Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az ELTE a legnépszerűbb

2002.05.17. 08:31
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) jelölte meg első helyen a legtöbb diák, összesen több mint tizenhétezren - derül ki a felvételi iroda elemzéséből. A második helyen a Szent István Egyetem szerepel, ezt követik a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek. Az első helyes jelentkezések között továbbra is a jogász, illetve a közgazdász szakok vezetik a népszerűségi listát.
A klasszikus tudományegyetemek továbbra is igen népszerűek a felvételizők körében: a jelentkezők közel negyven százaléka vágyik ezekbe az intézményekbe - olvasható a Népszabadság összeállításában. Az egyházi, magán- és alapítványi felsőoktatási intézmények egyelőre nem tudják nagymértékben elszívni a diákokat az állami intézményekből.

A nem állami intézmények között a Kodolányi vezet

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda szerint a klasszikus tudományegyetemek rangsorában az ELTE vezet: ezt az egyetemet jelölte meg felvételi lapján első helyen a jelentkezők több mint egytizede: összesen 17342 diák. Az összes jelentkező első választásának figyelembevételével a listán a gödöllői székhelyű Szent István Egyetem a második, ezt követik sorrendben a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemek. A tizenötös élmezőny egyetlen nem állami intézménye a székesfehérvári központú Kodolányi János Főiskola: ide több mint négyezren jelentkeztek első helyen.

Csak kevéssé változik a sorrend, ha csupán a nappali tagozatra jelentkezők szándékait vizsgáljuk. A tudományegyetemek listáját itt is az ELTE áll 10398 jelentkezővel, második és harmadik a sorban a debreceni és a szegedi egyetem. Itt már hátrébb, a nyolcadik helyre került a Szent István Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola viszont 5400 jelentkezővel a negyedik helyre ugrott elő.

Top szakmák: jogász, közgazdász

Az első helyes jelentkezések között továbbra is a jogász, illetve a közgazdász szakok vezetik a népszerűségi listát. Jogásznak közel ötezer diák szeretne tanulni, közgazdásznak pedig több mint négyezer. Harmadik helyen áll a rangsorban a főiskolai gazdálkodási szak, és sokan vágynak főiskolai idegenforgalmi és szálloda szakra, illetve főiskolai műszaki informatika szakra.

A hagyományos bölcsészszakok - magyar irodalom és nyelv, történelem - mellett nagy népszerűségnek örvend az angol nyelv és irodalom, melyet főiskolai szinten is sokan választanak. A kommunikációs szakot a főiskolai és az egyetemi szintű képzést együttvéve több mint 3600-an választották. A Rendőrtiszti Főiskola rendvédelmi szakára 1790-en jelentkeztek: a képzés ezzel megelőzte a sorrendben többek között a műszaki informatikai, műszaki menedzser és az általános orvostudományi szakokat.

Többen jelentkeznek az esti és a levelező tagozatokra

Az idén minden korábbinál többen, összesen 165 ezren adták be a jelentkezési lapjukat a felsőoktatási intézmények valamelyikébe - derül ki a felvételi iroda honlapjáról. Százezer nő és mintegy hatvanötezer férfi fog felvételizni az idén a felsőoktatásba, így a nemek eloszlása tekintetében továbbra is megmarad az évek óta regisztrálható 20 százalékos női fölény.

Az elmúlt évtized azon tendenciája, mely szerint folyamatosan nő a nem nappali képzésre jelentkezők aránya, az idén is folytatódik. Az esti, levelező és távoktatás tagozatok aránya 2002-ben már megközelítette a 45 százalékot. Ugyancsak emelkedik a költségtérítéses képzésre jelentkezők részaránya, noha az állam évek óta folyamatosan növekvő számú jelentkező oktatási költségét vállalja magára.

Egyre több harmincas szeretne diplomát

A jelentkezők túlnyomó többsége nem az idén fejezi be a gimnáziumot, vagy a szakközépiskolát. Pedig a számok azt igazolják, hogy miközben a felvételire jelentkező 18-19 évesek aránya nem éri el az összes jelentkező egyharmadát (pontos számuk 53.352 fő, így arányuk 32,7 százalék), addig az 1997-ben, vagy korábban érettségizettek 46.6 százalékot értek el. Külön érdekesség, hogy a 28-35 év közötti korosztályból az idén 22 ezren (13,5 százalék) adták be a jelentkezésüket valamely felsőoktatási intézménybe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!