Mátyás
-6 °C
1 °C

Esztergomban önkormányzati pénzből jelenik meg a Riport

2006.02.02. 16:24
Az esztergomi költségvetés tervezetében 8,5 millió forint szerepel az Esztergomi Riport idei költségeire, ami ellen tiltakozik a helyi, a képviselő-testületben kisebbségben lévő szocialista frakció. Bár van heti- és napilapja is a városnak, a polgármester szerint vaj igény a kiadványra, amit ebben az évben bizonyosan finanszíroz a város.
Az Esztergomi Riportnak eddig már három száma látott napvilágot a fideszes vezetésű városban. A lapot a Budapest Riport kiadója jelenteti meg, de annyiban más az újság, hogy azokban nem az esztergomi vezetést bírálják, inkább a városvezetés eredményeit hangsúlyozzák. A Budapest Riport Demszky Gábor főpolgármester 15 éves munkásságát vette górcső alá, számos ismert embert meginterjúvolva arról, miért is utálják Budapestet.

Láposi Elza, az MSZP esztergomi elnöke az Indexnek nyilatkozva felháborodásának adott hangot amiatt, hogy "a kormány tevékenységét bíráló kiadvány helyi mutációját a város fizesse". Meggyes Tamás Esztergom fideszes polgármestere viszont azt hangsúlyozta, hogy a lap megjelent számai sikert arattak, ezért hiába van napi- és hetilapja egyaránt a városnak, most az Esztergomi Riport kiadását is ők finanszírozzák.

A polgármester úgy véli, a lakosságnak igénye van arra, hogy bulváros tálalásban is találkozzon a hírekkel. A városvezető nem tartotta kifogásolhatónak, hogy inkább a jobboldalhoz közel állónak tartják a Riport lapcsalád kiadóját, aki egyébként Győri Tibor, Simicska Lajos Mahír-vezér korábbi üzlettársa. Meggyes szerint egyértelmű, hogy egy fideszes városvezetés nem fog például a Népszavával hasonló megállapodást kötni, a lap helyi mellékletére.

A szocialisták elképesztőnek tartják, hogy a költségvetés tervezete előre kinyilatkoztatja, pedagógus bérfelzárkóztatásra és felújítás alap létrehozására fordítanák a Fidesz által megígért járulékcsökkentést. A polgármester szerint ennek a szövegrésznek csak szimbolikus jelentősége van, hiszen ha megvalósul a járulékcsökkentés abban az esetben is módosítani kellene a költségvetést.

Az esztergomi szocialisták azt is nehezményezik, hogy szerintük egyértelműen a választási kampány részeként a városi élményfürdőt immár nem csak a város lakói próbálhatják ki ingyen, hanem a környező települések lakói is először térítésmenetesen fürödhetnek. Meggyes Tamás szerint természetes, hogy kampányol a fürdő, de ez nem a politikai korteskedés része, hanem az élményfürdő hosszú távú működtetésének záloga.