Mátyás
-6 °C
1 °C

Püspökök a politikai barikádok között

2006.10.10. 13:55
Hiába választott Hiller István evangélikus segédlelkészt egyházi kapcsolatokért felelős titkárság vezetőjének, a lutheránusok elnök-püspöke volt az egyetlen a hazai nagy egyházak vezetői közül, aki Gyurcsány Ferenc lemondását követelte. Református részről a vezetésből már kiszorult Hegedűs-család tette oda magát teljes mellszélességgel a belvárosi megmozdulások idején. A katolikus püspöki konferencia szűkszavú nyilatkozatot adott ki a z MTV ostromának másnapján, Spányi püspök Székesfehérváron tüntetve viszont azt fájlalta, hogy a hazát legyalázó kormányoldal Orbán Viktor nevezte hazugnak. Egyházak az eszkalálódott politikai helyzetben.

"Vitathatatlan, hogy a kialakult helyzetért elsősorban a miniszterelnököt és a kormányzó pártokat terheli a felelősség. A koalíció ezt a felelősséget nem háríthatja át más pártokra." - szögezte le álláspontját Ittzés János, az evangélikus egyház elnök-püspöke a Népszabadságnak a Szabadság téri utcai harcok után, és még hozzátette azt is, hogy szerinte a kormány lemondása, illetve visszahívása lenne az első lépés a helyzet rendezése felé.

Kiegyensúlyozási feladattal

Az evangélikus vezető keménysége azért is figyelemre méltó, mert a kormány egyházügyi felelőse, Hiller István gesztus téve a lutheránusok felé az Evangélikus Hittudományi Egyetem Nyíregyházi Hittanárképző Tagozatának docensét nevezte ki az egyházi titkárság vezetőjének. A hírek szerint szintén evangélikus Hiller éppen Csepregi Andrástól várta, hogy a kabinet kiegyensúlyozott viszonyt alakítson ki és tartson fenn az egyházakkal.

Erkölcsi kategóriák nélkül

A kapcsolatépítési szándék ellenére a másik protestáns felekezet, a reformátusok is erősen exponálták magukat a kormányellenes tüntetéseken a Hegedűs-család révén. A Bölcskei Gusztáv püspök által szignált zsinatelnökségi nyilatkozat közvetlenül Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után annak a meggyőződésnek adott hangot, hogy "a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom nem létezhet az azt működtető erkölcsi kategóriák figyelmen kívül hagyásával, főleg nem azok tudatos figyelmen kívül hagyásával". A püspök visszautasította a miniszterelnök akkori érvelését is, "hogy a hazugság kultúrájában mindenki érintett és vétkes", mert szerinte így a hatalmat gyakorlók felelőssége kisebbíthető.

Félreverte a harangokat

Az MTV ostroma idején az ifjabb Hegedűs Lóránt Szabadság téri parókiáján órákig zúgtak a harangok. Az egykor MIÉP-es országgyűlési képviselőségig emelkedő lelkész néhány nappal később a Kossuth téri tűntetők színpadán személyesen is szónokolt, de a Parlament előtti emelvényen az expüspök, idősebb Hegedűs is tartott ott egyórás istentiszteletet. Fellépését zenei kísérettel támogatta lánya is.

Akik felelősek, cselekedjenek

A katolikus egyház viszont szemmel láthatóan ügyelt arra, hogy központilag távolságot tartson az elfajult politikai küzdelmektől. A püspöki kar a kirobbant politikai vihar két fő eseményére reagálva adott ki szeptember 20-án egy rövid nyilatkozatot. Az MKPK "minden ország alapja az igazság és az igazságosság, hazugságra egészséges társadalom nem épülhet", ezért a megoldást az erkölcsi megújulás, az igazság és igazságosság szellemében kell keresni. "Akik felelősek országunkért, ebben a szellemben cselekedjenek" - szólított fel a püspöki kar nyilvánvalóan a Gyurcsány-beszédre utalva. A szöveg azonban az utcai összecsapások napjaiban"határozottan" elítélte "a törvényellenes randalírozást, bárhonnan eredjen is" az.

Fáj, hogy hazudtak

Katolikus püspökök szeptember elején személyesen is részt vállaltak az ellenzék önkormányzati kampányában. Pápai Lajos győri megyés püspök Orbán Viktor oldalán támogatta a városának fideszes polgármester-jelöltjét, Beer Miklós váci püspök pedig védnökséget vállalt a Jobbik és a MIÉP által is támogatott Fidesz-KDNP-s polgármester-aspiráns kampányeseménye felett.

A Gyurcsány-beszéd után azonban csak Székesfehérváron ment el a tüntetők közé a katolikus egyházmegye vezetője. Spányi Antal szeptember 26-án mondott hosszú beszédet a székesfehérvári Városháza előtti demonstráción, ahol távozásra szólította fel a miniszterelnököt. Spányi új korszakot, erkölcsi megújulást sürgetett, és a tüntetők nevében kikérte magának, hogy szélsőségesnek, vandálnak nevezzék őket. A püspök szerint a polgári értékrend követőinek "fáj, hogy tudatosan és hosszan, megfontoltan hazudtak, becsaptak és félrevezettek, miközben Orbán Viktort nevezték hazugnak, hogy legyalázták hazánkat, melyre felesküdtek, hogy beszédüket 18 éven aluliaknak nem ajánlanák, ha filmben adnák".