Szilárda
-4 °C
2 °C

Vizsgálat az 1-es villamos ügyében

2000.09.18. 17:10
Miközben újabb közúti fejlesztéseket tervez a Városháza vezetése, a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén elhangzott: Vajda Pál főpolgármester-helyettes felkérésére Tiba Zsolt főjegyző vizsgálatot rendelt el az 1-es villamos beruházásával kapcsolatban. A vizsgálat lefolytatására Saly Ferencet, a Főpolgármesteri Hivatal vizsgálóbiztosát kérte fel - tájékoztatta az Indexet a fővárosi sajtóiroda. Mint ismeretes, korábban Perlaki Jenő fideszes hon- és városatya visszaélésekre utaló jegyeket vélt felfedezni az építkezés lebonyolításakor.

A főváros közel egy évtizede folytatja a Hungária-gyűrű teljes pesti szakaszának építését. A beruházás részeként a Könyves Kálmán körút kiszélesítése és az 1-es villamos pályájának meghosszabbítása összesen tizenegymilliárd forintba kerül.

Perlaki Jenő, fideszes fővárosi és országgyűlési képviselő augusztusban már úgy vélekedett, hogy az 1-es villamos meghosszabbítása révén a Városháza zsebéből ,,valakik kilencszázmillió forintot akarnak kihúzni". Perlaki szerint általános gyakorlat a Városházán, hogy fittyet hánynak a takarékosságra.

,,Perlaki Jenő mindent megtesz azért, hogy Tirts Tamás helyett őt válasszák meg a fővárosi Fidesz- MDF-MKDSZ-frakció élére" - jelentette ki a Népszabadság szerint Gyuriczáné Németh Erzsébet. A szocialisták frakcióvezetője szerint főként ez motiválta a fideszes fővárosi és egyben országgyűlési képviselőt, amikor névtelen szakértőkre hivatkozva bejelentette: egymilliárdos korrupciót vélt felfedezni az 1-es villamos építésének beruházásánál.

Újabb fővárosi beruházások 2001-ben, 2002-ben és 2003-ban

A főpolgármesteri kabinet hétfőn megvitatta a következő években tervezett budapesti beruházások ügyét is. A fővárosi önkormányzat 2000-ben aktualizált hétéves fejlesztési terve szerint 2001-ben 2,4 milliárd, 2002-ben 2,6 milliárd, 2003-ban pedig 2,8 milliárd forintot kell fordítani hidak és felüljárók felújítására. Ennek megfelelően 2001-ben megújul többek közt az Erzsébet híd budai lehajtója, az Árpád úti, a Hungária körúti és a Leányka utcai felüljáró.

2002-ben felújítják az Árpád híd déli gyalogjárdáját, a Lánchíd és az Erzsébet híd korrózióvédelmét, és folytatódik a Hungária körúti felüljáró felújítása. 2003-ban kerülhet sor a Kerepesi úti híd, az Árpád híd északi gyalogjárda, a Márvány utcai, a Hűvösvölgyi úti és a Nagyszőlősi úti felüljáró felújítására. A főpolgármesteri kabinet javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a beruházások jóváhagyását.

A kabinetértekezlet megvitatta a forgalomirányító központok bővítéséről szóló előterjesztést. Az elmúlt években kiépültek a fővárosi forgalomirányító fő- és alközpontok. Ezek ma 474 jelzőlámpás kereszteződés programjait vezérlik, és folyamatosan ellenőrzik a készülékek műszaki állapotát. A fejlesztés Észak-Pesten, Kelet-Pesten és Dél-Pesten folytatódik, mintegy 70 jelzőlámpa csomópontra kapcsolásával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!