Donát
-4 °C
2 °C

Állami fizetést kaphatnak a papok

2001.10.26. 18:31
Január elsejétől a gyülekezeti létszámtól függően havonta húsz-harmincezer forintos állami fizetés-kiegészítést kapnak a történelmi egyházak papjai azokon a településeken, ahol a lakosság lélekszáma nem haladja meg az ötezret - jelentette be pénteken Berettyóújfaluban Balogh Zoltán református lelkész, a miniszterelnök főtanácsadója.
Az egyház a vidék lelke című fórumhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón Balogh Zoltán beszámolt róla, hogy előző nap a négy történelmi egyház vezetői Stumpf István kancelláriaminiszterrel tárgyaltak, s találkozójukon született megállapodás ebben a kérdésben. Az érintettek - katolikus, református, evangélikus papok - azért kapnak majd egyházi fizetésükhöz kiegészítést, mert a közepes nagyságú helységek, kisebb falvak egyházfenntartó ereje elmarad a szükségestől. A miniszterelnöki főtanácsadó közlése szerint ez az intézkedés több ezer kisebb településen szolgáló lelkipásztort érint.

A zsidó hitközség nem tart igényt az állami fizetés-kiegészítésre

A megbeszélésen a zsidó felekezet nevében a Mazsihisz jelezte - mondta el Balogh Zoltán -, hogy erre a juttatásra nem tart igényt, mivel a kisebb vidéki településeken nincsenek hitközségeik. A kormány ezért kifejezte szándékát, hogy a jövőben a zsidó temetők fenntartására juttat támogatást - fűzte hozzá a miniszterelnöki főtanácsadó.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke nagy jelentőségű lépésnek nevezte a kistelepüléseken tevékenykedő lelkészek bérkiegészítéséről szóló megállapodást, hiszen - hívta fel rá a figyelmet - a kisgyülekezetekben szolgálók jövedelme nem éri el a minimálbért. Elmondta azt is, hogy az egyházkerületéhez tartozó négyszáz gyülekezet közül százötvennek nem éri el saját bevétele az évi egymillió forintot, ötvennek pedig az évi kétszázezret sem.

A Fidesz hivatalosnak ismerné el az egyházi esküvőt

Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő a fórumon bejelentette: ha pártja a következő évi választásokon újra bizalmat kap, akkor előterjesztik a vallásszabadságról szóló törvényt. Lépéseket tesznek annak érdekében, hogy polgári esküvő nélkül hivatalosnak ismerjék el az egyházi szertartást, és kezdeményezik, hogy az iskolai hitoktatás védett időben és ne kora reggel, vagy késő délután történjen - hangoztatta a képviselő a berettyóújfalui egyházi fórumon.