Ilona
17 °C
32 °C

Az MSZOSZ elégedett a tüntetéssel

2006.07.08. 17:41
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint a nagy hőség és gyors szervezés ellenére elegen tüntettek a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései ellen.

Pataky Péter, az MSZOSZ alelnöke szerint jól sikerült a hat szakszervezeti szövetség szombati tüntetése. A távirati irodának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a nagy hőség és a szervezésre fordítható idő rövidsége ellenére sokan voltak, bár a résztvevők számának nem kívánta megbecsülni.

Változni fog a viszony

"Egészen biztos vagyok benne, hogy változni fog a viszonyunk a kormányhoz, mégpedig én pozitív változást várok, vagyis azt, hogy a tárgyalások visszatérnek abba a mederbe, amiben az elmúlt négy évben tudtunk tárgyalni" - értékelte a tüntetést Pataky Péter.

Az MSZOSZ alelnöke hozzátette, hogy az Új Egyensúly elnevezésű program egyeztetései során a kormány nagyon határozottan képviselte a saját érdekeit és nem vette figyelembe a szakszervezetek véleményét. A vezető szerint a szombati demonstrációval az érdekvédelmi szervezetek megmutathatták, hogy "erő van" a tárgyalóasztalnál ülő képviselőik mögött.

A szakszervezeti tömörülések tüntetéséhez több civil szervezet is csatlakozott.

"Maximálisan szolidaritást vállalunk a szakszervezetek követeléseivel, amik alapvetően arra irányulnak, hogy a megszorító csomag az nagyobb mértékben terhelje a tőkejövedelmeket és kisebb mértékben a munkajövedelmeket" - mondta el az MTI helyszíni tudósítójának Várady Tibor a demonstráción részt vevő Humanista Mozgalom képviselője. Hangsúlyozta, hogy ami napjainkban Magyarországon történik, az a "globális neoliberális gazdaságpolitikának" a következménye, amelyben verseny alakult ki a versenyképességért.

A kormán0y nem ijedt meg?

Az ATTAC Magyarország elnöke is azt hangsúlyozta az MTI-nek: szeretnék elérni, hogy a megszorítások terhei a munkavállalók helyett inkább a tőkejövedelmeket sújtsák.

Benyik Mátyás, a szervezet elnöke azonban hozzátette: "Nem hiszem, hogy ettől megijedne a kormány, ugyanis azt is látni kell, hogy nem a saját jószántukból hozzák ezeket a megszorító intézkedéseket, hanem a nemzetközi pénzügyi intézmények diktálnak". Habár a szervezők a demonstráció bejelentését követően hangoztatták, hogy szeretnék pártpolitika-mentesen lebonyolítani az eseményt, kérésük ellenére a Magyar Kommunista Munkáspárt képviselői mégis megjelentek az eseményen.

"Mi természetesnek tartjuk, hogy ezen a héten ott voltunk a július 4-i parlamenti tüntetésen is és itt vagyunk a hat szakszervezeti tömörülés tüntetésén is. Ennek döntően egy oka van: mi úgy gondoljuk, hogy ideológia és világnézeti különbségek nélkül párbeszédet kell folytatni az ország mai helyzetéről" - mondta az MTI-nek a helyszínen Vajda János, a párt alelnöke, aki szerint részvételükkel nem sodorták veszélybe a rendezvény pártpolitika-mentességét.