Gusztáv
3 °C
7 °C

Mégsem lesz A és B hét a parlamentben?

2002.08.21. 12:03
Megegyezés még nincs, közeledés viszont van a kormánypártok és az ellenzék között a parlamenti munkarend kérdésében. Az biztosnak tűnik, hogy interpellációk hetente lesznek, és minden héten szavaz is a válaszok elfogadásáról az Országgyűlés.
Kompromisszumra való készségét hangoztatta minden parlamenti frakció képviselője azután a megbeszélés után, amelyen az Országgyűlés elnöke egyeztetett a pártokkal a Tisztelt Ház munkarendjéről.

Interpelláció hetente

Szili Katalin házelnök szerint konszenzushoz közeli állapot alakult ki a szerdai találkozón. Hangsúlyozta, hogy a parlament a mostani ciklusban visszatér az 1994. és 1998. között megszokott heti ülésezési rendre. Mint ismert, az Országgyűlés elnöke korábban azt javasolta, hogy hetente legyenek plenáris ülések, de csak kéthetente szavazások. Úgy tűnik, hogy ez az elképzelés módosul, hiszen Szili Katalin tájékoztatása szerint abban már most egyetértés van a frakciók között, hogy interpellációk minden héten legyenek és azokról elhangzásuk és a válasz után szavazzanak a képviselők. Azt, hogy a napirendről esetleg kéthetente dönt majd az Országgyűlés, a házelnök technikai kérdésnek nevezte.

Közeledés

"Megegyezés nincs, közeledés van" - így értékelte a megbeszélést Rogán Antal a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki szerint a koalíció láthatóan nehezen tudja biztosítani parlamenti többségét, és ezért a kétheti ülési rendet próbálja megvalósítani. Rogán pártja megegyezési szándékát hangsúlyozta. Mint mondta, a szeptember 5-i házbizottsági ülésen a felek kompromisszumra juthatnak.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés hetente fog ülésezni, még akkor is, ha az ellenzék, amely korábban a háromheti ülésezési rendet hetenkéntinek látta, most kéthetiről beszél. Hozzátette ugyanakkor: az ellenzéki jogosítványok biztosítása mellett a törvényekről minden második héten is lehet szavazni.

Az egyeztetésen eldőlt az is, hogy az október 20-i önkormányzati választások előtti héten nem tart plenáris ülést a Tisztelt Ház.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!