Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Áprilistól ellenőrzik az egészségbiztosítási jogviszonyt

2007.02.23. 20:17
Április 1-től elkezdődik az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz szerint a sok adminisztráció elveszi az orvosok idejét a gyógyítástól.

Április 1-től elkezdődik az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón. Az ellenőrzés abból áll, hogy a háziorvosnál, a járóbeteg szakellátásban és a kórházakban online-kapcsolaton keresztül állapítják meg, hogy a betegnek van-e jogviszonya, tehát befizette-e a járulékot - mondta el Horváth Ágnes.

Széles körű lesz a tájékoztatás

Széles körű tájékoztatást tervez ezzel kapcsolatban a kormány - folytatta az államtitkár, hozzátéve: lesz türelmi idő a jogviszony rendezésére, ám aki ezt nem teszi meg, annak jövőre ki kell fizetnie a kapott ellátás költségét. Az átmeneti időszakban a biztosító még téríti ezeket az ellátásokat, de 2008. január 1-től a nem biztosított állampolgárnak kell megfizetnie őket - mondta Horváth Ágnes.

Az az állampolgár, aki olyan értesítést kap, hogy nincs biztosítási jogviszonya, és így nem jogosult a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásokra, a megyei egészségbiztosítási pénztárnál rendezheti jogviszonyát. Az ellenőrzéssel a kormány célja az, hogy kiszűrjék azokat, akiknek nincs jogviszonyuk, mégis igénybe veszik a társadalombiztosítás által támogatott ellátásokat. Az adatok szerint mintegy 400-500 ezer ember nem fizet járulékot, pedig megtehetné.

Méltánytalan és igazságtalan

"Méltánytalannak és igazságtalannak tartjuk a potyautasok létét a biztosítottakkal szemben" - fogalmazott Horváth Ágnes. Alapesetben a munkáltató kötelessége a munkavállaló után befizetni a járulékot, ha ebben a munkáltató mulaszt, akkor az adóhatóság büntet.

Jurányi Benedekné, az APEH vezető főtanácsosa korábban arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy április elsejétől az ellátásért havonta csekken vagy átutalással egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük azoknak, akik eddig nem voltak biztosítottak. Akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem eléri a minimálbért, a minimálbér kilenc százaléka lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék - mondta.

A polgármester ad majd igazolást

Akiknél egy főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbért, azoknak lakóhelyük polgármesterét kell megkeresniük, aki igazolást ad ki arról, hogy mennyi az egy főre jutó jövedelem a családban. Ez a jövedelem lesz a járulék alapja, a járulék azonban nem lehet kevesebb, mint a nyugdíjminimum kilenc százaléka. Ha egy családban a nyugdíjminimumot sem éri el az egy főre eső jövedelem, akkor az önkormányzat igazolást ad ki arról, hogy az érintett szociálisan rászoruló, így nem kell járulékot fizetnie.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy akik eddig nem fizettek társadalom- és egészségbiztosítási járulékot, azoknak az APEH internetes oldalán található bejelentő lapon kötelezően be kell jelentkezniük. A főtanácsos elmondta: ha a foglalkoztató bejelenti a munkavállalót, mint biztosítottat, és be is vallja a járulékot, de nem fizeti be, akkor a dolgozó érdeke nem sérülhet, azaz az egészségügyi ellátást meg fogja kapni.

Szijjártó: az adminisztráció elveszi az orvosok idejét

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: úgy tűnik az orvosoknak a legfontosabb tevékenységük elvégzésére, a gyógyításra nem marad idejük, hiszen a kormány intézkedéseivel sorra rakja rájuk az adminisztrációs terheket. Az adminisztrációs feladatok elvégzése nem az orvos dolga - jelentette ki.

A politikus szerint ezek az adminisztrációs feladatok oly mértékben veszik el a munkaidőt az orvostól, hogy ennek a betegek és az orvosok is kárát látják majd. Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy kormánynak csak a járulékot nem fizető magánemberek jutnak eszébe, arról azonban nem beszél az államtitkár, hogy mekkora felhalmozódott köztartozásuk van a nagy állami vállalatoknak és intézményeknek, illetve, hogy hány milliárd forint értékben engedett már el a kormány tb-tartozást ilyen intézményeknek.

"Eszement" javaslat

A Fidesz szóvivője szerint a hiány jelentős része ebből adódik, a magánemberek közül valószínűleg csak kisebb százalékban vannak olyanok, akik manipulatív okok miatt nem fizetnek. Kérdésre válaszolva úgy vélte: adó- és járulékcsökkentéssel lehetne elérni, hogy többen jöjjenek vissza a szürke-fekete gazdaságból.

A politikus élettől idegen, "eszement" javaslatnak nevezte a kormány azon indítványát, hogy azok, akik eddig nem fizettek tb- vagy egészségügyi járulékot, azoknak az APEH honlapján kellene regisztrálniuk. Élettől idegen, hogy a munkanélküliek, a hajléktalanok vagy a hátrányos helyzetben élők egy internetes oldalon regisztráljanak - vélte Szijjártó Péter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!