Kallódó fiataloknak éjféli sport

2000.04.13. 20:09
Marylandben éjjelente kosárlabda-meccseket rendeznek a fiataloknak, hogy addig se az utcán csellengjenek. Az amerikai példát követve hat éve éjszakai pingpong-bajnokságot szervez egy magyar gyermekorvos. A halmozottan hátrányos helyzetű lakótelepi fiatalok érdekében létrejött civil kezdeményezés tizenegy vidéki szervezetet koordináló, országos intézménnyé fejlődött, megalakult a Magyar Éjféli Sportbajnokság Egyesület.
A földszintes, lehangolóan szürke óbudai faépület falán törött üveges, vakító fényű villanyreklám, rajta fekete felirat: Éjféli Sportbajnokság. A barakk körül tinédzserek - néhányan úgy viselkednek, mint aki erre sétált és csak egy cigarettára állt meg. Közülük sokan teljesen biztosak abban, hogy ők nem kábítószeresek. Mások majdnem biztosak benne, és vannak köztük, akik nem szeretnek gondolni erre. Az óbudai klubba járó fiatalok kimerítik a veszélyeztetett kategória fogalmát. A csatangolás és az unalom miatt nő a lehetősége annak, hogy valamelyik kábítószert kipróbálják, vagy maguk is - a jó pénzkereseti lehetőség reményében - drogterjesztőkké vagy más bűncselekmények áldozataivá váljanak. A harmonikus családi környezet és képzettség hiánya miatt ,,megfelelő attitűdök" sem alakultak ki náluk.

Csellengők

A hatvan-nyolcvan lakótelepi gyerek halomozottan hátrányos helyzetű. Több mint hatvan százalékuk 15-18 év közötti. Szinte mindegyik fiatal csonka családban nevelkedik vagy nevelkedett, sokuk szülője deviáns, amit legtöbbször még a rossz anyagi háttér is súlyosbít. A legtöbb gyerek 18 éves kora után már nem tanul, hetven százalékuknak érettségije sincs.

Dr. Faragó Sándor gyermekorvos - becenevén ,,Pingpong doki" - 1993-ban indította el az ,,Éjféli Sportbajnokság" mozgalmat az ,,Óbuda-Békásmegyer Gyermekeinek Egészségéért Alapítvány" keretében. Mára országos szervezetté bővültek. Mivel állami támogatást nem kapnak, pályáznak és szponzori segítséggel tartják fönn magukat.

Csellengés helyett minden hétvégén kártyáznak, sportolnak, nyelvet tanulnak vagy a "dumakuckóban" beszélgetnek a fiatalok a jórészt ingyen, lelkesedésből segítő felnőttek vigyázó szeme előtt. Számítástechnika-tanfolyamot is terveztek, igaz, a gépet valaki ellopta, a project tehát csúszik. Az ajtókat azóta zárják.

Lepattant, szűkös és szürke az Éjféli Sportbajnokság számára bérelt szürke barakk, de a srácokat ez láthatóan nem zavarja. Még mindig jobb itt, mint a diszkóban vagy az utcán, lehet beszélgetni, nem vágyik máshová - mondja például Zsuzsa, aki egyébiránt 18 éves, és 17 éves férjével neveli egyéves gyermekét.

A ,,Pingpong doki" olyan személyiségeket nyert meg az egyesületnek, mint Eszenyi Enikő vagy Fábry Sándor. Rendszeresen szervez Magyar Éjféli Sportbajnokság Egyesület figyelemfelkeltő akciókat - a legközelebbi hasonló május ötödikén este héttől lesz a Városligeti Műjégpályán, ahol egy Fábry Sándor által vezényelt, nem mindennapi Országos Pingpongbajnokságon lehet részt venni.


  • Tippek
  • Babaváró hitel