Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Háromnapos zűrzavar a magyar-román nyugdíjügyben

2004.12.01. 18:24
Az egészségügyi miniszter, az esélyegyenlőségi államtitkár és különböző diplomaták után most az esélyegyenlőségi és szociális miniszter adott választ arra, milyen megállapodás készülődik Romániával az úgynevezett nyugdíjegyezmény ügyében. Göncz Kinga szerint még a szakértői tárgyalások sem zajlottak le, az államközi megállapodás pedig lehet, hogy csak 2006 környékén születik majd meg.

A népszavazási kampány idején került reflektorfénybe egy több mint negyven éve életben lévő jogszabály, ami szerint a Magyarországon lakcímmel rendelkező - és ezt igénylő - román állampolgárok nyugdíját a magyar költségvetés fizeti. A történet még 1961-re nyúlik vissza, amikor a Magyar Népköztársaság számos, főleg szocialista országgal egyezményt kötött a nyugdíjra vonatkozóan.

A kormány és a kormánypártok a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazási kérdés elutasítása egyik indokaként hivatkoztak az említett megállapodásra, mondván, jelentősen megterhelné a költségvetést, ha az eddigi teljesítések mellett, hirtelen további igények jelentkeznének az itteni nyugdíjakért.

Mennyi, az annyi?

Göncz Kinga esélyegyenlőségi és szociális miniszter szerdán, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, jelenleg 21 ezer román állampolgárságú, de Magyarországon lakhellyel rendelkező embernek fizetik a magyar nyugdíjakat és ez körülbelül 15 milliárd forintot jelent ebben az évben. Rámutatott, hogy ha a kedvezményes állampolgárság révén évente 26 ezerrel nőne az igénybevevők száma, akkor 2006-ra 78 ezer határon túli magyarnak járna összesen 65 milliárd forint értékű nyugdíj.

Kampánytéma

Az egyezmény úgy vált igazán komoly belpolitikai kampánytémává, hogy a Fidesz frakcióvezetője vasárnap, sajtótájékoztatón bejelentette, a magyar kormány elhallgatta és a december 5-i népszavazás utánra időzítette a gyakorlatilag előkészített, a negyven éve érvényben lévő egyezmény felülírását jelentő megállapodás aláírását. Áder János a Fidesz frakcióvezetője két dokumentumra hivatkozik, amelyben már lezárt tárgyalásokról írnak a köztisztviselők.

Zavaros nyilatkozatok

A kormány egyes tagjai, román illetékesek, diplomaták ezt követően zavarosan nyilatkoztak arról, hogy pontosan mit, mikor írnak alá és ez milyen fázisban van. Rácz Jenő egészségügyi miniszter kedden azt nyilatkozta, hogy a remények szerint hamarosan aláírható lesz a magyar-román szociális egyezmény. A román nyugdíjpénztár illetékes osztályvezetője azt mondta, december 6-án egy román delegáció érkezik Budapestre. Szerdán Catalin Ionita, a román külügyi szóvivő azt nyilatkozta, hogy egyelőre szakértői szinten folynak a tárgyalások a román-magyar társadalombiztosítási egyezményről.

Idei adatok
Az év első negyedévében 1047-en, a második negyedévben 1239-en fordultak az Országos Egészségbiztosítási pénztárhoz. Júliusban 306, augusztusban 336, szeptemberben 369, októberben szintén 369, novemberben pedig az első három hétben 353 román állampolgár igényelt magyar nyugdíjat.

Megegyezés csak 2006-ban?

Göncz Kinga a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, a Fidesz által “lobogtatott” dokumentum egy szakértői anyag, amely a tárcák közti egyeztetésre lett szétküldve. Elmondása szerint december 6-án folytatódnak a hangsúlyozottan szakértői tárgyalások az új egyezmény létrehozásáról. (Göncz közölte, hogy a demeber 6-i fordulót a román fél kezdeményezése, még a nyáron tűzték ki). Hozzátette, a szakértői megegyezés után mindkét kormánynak és mindkét állam parlamentjének el kell fogadnia az egyezményt és ez – szerinte – akár 2006-ig is eltarthat.

A miniszter elmondta, a változtatás célja, hogy a jövőben az az ország fizesse az érintetteknek a nyugdíjat, amely a járulékokat beszedte.