Olivér
4 °C
8 °C

Az MSZOSZ elégedett a tüntetéssel

2006.07.08. 17:41
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint a nagy hőség és gyors szervezés ellenére elegen tüntettek a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései ellen.

Pataky Péter, az MSZOSZ alelnöke szerint jól sikerült a hat szakszervezeti szövetség szombati tüntetése. A távirati irodának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a nagy hőség és a szervezésre fordítható idő rövidsége ellenére sokan voltak, bár a résztvevők számának nem kívánta megbecsülni.

Változni fog a viszony

"Egészen biztos vagyok benne, hogy változni fog a viszonyunk a kormányhoz, mégpedig én pozitív változást várok, vagyis azt, hogy a tárgyalások visszatérnek abba a mederbe, amiben az elmúlt négy évben tudtunk tárgyalni" - értékelte a tüntetést Pataky Péter.

Az MSZOSZ alelnöke hozzátette, hogy az Új Egyensúly elnevezésű program egyeztetései során a kormány nagyon határozottan képviselte a saját érdekeit és nem vette figyelembe a szakszervezetek véleményét. A vezető szerint a szombati demonstrációval az érdekvédelmi szervezetek megmutathatták, hogy "erő van" a tárgyalóasztalnál ülő képviselőik mögött.

A szakszervezeti tömörülések tüntetéséhez több civil szervezet is csatlakozott.

"Maximálisan szolidaritást vállalunk a szakszervezetek követeléseivel, amik alapvetően arra irányulnak, hogy a megszorító csomag az nagyobb mértékben terhelje a tőkejövedelmeket és kisebb mértékben a munkajövedelmeket" - mondta el az MTI helyszíni tudósítójának Várady Tibor a demonstráción részt vevő Humanista Mozgalom képviselője. Hangsúlyozta, hogy ami napjainkban Magyarországon történik, az a "globális neoliberális gazdaságpolitikának" a következménye, amelyben verseny alakult ki a versenyképességért.

A kormán0y nem ijedt meg?

Az ATTAC Magyarország elnöke is azt hangsúlyozta az MTI-nek: szeretnék elérni, hogy a megszorítások terhei a munkavállalók helyett inkább a tőkejövedelmeket sújtsák.

Benyik Mátyás, a szervezet elnöke azonban hozzátette: "Nem hiszem, hogy ettől megijedne a kormány, ugyanis azt is látni kell, hogy nem a saját jószántukból hozzák ezeket a megszorító intézkedéseket, hanem a nemzetközi pénzügyi intézmények diktálnak". Habár a szervezők a demonstráció bejelentését követően hangoztatták, hogy szeretnék pártpolitika-mentesen lebonyolítani az eseményt, kérésük ellenére a Magyar Kommunista Munkáspárt képviselői mégis megjelentek az eseményen.

"Mi természetesnek tartjuk, hogy ezen a héten ott voltunk a július 4-i parlamenti tüntetésen is és itt vagyunk a hat szakszervezeti tömörülés tüntetésén is. Ennek döntően egy oka van: mi úgy gondoljuk, hogy ideológia és világnézeti különbségek nélkül párbeszédet kell folytatni az ország mai helyzetéről" - mondta az MTI-nek a helyszínen Vajda János, a párt alelnöke, aki szerint részvételükkel nem sodorták veszélybe a rendezvény pártpolitika-mentességét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?