Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hívatlan vendégek mennek Gyurcsányhoz

2006.11.21. 12:08
Szerdán a megyei jogú városok vezetőivel egyeztet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A többségben lévő fideszes megyei önkormányzati elnökök sem akarnának kimaradni, ezért odamennek ők is.

A megyei közgyűlések elnökei úgy döntöttek, hogy bár nem hívták meg őket, de ott lesznek a szerdai önkormányzati egyeztető fórumon, amelyet a miniszterelnök hívott össze, ezt Ódor Ferenc a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének vezetője, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat fideszes elnöke jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Ódor Ferenc bejelentése után nem sokkal a kormányszóvivő is nyilatkozott az MTI-nek. Danks Emese azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök december 5-ére találkozót kezdeményez a megyei közgyűlések elnökeivel.

Gyurcsány javasolta

Miniszterelnök úgy értékeli, hogy a Fidesz belátta: a konfrontáció helyett az együttműködés szolgálja Magyarország jövőjét, és nyitott a megyei közgyűlések vezetőivel való találkozásra - mondta Danks Emese. Gyurcsány Ferenc a Baloldali Önkormányzati Közösség november 11-i ülésén, majd az azt követő parlamenti plenáris ülésen jelentette be, hogy önkormányzati egyeztető fórum összehívására tesz javaslatot.

Keddi lapinformációk szerint Orbán Viktor hétfőn egy rendkívüli megbeszélésen arra kérte a párt önkormányzati politikusait, hogy - mint a Magyar Hírlapban olvasható - ne dőljenek be a látszólag a konszenzuskeresés útjára lépő miniszterelnöknek, hanem az önkormányzatiokat ellehetetlenítő költségvetés és a prefektusként kinevezett regionális fejlesztési tanácsi vezetők bírálatával vegyék vissza a kezdeméyezést a kormányfőtől. Sajtóértesülések szerint az is Orbán ötlete volt, hogy a megyei közgyűlési elnökök is vegyenek részt a szerdai egyeztetésen. (A 19 megyéből 18-ban ellenzéki közgyűlési elnök van.)

6,5 millió embert képviselnek

A megyei közgyűlések 6,5 millió embert képviselnek, így a szerdai egyeztetés csak politikai PR-fogás, ha az önkormányzatok részéről csupán a megyei jogú városok polgármestereit hívják meg, indokolta részvételi szándékukat Ódor Ferenc. "Ennek a 6,5 millió embernek a képviseletében való felelősségünk azt mondatja velünk, hogy nekünk ezen az összejövetelen ott kell lenni, ezért a holnapi egyeztetésen a megyei önkormányzati vezetők részt vesznek, részt akarnak venni" - mondta.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az MTI-nek hétfőn azt mondta, hogy a szerdaira még nem, de a következő önkormányzati egyeztető fórumra már meghívják a megyei közgyűlések vezetőit is. Mint mondta, a szerdai egyeztetésre már kimentek a meghívók, technikailag sem lenne megoldható, hogy a megyei közgyűlések vezetői is részt vegyenek rajta.