Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ELTE a legnépszerűbb

2002.05.17. 08:31
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) jelölte meg első helyen a legtöbb diák, összesen több mint tizenhétezren - derül ki a felvételi iroda elemzéséből. A második helyen a Szent István Egyetem szerepel, ezt követik a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek. Az első helyes jelentkezések között továbbra is a jogász, illetve a közgazdász szakok vezetik a népszerűségi listát.
A klasszikus tudományegyetemek továbbra is igen népszerűek a felvételizők körében: a jelentkezők közel negyven százaléka vágyik ezekbe az intézményekbe - olvasható a Népszabadság összeállításában. Az egyházi, magán- és alapítványi felsőoktatási intézmények egyelőre nem tudják nagymértékben elszívni a diákokat az állami intézményekből.

A nem állami intézmények között a Kodolányi vezet

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda szerint a klasszikus tudományegyetemek rangsorában az ELTE vezet: ezt az egyetemet jelölte meg felvételi lapján első helyen a jelentkezők több mint egytizede: összesen 17342 diák. Az összes jelentkező első választásának figyelembevételével a listán a gödöllői székhelyű Szent István Egyetem a második, ezt követik sorrendben a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemek. A tizenötös élmezőny egyetlen nem állami intézménye a székesfehérvári központú Kodolányi János Főiskola: ide több mint négyezren jelentkeztek első helyen.

Csak kevéssé változik a sorrend, ha csupán a nappali tagozatra jelentkezők szándékait vizsgáljuk. A tudományegyetemek listáját itt is az ELTE áll 10398 jelentkezővel, második és harmadik a sorban a debreceni és a szegedi egyetem. Itt már hátrébb, a nyolcadik helyre került a Szent István Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola viszont 5400 jelentkezővel a negyedik helyre ugrott elő.

Top szakmák: jogász, közgazdász

Az első helyes jelentkezések között továbbra is a jogász, illetve a közgazdász szakok vezetik a népszerűségi listát. Jogásznak közel ötezer diák szeretne tanulni, közgazdásznak pedig több mint négyezer. Harmadik helyen áll a rangsorban a főiskolai gazdálkodási szak, és sokan vágynak főiskolai idegenforgalmi és szálloda szakra, illetve főiskolai műszaki informatika szakra.

A hagyományos bölcsészszakok - magyar irodalom és nyelv, történelem - mellett nagy népszerűségnek örvend az angol nyelv és irodalom, melyet főiskolai szinten is sokan választanak. A kommunikációs szakot a főiskolai és az egyetemi szintű képzést együttvéve több mint 3600-an választották. A Rendőrtiszti Főiskola rendvédelmi szakára 1790-en jelentkeztek: a képzés ezzel megelőzte a sorrendben többek között a műszaki informatikai, műszaki menedzser és az általános orvostudományi szakokat.

Többen jelentkeznek az esti és a levelező tagozatokra

Az idén minden korábbinál többen, összesen 165 ezren adták be a jelentkezési lapjukat a felsőoktatási intézmények valamelyikébe - derül ki a felvételi iroda honlapjáról. Százezer nő és mintegy hatvanötezer férfi fog felvételizni az idén a felsőoktatásba, így a nemek eloszlása tekintetében továbbra is megmarad az évek óta regisztrálható 20 százalékos női fölény.

Az elmúlt évtized azon tendenciája, mely szerint folyamatosan nő a nem nappali képzésre jelentkezők aránya, az idén is folytatódik. Az esti, levelező és távoktatás tagozatok aránya 2002-ben már megközelítette a 45 százalékot. Ugyancsak emelkedik a költségtérítéses képzésre jelentkezők részaránya, noha az állam évek óta folyamatosan növekvő számú jelentkező oktatási költségét vállalja magára.

Egyre több harmincas szeretne diplomát

A jelentkezők túlnyomó többsége nem az idén fejezi be a gimnáziumot, vagy a szakközépiskolát. Pedig a számok azt igazolják, hogy miközben a felvételire jelentkező 18-19 évesek aránya nem éri el az összes jelentkező egyharmadát (pontos számuk 53.352 fő, így arányuk 32,7 százalék), addig az 1997-ben, vagy korábban érettségizettek 46.6 százalékot értek el. Külön érdekesség, hogy a 28-35 év közötti korosztályból az idén 22 ezren (13,5 százalék) adták be a jelentkezésüket valamely felsőoktatási intézménybe.