Piroska
-1 °C
5 °C

Ötből ötször nyert, mégsem kell a Fidesznek

2005.12.19. 10:57
A 2002-es polgármester-választáson nagy vereséget szenvedett Stolár Mihályt indítja a Fidesz Ajkán, akinek a szocialista Schwartz Bélával szemben kevesebb esélye van, mint az előző két országgyűlési választáson a Fidesz és az MDF közös jelöltjeként is nyertes Ékes Józsefnek.

Hiába nyert Ékes József a Fidesz és az MDF közös jelöltjeként 1998-ban és 2002-ben is Ajkán egyéni képviselői mandátumot, a Fidesz mégsem őt indítja a Veszprém megyei egyes választókörzetben.

#alt#
Ékes József (Fotó: mkogy.hu)

Az MDF-ből 2004-ben kilépett országgyűlési képviselő 1998 és 2002 között Ajka polgármestere volt, de az újabb négy éves megbízatásért nem indult. A Fidesz-MDF-Vállalkozók Pártja akkor Stolár Mihályt, a Fidesz Veszprém megyei elnökét jelölte, aki alulmaradt a szocialista Schwartz Bélával szemben. A 12 ezer szavazóból alig négyezren szavaztak a fideszes jelöltre, ezért meglepő, hogy Schwartz polgármester ellen ismét Stolár indul a Fidesz jelöltjeként.

"Öt választásból ötször nyertem" - mondta Ékes József, aki nem sértődött meg pártjára, bízik egy biztos bejutó listás helyben. (A teljes képhez tartozik, hogy az 1994-es országgyűlési választáson az LPSZ Vállalkozók Pártja jelöltjeként csupán 1,91 százalékot szerzett.)

Ékes 2001-ben még az MDF-hez közeli Békejobb Demokrata Unió társelnöke volt, de posztjáról rövidesen lemondott, és a választások után fokozatosan távolodott a demokrata fórumtól.

Elképzelhető egy olyan megegyezés a Fidesz helyi erős embere, Stolár és az MDF-ből távozott Ékes között, hogy az országgyűlési választáson az előbbi, az őszi polgármester-választáson az utóbbi indul.