Valér
-2 °C
0 °C

Protokollpofonok az egyházaknak?

2006.09.07. 14:08
Sorozatosan távolmaradnak a kormányzat egyházügyi felelősei, Hiller István kulturális és oktatási miniszter valamint Csepregi András egyházi kapcsolatokért felelős titkárság vezetője a katolikus és református rendezésű eseményekről. Az egyházügyi titkárság vezetője szerint csak időhiány miatt küldtek maguk helyett minisztériumi alkalmazottakat az ünnepségekre.

Az Index információi szerint egyházi körökben egyre nagyobb megrökönyödést kelt, hogy a kormány - nem törődve a protokolláris üzenettel - a meghívások ellenére rendszeresen távolmarad a hazai egyházak országos ünnepségeiről.

Kapcsolatápolás


Protokolláris üzenet

A kormány tagjai, sem a miniszterelnök, sem az egyházi ügyek kezelésével megbízott miniszter nem vettek részt a szokásos augusztus 20-i körmenetben. A Szent István Bazilikánál rendezett szokásos eseményen a kormányzat új, egyházi kapcsolatokért felelős titkárságának vezetője sem jelent meg, jóllehet számos állami vezető elfogadta a meghívást. Az egyházi ügyek felelősei a katolikus egyházi hierarchia számára jelentős eseménynek számító püspökszenteléseken sem voltak ott. Hiányzott a miniszter és a titkárságvezető a Magyar Reformátusok V. Világtalálkozójának eseményeiről is, jóllehet azok tíz napon át, augusztus 12-22. között zajlottak az ország különböző településein, főként Debrecenben.

Más irányú elfoglaltság

Különösen szembetűnő volt, hogy a hétvégén Esztergomba, az Erdő Péter esztergom-budapesti érsek által, a bazilika 150 évvel korábbi felszentelése alkalmából celebrált szentszentmisén sem jelent meg a kormány képviseletében senki. Az ünnepségen pedig megjelent Sólyom László köztársasági elnök is. Danks Emese kormányszóvivő akkor Gyurcsány Ferenc hiányzásáról annyit mondott, hogy bár a miniszterelnök abszolút fontosnak tartotta ezt az eseményt, de más irányú elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni.

Mást küldtek

Csepregi András egyházi kapcsolatokért felelős titkárság vezetője az Index kérdésére azt mondta, nem tud róla, hogy távolmaradások miatt bárki neheztelne. A 10 fősre csökkentett létszámú titkárság irányítója, aki kinevezésekor Hiller Istvántól a szakállamtitkári jogosítványokat kapott, azt mondta, hogy csupán sűrű programja miatt nem tudott részt venni a protokolleseményeken, de a református világtalálkozóról való "hiányzását" például előre bejelentette Bölcskey Gusztáv püspöknek. Csepregi elmondta, hogy körmeneten és Esztergomban is főosztályvezetői szinten képviseltette magát a minisztérium. A titkárságvezető viszont ígéretet tett rá, hogy Salkaházi Sára szeptember 17-i boldoggá avatására biztosan elmegy, mert szerinte ez lesz az év legfontosabb egyházi eseménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!