Emőke
-4 °C
9 °C

A testnevelő tanárok ragaszkodnak az osztályzáshoz

2004.11.05. 13:28
Az Oktatási Minisztérium javaslata értelmében a jövőre az iskolák már nem osztályoznák a testnevelés tárgyat, helyette rövid szöveges értékelést kell adniuk a félév végén. A testnevelési egyetem és a testnevelő tanárok egyesülete tiltakozik szakmájuk presztízsének csorbítása ellen.
Tiltakoznak a Semmelweis Egyetem testnevelési és sporttudományi karának oktatói, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete és más szakmai szervezetek a testnevelés osztályzásának tervezett eltörlése ellen. Szerintük az oktatási tárca az ő megkérdezésük nélkül döntött – számolt be róla az MTI.

Másodrangúak a tantestületben

Az egyetem dékánhelyettese, Kovács Etele pénteken úgy fogalmazott, hogy a döntés leértékeli a testnevelő tanárt, másodrangúvá teszi a tantestületben, és leértékeli a testnevelést mint tantárgyat. Az OM szerint ugyanakkor az osztályzás nem tekinthető fegyelmező eszköznek.

A minisztérium tervezete szerint a jövő szeptembertől az első tíz osztályban tilos lesz osztályozni a tanulókat testnevelésből, a 11-12. osztályban a gyerek viszont már kérhetik az érdemjegyet. A tervek szerint a szülők félévkor és év végén a bizonyítványban gyermekük állóképességéről, fizikai fejlődéséről kapnának tájékoztatást. Az Oktatási Minisztérium érvelése szerint a jelenlegi osztályozós rendszer gyakran arra kényszeríti a testnevelő tanárokat, hogy az általános teljesítménykényszer miatt háttérbe szorítsák a rendszeres testmozgás megszerettetését.

A mozgás örömét

Magyar Bálint a Népszabadságnak korábban úgy fogalmazott, hogy "nem azzal kell stresszelni a gyereket, hogy fel tud-e mászni a kötélre, a testnevelésórának valódi kikapcsolódásnak kell lennie". A minisztérium azt szeretné elérni, hogy a gyerekek, amikor elhagyják az iskolát, természetesnek tartsák a napi testmozgást. Ehhez pedig az kell, hogy az iskolai testnevelésórán elsősorban a mozgás örömét éljék át.

Mocsai Lajos menedzserigazgató arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy "a magyar nemzet fizikai, kondicionális állapota egyharmaddal marad el" az európai országokétól. Szerinte a legnagyobb hiba lenne a sportot a legfontosabb elemétől, a méréstől elválasztani. Ugyanezekkel az adatokkall érvel a szaktárca is, viszont mindezt a testnevelők "nyakába varrja", mert hogy a tanulóknak nem tanítják meg a "mozgáskultúrát, sportágat, amely mindennapi életük részévé válik".

Kis Jenő, a kar rangidős oktatója úgy fogalmazott: „azt üzenik, el a kezekkel a testneveléstől”, a távirati iroda szerint beszédét vastaps fogadta. Az érintettek várhatóan tiltakozó aláírásokat is gyűjtenek a tervezett intézkedés ellen. A módosításról a költségvetési törvénnyel együtt az év végig dönt a parlament.