorvos felkeresését és a szakorvosi vizsgálatot jelenti.

A sürgősségi esetekhez hívott mentő szolgáltatásért továbbra sem kellene fizetni. A Népszabadság úgy tudja, hogy a részletes szabályozás még nem készült el, így arról sincs döntés, hogy kiket mentesítenek majd a díjfizetés alól.

Meddővé tétel 18 éves kortól

A művi meddővé tételt illetően az Alkotmánybíróság tavaly novemberben hozott határozatában megsemmisítette az egészségügyi törvény azon rendelkezését, amely a 35. életévét betöltött, vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező személynél végezhető el a beavatkozás. A döntés értelmében ezentúl bárki, aki elmúlt 18 éves, kérheti a művi meddővé tételt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!