Auguszta
-7 °C
0 °C

Már át lehet gyalogolni az Erzsébet hídon

Szombatról vasárnapra virradóra vonultak le a rendőrség rohamosztagai a péntek óta gyalogosan használhatatlan Erzsébet hídról, ekkorra ítélték úgy, hogy már nem fenyeget újabb blokád. Az egyenruhások azért figyelik a környéket.

Feloldották a lezárást az Erzsébet híd járdáján, így a gyalogosok szombat éjjel újra birtokba vehették a kordonnal elzárt járdákat. A rendőri vezetők folyamatosan mérlegelték a bontással járó kockázatot, és végül szombat este zöld utat adtak a kordonbontásra.

A környéken azóta sem történt rendkívüli esemény - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Sas Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A környéken ennek ellenére továbbra is gyakran járőröznek az egyenruhások, a pesti hídfőt pedig továbbra is egy rendőrségi kisbusz őrzi, igaz nem akadályozva a gyalogosforgalmat. Az Erzsébet híd törvénytelen lezárására a kuruc.info toborozta az embereket - péntek reggelre. Nem sokkal reggel nyolc óra után kezdődött a tüntetés, később a tüntetők elérték, hogy egy időre a város belső részein megbénuljon a forgalom.

Az utcákon több ezer rendőr próbálta meg helyreállítani a rendet. Ez kora délutánra sikerült. Ezt követően igazoltatások kezdődtek, hogy a rendőrök kiszűrjék az illegális demonstrációkra készülőket. Este a határőrséggel közös idegenrendészeti akcióval zárult a hídfoglalás napja.

A rendőrség azzal magyarázta, hogy a tüntetés egyáltalán elkezdődhetett, miszerint nem feltételezhették a járókelőkről, hogy tüntetők, márpedig a demonstrálók "járókelőknek álcázták magukat". Az nem derült ki, miért nem a demonstráció kezdete előtt zárták le a gyalogosforgalom elől a hídat, miért csak azt követően, hogy demonstrálók megszállták a hidat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!