Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Egymillió példányt nyomtak az ingyen Népszavából

2005.10.07. 15:41
Ingyenes különszámmal telítette meg a postaládákat a Népszava. A lapvezetés állítása szerint naponta harmincezres példányban fogyó lap a Gyurcsány-kormány száz lépés programjának az igazságosabb Magyarországra gyakorolt hatásáról ír. És Gyurcsány Ferenccel interjút közöl.

A kormány Száz lépés programjával foglalkozó, egymillió példányban nyomott, ingyenes különszámot jelentetett meg pénteken a Népszava.

Horváth István a felelős szerkesztő az Index, Németh Péter főszerkeszto pedig az MTI kérdésére sem közölte, hogy mennyibe került a vállalkozás.

A városlakók az igazságra szomjaznak

Horváth szerint a városlakókat vették célba, és kizárólag városokban terjesztették a lapot. "Van benne kockázat, de ha háromezer előfizetőt szerzünk így, már megérte" - mondta Horváth az Indexnek. A Népszava Horváth közlése szerint 30-35 ezer példányban jelenik meg.

A Népszava vezércikke szerint még a legjobb napilapokból is sokszor csak a felszín látszik. Ezért foglalkoznak elsősorban a száz lépés programjának bemutatásával: "Benne van a köztudatban" - mondta Horváth, aki szerint a téma jobb megismertetése mindenkinek előnyös. A lap másik vezető anyaga egy Gyurcsány Ferenccel készült interjú. A kormányfő megjelenése a lapban egyébiránt nem ritka, Horváth szerint legutóbb, két hete éppen ő készített interjút Gyurcsánnyal.

Tizenötmillió

Az MTI szerint egy ilyen terjedelm újság egymillió példányos nyomdaszámlája 10-15 millió forintba kerülhet. Németh Péter elmondta, hogy szerkesztőségi kezdeményezés az ingyenes különszám, amelynek a napilapba be nem húzott példányait postaládákba dobva terjesztik.

Szerinte azért került a különszámba a reméltnél kevesebb - egyetlen - reklám, mert jobboldalról "politikai kampányt folytattak ekörül", ami elbizonytalanított sok potenciális hirdetőt. "Azt reméljük, hogy a szaldónk nem lesz negatív" - mondta. A Népszava a saját pénzéből készítette a most megjelent kiadványt, tette hozzá.

A közszolgálati rádió déli krónika musora a kormányszóvivőnél érdeklődött, Batiz András szóvivő azt válaszolta, hogy a kormánynak semmilyen módon semmi köze nincs a kiadványhoz.