Auguszta
-4 °C
2 °C

Milyen víz folyik az esztergomi gyógyfürdőben?

2005.11.30. 14:38
Zűrös előzmények után nemrég nyitott meg az Esztergomi élményfürdő. A fogadtatás vegyes, ráadásul most az is kiderült, hogy nem termálvíz csörgedezik a medencékben. De akkor mi?
A közelmúltban megnyitott Esztergomi Élmény-, Termál- és Gyógyfürdő vize nem termálvíz és nem is gyógyvíz, adta hírül az InfoRádió.

Hideg a víz, és nem is gyógyvíz az új esztergomi fürdőben, panaszolta a megnyitás után a Homár.

Az InfoRádió híradása szerint tény, hogy a pártharcok, jegyzőleváltás és rendőrségi nyomozás után Aquasziget néven megnyitott komplexum a honlapján is élmény-, termál- és gyógyfürdőként reklámozza magát, ám a weboldalon hosszas böngészés után sem lehet megtalálni a víz gyógyvízzé minősítésének tanúsítványát, és arról sincs egyértelmű információ, hogy hány fokos a medencék vize.

Nyomozás

Az InfoRádió ezért megkereste a fürdőt üzemeltető Esztergomi Fürdő SPA Rt. vezérigazgatóját. Lengyel József nyilatkozatából kiderült, hogy a fürdő vize tulajdonképpen nem termál gyógyvíz, hanem motorral felfűtött, eredetileg mindössze 29 fokos gyógyhatású ásványvíz. "Annak viszont kiváló, akár palackozni lehetne" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

"Az esztergomi fürdő vízét a Szent István kút adja. Ásványvízzé minősítették, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a különböző balneológiai kezelésekre alkalmas a vizünk. Erre megvannak az engedélyeink, a gyógyászat két héten belül indul. A Szent István kútnak a vize 29 fokos, ezt az Al-Dunán keresztül hoztuk be az épületbe, megfelelő kezelések után juttatjuk a medencébe, illetve melegítjük a vizeket. A medencéknek a vízhőmérséklete 30 foktól 36 fokig terjed. Gázmotorok segítségével melegítjük a rendszert" - mondja a vezérigazgató

A Magyar Fürdőszövetség főtitkára, Rákoshegyi György elmondta, "az a termálvíz, vagy hévíz magyarul, amelyiknek a vízhőfoka a kilépés helyén 30 fok vagy annál több. A gyógyvíz egy jogi kategória. A gyógyvíz olyan ásványvíz, amelyiknek a gyógyító hatását orvosi kísérletekkel igazolták. Az ásványvízet pedig kémiai összetétel alapján, laborvizsgálat szerint határozzák meg. Az Országos Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság honlapján rajta van az összes ásványvíz és gyógyvíz" - igazít útba Rákoshegyi György.

Az InfoRádió átkutatta az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság hivatalos nyilvántartását, amelyben felsorolják az összes elismert ásványvizet, gyógyvizet, gyógyfürdőt, gyógyszállót, gyógybarlangot, sőt még a gyógyiszapokat is. A nyilvántartásban az elismert gyógyvizek kategóriájában nem szerepel az esztergomi Szent István kút vize, az elismert ásványvizek között azonban igen, tehát ez a víz nem gyógyvíz, hanem ásványvíz.

Nincs OEP-támogatás

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) nincsen szerződése az esztergomi fürdővel és nem is lesz, amíg a létesítményt vízzel ellátó kút nem szerepel az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság "elismert gyógyvizek" nevű nyilvántartásában - tette egyértelművé a helyzetet az InfoRádiónak Daubner Mónika, az OEP Gyógyászati Segédeszközök és Gyógyfürdő Főosztályának vezetője.

"Nincsen szerződésünk és nincs tudomásom arról, hogy a megyei egészségbiztosítási pénztárnál ezt az igényüket jelezték volna. Abban az esetben kell szerződést kötni az OEP-pel, hogyha ők társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyfürdő ellátásokat akarnak szolgáltatni. Ebben az esetben a vonatkozó jogszabály alapján megkötjük velük a fürdőgyógyászati ellátásokra a támogatási szerződést. Ha nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyeket az OGYFI erre megszab, akkor gyógyfürdőként 01-es kódjelű termál-gyógy szolgáltatást nem nyújthat" - mondja.

A fürdőnek tehát nincs szerződése az OEP-pel, ami azért is váratlan fordulat, mert Esztergom polgármestere, Meggyes Tamás az InfoRádiónak korábban azt mondta, hogy az egészségbiztosító támogatja a fürdő kezeléseit.

Az még az OEP-et is meglepte, hogy az esztergomi fürdőben tervezett gyógyászati tevékenység a helyi Vaszary Kolos Kórházzal együttműködve valósul majd meg.

Az InfoRádió szerint az eredetileg a Prímás szigeten található B47-es termálkút szerepelt az élményfürdő vízellátási terveiben, azonban a többszöri vízminőségi vizsgálatok az addig használaton kívüli kút olymértékű elszennyeződését jelezték, hogy annak teljes felújításának hiányában, abból megfelelő minőségű víz nem lett volna kinyerhető. Ezért esett a választás, a Kis-Duna alatti fúrásra, amelyet a működéshez szükséges gázátvezetés egyébként is indokolt. Hosszabb távon a B47-es kút felújítása szerepel a tervekben, ami indokolt, hiszen kiderült, hogy a 18-féle különböző gyógykezelést nyújtó termálvizes fürdő vize nem gyógyvíz és nem termálvíz.